News

Care este starea pacientului zero de pe muntele Athos şi cum se protejează călugării de coronavirus. COVID-19 ar fi făcut ravagii în mănăstiri

Care este starea pacientului zero de pe muntele Athos şi cum se protejează călugării de coronavirus după ce COVID-19 ar fi făcut ravagii în mănăstiri
16.09.2021 | 13:09
Care este starea pacientului zero de pe muntele Athos si cum se protejeaza calugarii de coronavirus COVID19 ar fi facut ravagii in manastiri
Situaţie alarmantă pe muntele Athos, sursa foto -colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Redeschiderea muntelui Athos pentru pelerini nu a reprezentat cea mai bună idee luată de călugări. În doar câteva luni, cazurile de COVID-19 ar fi explodat și situația a atins chiar cote alarmante. Un site din Grecia scrie că există peste o mie de oameni infectați cu coronavirus și opt persoane au decedat. De asemenea, zeci de călugări au ajuns de urgență în spitale, acolo unde medicii fac eforturi disperate pentru a le salva viețile.

Muntele Athos este o zonă care stârnește un interes turistic aparte, însă, în acest moment, mai bine de jumătate din populația efectivă este infectată. Presa din Grecia a relatat situația unui călugăr despre care se crede că ar fi pacientul zero cu varianta Delta.

ADVERTISEMENT

Care este starea pacientului zero de pe muntele Athos

Membru al mănăstirii Panteleimon, lăcaș unde majoritatea călugărilor sunt ruși, bărbatul a fost internat la finalul lunii iunie. Pentru că situația lui medicală s-a complicat serios, doctorii au luat decizia de a-l transfera la spitalul Papanikolaou din Salonic.

Aici a fost testat pozitiv pentru coronavirus și diagnosticat cu varianta Delta, una care a început să facă ravagii pe întreaga planetă. În vârstă de 49 de ani, călugărul a intrat direct pe secția de Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT

La nici 48 de ore, acesta a necesitat intubație și a suferit leziuni considerabile la plămâni. Purtătorul de cuvânt al spitalului a transmis că, în mod surprinzător, călugărul, deși aparținea de o mănăstire, era mai degrabă un pustnic care avea contact cât mai limitat cu alte persoane.

De remarcat că întreaga comunitatea monahală exclusiv masculină cuprinde 20 de mănăstiri și aproape 2.000 de oameni care stau zi de zi pe muntele Athos. Din nefericire, călugărul considerat ca fiind primul pacient pozitiv cu varianta Delta nu a fost și singurul pacient.

ADVERTISEMENT

În doar câteva săptămâni situația s-a înrăutățit. În mănăstirea Petrinou Dasou din Thessaly a fost înregistrat un deces asociat COVID-19, în timp ce alte 25 de persoane ajuns de urgență la spital, toate fiind diagnosticate cu această variantă a virusului. Printre cei internați sunt și călugări de la mănăstirea Meteora.

Cum au fost carantinați călugării și interzise pelerinajele pe muntele Athos

Nu este prima problemă de acest gen pe muntele Athos. Coronavirusul a ridicat mari semne de întrebare şi în a doua jumătate a anului trecut. Un călugăr de 76 de ani şi-a pierdut viaţa în noiembrie şi șase mănăstiri au fost plasate imediat în carantină.

ADVERTISEMENT

„Situația este sub control. Un total de șase mănăstiri se află în prezent în carantină, fapt care se apropie de sfârșit. Mai multe cazuri de infecții la călugări au fost raportate recent”, declara Athanasios Martinos, guvernator civil al comunității monahale.

Atunci când a fost chestionat dacă călugării care trăiesc în mănăstiri sau chilii implementează măsurile pentru a stopa răspândirea virusului, Martinos a recunoscut că lucrul acesta nu s-a întâmplat în toate cazurile.

În cele din urmă, Sfântul Kinot al Muntelui Athos, organul de conducere al republicii monahale, a interzis intrarea și a încetat eliberarea de permise pentru a vizita mănăstirile Sfântului Munte. De asemenea, nu a mai fost permisă deplasarea de la o mănăstire la alta pentru o perioadă destul de mare.

În luna iunie situația s-a ameliorat și potrivit unei hotărârii, pentru început, fiecare dintre mănăstiri a avut posibilitatea să primească cel mult 15 pelerini, iar schiturile doar cinci, urmând ca, pe măsură ce măsurile se vor relaxa, numărul acestora să crească. În mod normal, numărul pelerinilor care puteau intra zilnic în Sfântul Munte era de 110 , atenție, vorbim despre 100 de ortodocşi şi 10 persoane de alte confesiuni sau religii.

De menționat că pelerinii nu aveau voie să petreacă noaptea în altă mănăstire decât cea care le-a emis permisul de intrare, fiind permise, totuși, pelerinajele scurte între mănăstiri pe timpul zilei.

Apel de pe muntele Athos pentru vaccinare

Interesant este că arhimandritul Efrem Vatopedinul, starețul mănăstirii Vatoped de la Muntele Athos nu a ezitat o clipă și i-a îndemnat pe toți credincioșii să se vaccineze împotriva coronavirusului. Vorbim despre unul dintre cei mai respectați călugări de la Muntele Athos, un călugăr care a stat nu mai puțin de două luni în spital.

Acesta a fost internat la începutul verii fiind diagnosticat cu COVID-19. Situația lui medicală a cunoscut sincope uriașe, călugărul ajungând chiar și în secția de ATI a Spitalului Evangelismos din Atena.

Între timp, Efrem a anunțat că s-a vaccinat și a ținut să explice credincioșilor că dacă nu ar fi ajuns la timp la spital ar fi murit cu siguranță. De altfel, mai mulți mulți conducători de mănăstiri de la Muntele Athos au pledat pentru vaccinare. Au făcut lucrul acesta după ce au observat că majoritatea victimelor făcute de COVID-19 sunt bătrâni sau persoane vulnerabile.

Muntele Athos este considerat o peninsulă din nord-estul Greciei fiind o unitate administrativă specială care reușește să se guverneze singură. Este unul dintre principalele locuri de pelerinaj ale creştinilor ortodocşi, loc în care nu au voie să intre decât bărbaţii.

ADVERTISEMENT