News

Care este suma minimă propusă de Guvern pentru bursele școlare în anul 2020-2021

04.12.2020 | 16:06
Care este suma minima propusa de Guvern pentru bursele scolare in anul 20202021
ADVERTISEMENT

Guvernul României, prin vocea ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, propune ca suma mimină a burselor școlare pentru învățământul preuniversitar în acest an să fie de 100 de lei.

Pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern din ziua de vineri, a fost inclus un proiect de hotărâre de guvern în care s-a stabilit o suma minimă pentru bursele școlare în anul şcolar 2020 – 2021, în învăţământul preuniversitar.

ADVERTISEMENT

Prim-ministrul Ludovic Orban s-a arătat interesat de acestă inițiativă, menționând că era una „așteptată” pentru că „prin localități fiecare…cum consideră primarul”.

Suma minină propusă de Guvern pentru bursele școlare

„Suntem pregătiţi să introducem pe lista suplimentară a ordinii de zi a şedinţei de astăzi proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, pentru elevii din învăţământul preuniversitar, burse care se acordă în anul şcolar 2020 – 2021.

ADVERTISEMENT

Pentru prima dată, stabilim un cuantum minim de 100 de lei, autorităţile publice locale putând să suplimenteze pentru acordarea burselor acest cuantum”, a spus Monica Anisie, la începutul ședinței de guvern.

Ludovic Orban a precizat că această măsură este așteptată de elevi, fiindu-i adusă la cunoștință de reprezentanții acestora și va duce la dispariția discriminărilor actuale. „Sigur! De acord cu introducerea pe ordinea de zi.

ADVERTISEMENT

Chiar era o măsură așteptată, am și avut discuții cu asociații ale elevilor privitoare la această temă și ei au susținut adoptarea acestui sistem de a avea un cuantum minim al bursei, astfel încât să nu existe toate discriminările care există la ora actuală, de la localitate la localitate.”, a spus șeful Guvernului.

Puteți urmări declarațiile atât ale premierului, cât și ale miniștrilor de la începutul ședinței de guvern – ultima dinaintea alegerilor, din ziua de vineri, 4 decembrie, aici:

ADVERTISEMENT

În decembrie 2019, 12 organizații ale elevilor au cerut Executivului, printr-o scrisoare deschisă, aprobarea unei Hotărâri de Guvern prin care să se reglementeze un cunatum minim pentru bursele școlare. Elevii susțineau, în documentul respectiv, că sunt localități în care bursele sunt doar de 8 lei și este necesar să li se impună autorităților locale o sumă minimă obligatorie. Acest lucru ar contribui la restabilirea unei egalități în sistemul de învățământ.

ADVERTISEMENT