News

Care sunt cele mai periculoase spații din magazine. Anunțul făcut de profesorul Silviu Gurlui

15.05.2020 | 09:46
Care sunt cele mai periculoase spatii din magazine Anuntul facut de profesorul Silviu Gurlui
ADVERTISEMENT

Profesorul Silviu Gurlui, conferențiar la Facultatea de Fizică Alexandru Ioan Cuza din Iași, a arătat la un post de televiziune care sunt zonele cele mai periculoase din magazine în ceea ce privește riscul de contaminare cu noul tip de coronavirus.

Spațiile cele mai periculoase din magazine, cele frigorifice

Potrivit profesorului de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași spațiile cele mai periculoase din centrele comerciale și magazine sunt cele frigorifice pentru că în aceste zone aerul cald în combinație cu particulele din mediul respectiv eliberează microbi care pot afecta organismul uman.

ADVERTISEMENT

„Aceste particule au dimensiuni diferite, de la 0,3 μm la valori mai mari, inclusiv masa este diferită și în funcție de curenții de aer, aceste particule pot reveni la sol sau pot fi ridicate. Deci pot fi transportate într-un mediu dat.

Am să fac referință la un exemplu extrem de simplu și cunoscut de noi: smogul de deasupra orașelor atunci când se întâmplă așa numită inversie termică.

ADVERTISEMENT

Deci, un strat de poluare care rămâne aproape de sol atunci când temperatura la sol este joasă, este mai mică decât în straturile ridicate. Un astfel de fenomen se produce și în zonele comerciale, mai ales acolo unde sunt spațiile frigorifice”, a declarat profesorul, scrie digi24.ro.

Oamenii nu trebuie să stea prea mult în zonele frigorifice din magazine

Silviu Gurlui atenționează oamenii care merg la cumpărături să nu stea prea mult în zonele de intrare pe culoarul din spațiul frigorific, locul cel mai periculos din magazine. Așadar, spațiile reci sunt cele mai delicate fiind mediul favorabil pentru răspândirea virusului.

ADVERTISEMENT

„Am pregătit un mic exemplu. Este un culoar de intrare între două spații frigorifice, capetele de intrare și de ieșire.

Aerul cald și cu particule din mediul respectiv coboară în această zona, băltește aici și reușește să elibereze particulele pe margine, pe capetele de intrare.

ADVERTISEMENT

De aceea, în aceste spații, aproape de sol, vor fi găsite concentrații mai mari de particule, potențial și particule care conțîn virusul.

Iar spațiile cele mai vulnerabile din supermarketuri sunt zonele de intrare pe culoarul din spațiul frigorific.

Recomandarea mea este să nu zăbovim foarte mult în aceste zone”, a mai spus profesorul, potrivit sursei menționate.

ADVERTISEMENT
Tags: