News

Care sunt atribuțiile prefectului Capitalei! Ce decizii are voie să ia

20.10.2020 | 11:37
Prefectul Capitalei ar urma să fie schimbat în cel mai scurt timp. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune care sunt, de fapt, atribuțiile prefectului Capitalei într-un moment în care acesta se află la un pas de demitere. Chiar președintele țării a solicitat ca Gheorghe Cojanu, cel care ocupă funcția în prezent, să fie pus pe liber cât mai repede posibil. Klaus Iohannis s-a arătat dezamăgit de atitudinea prefectului și nu a ezitat să transmită acest lucru în ultima conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Concret, conform articolului 252 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, în calitate de reprezentant al Guvernului, prefectul îndplinește mai multe categorii de atribuții.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre cinci domenii pe care le are în subordine. În primul rând, prefectul are atribuţii privind asigurarea implementării la nivel local a politicilor guvernamentale şi respectării ordinii publice.

Ce atribuții are prefectul Bucureștiului!

De asemenea, prefectul Bucureștiului are atribuţii în exercitarea rolului constituţional de conducere a serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale.

ADVERTISEMENT

El se ocupă și de verificarea legalităţii actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice locale şi atacarea actelor administrative pe care le consideră ilegale.

Sursa foto – INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Gheorghe Cojanu avea și atribuţii de îndrumare, la cererea autorităţilora dministraţiei publice locale, privind aplicarea normelor legale din sfera de competenţă, dar și, atenție, atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă. Este exact reproșul pe care l-a primit de la guvernanți și președinte.

ADVERTISEMENT

Totodată, Prefectul îndeplineşte şi atribuţiile prevăzute la articolul 258 din Cod şi de alte legi organice. Acesta sprijină, la cerere, în limita competenţei, autorităţile administraţiei publice locale pentru evidenţierea priorităţilor de dezvoltare economică teritorială

Prefectul se ocupă de situațiile de urgență

De asemenea, prefectul susţine, la cerere, acţiunile desfăşurate de către serviciile publice deconcentrate, respectiv autorităţile administraţiei publice locale în domeniul afacerilor europene

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, prefectul hotărăşte, în condiţiile legii, cooperarea sau asocierea cu instituţii similare din ţară şi din străinătate, în vederea creşterii gradului de profesionalizare a instituţiei pe care o conduce.

Sursa foto – INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Gheorghe Cojanu trebuia să îndeplinească atribuțiile stabilite prin legi speciale în domeniul organizării şi desfăşurării alegerilor locale, parlamentare, prezidenţiale, alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European, precum şi a referendumurilor naţionale ori locale.

Nu în ultimul rând, Gheorghe Cojanu era obligat să asigure desfășurarea în bune condiții a activității serviciilor publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, respectiv regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, precum și a activității de eliberare a apostilei pentru actele oficiale administrative.

Klaus Iohannis vrea capul prefectului

Vă readucem aminte că preşedintele Klaus Iohannis a declarat că atitudinea prefectului Capitalei şi modul în care a reacţionat în contextul creşterii numărului de cazuri la mia de locuitori în Bucureşti sunt inacceptabile şi nu trebuie să rămână fără urmări.

”Vreau să mă refer şi la situaţia epidemiologică actuală. Din nefericire, şi noi ne confruntăm cu o creştere accentuată a numărului de cazuri. Capitala a depăşit acel indice alarmant de 3 la mia de locuitori, fapt care plasează Bucureştiul în scenariul roşu.

Sursa foto – hepta.ro

Alte localităţi sunt aproape de acest prag. Guvernul a stabilit metodologia şi măsurile specifice fiecărui scenariu, dar autorităţile lcoale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa”, a precizat preşedintele.

Șeful statuluia criticat faptul că în Bucureşti nu a existat un plan coerent pentru astfel de situaţii, apreciind că atitudinea prefectului Gheorghe Cojanu nu poate rămâne fără urmări.

De ce s-a supărat Klaus Iohannis pe prefectul Capitalei

”E de neînţeles, deşi am văzut o creştere a cazurilor, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent comunicat în termeni clari, astfel încât populaţia să fie pregătită. Atitudinea prefectului Capitalei şi modul în care a reacţionat sunt inacceptabile şi nu trebuie să rămână fără urmări”, a subliniat Iohannis.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

”Asta înseamnă comunicarea clară şi unitară a deciziilor. Informarea din timp şi predictibilitate atunci când sunt necesare decizii care influenţează viaţa cetăţenilor.

Presiunea pe spitale a crescut la cote uriaşe. Trebuie să acţionăm decisiv pentru a reduce povara de pe umerii sistemului medical”, a mai zis Klaus Iohannis.

Ludovic Orban are înlocuitor pentru Gheorghe Cojanu

De altfel, premierul Ludovic Orban intenţionează să-l demită pe prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu. Traian Berbeceanu ar fi luat în calcul să fie înlocuitorul acestuia. Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat, pentru News.ro, că la nivelul MAI a dispus „o evaluare a activităţii Instituţiei Prefectului Bucureşti de către Directia Generală pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului”.

„Schimbarea unui prefect se face doar prin Hotărâre de Guvern. Confirm ca la nivelul MAI am dispus o evaluare a activitătii Instituţiei Prefectului Bucureşti de către Directia Generală pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului”, a declarat Marcel Vela pentru sursa anterior citată.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO

Premierul a declarat că activitatea prefectului va fi analizată, având în vedere că în cursul zilei de duminică, acesta a declarat că nu cunoaşte numărul de îmbolnăviri din Bucureşti şi faptul că municipiul a trecut de rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori.

La doar câteva ore distanță, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti s-a reunit pentru a adopta măsuri, având în vedere că incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este 3.19 cazuri la mia de locuitori. Prefectul nu a fost prezent la declaraţiile care au urmat şedinţei CMBSU.

ADVERTISEMENT