News

Care sunt cele mai puternice pașapoarte din lume. România nu se află printre țările din Top

Cele mai puternice pașapoarte din lume. România nu este inclusă în acest top. Schimbări importante la începutul lui 2024.
31.03.2024 | 18:00
Care sunt cele mai puternice pasapoarte din lume Romania nu se afla printre tarile din Top
Care sunt cele mai puternice pașapoarte din lume. Foto Dreamstime
ADVERTISEMENT

Care sunt cele mai puternice pașapoarte din lume. În contextul schimbărilor globale din ultimii ani, având în vedere pandemia de COVID-19, precum și războaiele izbucnite recent, topul pașapoartelor cu cea mai mare putere de acces s-a schimbat.

Cele mai puternice pașapoarte din lume. Țările care domină topul

Clasamentul, dezvăluit de Henley & Partners, este realizat prin prisma datelor din cea mai importantă bază de date de informații de călătorie din întreaga lume, Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA). Indexul Henley clasifică cele 199 de pașapoarte de pe întreg globul.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se face ținând cont de numărul destinațiilor care pot fi vizitate de către deținători, fără a fi necesară viză în avans. Potrivit informațiilor Insider, topul s-a schimbat încă de la finalul anului 2023.

Astfel, Japonia a pierdut locul fruntaș în acest clasament, pentru prima dată în ultimii cinci ani. Singapore s-a aflat pentru o scurtă perioadă pe primul loc, topul schimbându-se din nou la începutul lui 2024.

ADVERTISEMENT

Două țări din Asia și patru din Europa, pe primul loc

Pentru prima dată, șase state se află pe primul loc și beneficiază de acces fără vize în 194 de destinații. Vorbim de patru țări din Europa și două din Asia, conform comunicatului de presă al Henley & Partners.

Pe primul loc în topul celor mai puternice pașapoarte din lume, la începutului lui 2024, se află Franța, Germania, Italia, Japonia, Singapore și Spania. De altfel, Europa și Asia domină indexul, pe al doilea loc fiind Suedia, Coreea de Sud și Finlanda, cu 193 de destinații.

ADVERTISEMENT

Călătorii fără viză spre 192 de destinații pot fi făcute în Austria, Danemarca, Irlanda și Țările de Jos. Aceste țări se află pe locul trei în top. Cel de-al patrulea este împărțit de Marea Britanie, Belgia, Luxemburg, Norvegia și Portugalia, cu 191 de destinații.

Clasamentul este continuat de Grecia, Malta, Elveția (190 destinații), Australia, Republica Cehă, Noua Zeelandă și Polonia (189 destinații). Observăm că SUA, care în anii 2006 și 2014 se situa pe primul loc, împarte acum locul șapte cu Ungaria și Canada (188 destinații).

ADVERTISEMENT

Pe locul opt în acest index se află Lituania și Estonia, cu 187 destinații. Următoarele în clasament, cu 186, sunt Letonia, Slovacia și Slovenia, dar și Islanda, cu 185 destinații. Pe ultimul loc se află Afganistan.

 

ADVERTISEMENT
Tags: