Life

Care este pluralul cuvântului ”nivel”. Greșeala gramaticală făcută de mulți români

Care este forma de plural a termenului ”nivel”. Eroarea gramaticală pe care o utilizează tot mai multe persoane din România.
07.12.2023 | 12:00
Care este pluralul cuvantului nivel Greseala gramaticala facuta de multi romani
Care este forma de plural a termenului ”nivel”. Eroarea gramaticală pe care o utilizează tot mai multe persoane din România. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Care este pluralul cuvântului ”nivel”. Greșeala gramaticală făcută de mulți români. Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM) are o explicație foarte clară și ne spune la ce să fim atenți.

Care este forma de plural a termenului ”nivel”. Eroarea gramaticală pe care o utilizează tot mai multe persoane din România

Care este forma de plural a termenului ”nivel”. Eroarea gramaticală pe care o utilizează tot mai multe persoane din România, în ciuda schimbărilor care au fost efectuate de-a lungul vremii în vocabularul țării noastre.

ADVERTISEMENT

Cuvântul are două expresii la plural. Românii trebuie să știe că ambele sensuri sunt corecte, însă depinde foarte mult în ce context sunt folosite acestea. Potrivit dictionarroman.ro, nivel înseamnă înălţimea la care se găseşte un punct, o linie sau o suprafaţă a unui loc în raport cu un plan orizontal dat.

Așadar, conform DOOM 2, care a fost publicat în anul 2005, cele două sensuri de la forma de plural sunt niveluri și nivele. Primul se folosește de români de fiecare dată când are sensul de înălţime, stadiu sau treaptă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nivele este pluralul pentru un instrument de măsurare sau determinare a liniei orizontale, care are două variante: nivel şi nivelă. În plus, varianta asta se mai folosește și când e vorba de diferența de înălțime dintre două puncte. Este sinonim cu boloboc.

Explicația lui Radu Paraschivescu despre cuvântul ”nivel”

Radu Paraschivescu, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români, are o explicație concretă despre cuvântul ”nivel”. Autorul a venit cu mai multe exemple în acest sens pentru a se evita în viitor confuzia făcută de mulți români.

ADVERTISEMENT

„Nivel şi nivelă. Care este problema? Confuzia pe care o fac unii vorbitori între pluralul unuia şi pluralul celuilalt. Mai precis, felul în care folosesc pluralul nivele în locul pluralului niveluri în situaţii în care substantivul în discuţie are forma de singular nivel.

Să privim lucrurile mai de aproape ca să vedem de unde vine confuzia. La figurat, sensul termenului nivel este de stadiu, grad, fază, treaptă sau etapă”, a declarat Radu Paraschivescu conform digi24.ro.

ADVERTISEMENT

„Nivelul de trai, de pildă, constă în «gradul de satisfacere a nevoilor materiale şi spirituale ale populaţiei unei ţări, ale unor clase sau ale unei persoane în condiţii istorice date». 

Forma de plural a substantivului neutru nivel este niveluri, ca în exemplele: «Blocurile cu patru niveluri (sau cu patru etaje) sunt cele mai sigure din punct de vedere seismic» şi «Oficialităţile din cele două ţări au stabilit relaţii la mai multe niveluri»”, a completat scriitorul.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Nunta faraonică din Teleorman cu 3 Rolls-Royce care a blocat circulaţia. Cum e...
Nunta faraonică din Teleorman cu 3 Rolls-Royce care a blocat circulaţia. Cum e viaţa în Buzescu fără canalizare şi gaze, dar cu palate
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de...
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de euro
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică:...
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică: Nimeni nu deţine pe nimeni!
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie