News

Cât costă să faci pașaportul în 2024. Actele necesare pentru eliberarea acestuia

Cât costă să faci pașaportul în 2024. În câte zile poate fi obținut și ce acte sunt necesare pentru eliberarea acestuia?
17.01.2024 | 09:46
Cat costa sa faci pasaportul in 2024 Actele necesare pentru eliberarea acestuia
Cât costă să faci pașaportul în 2024. Foto pasapoarte.mai.gov.ro
ADVERTISEMENT

Cât costă să faci pașaportul în 2024. Cei care au nevoie de eliberarea acestui document trebuie să știe că au de parcurs câțiva pași. Ei trebuie să depună anumite acte în acest sens și să plătească o taxă.

Cât costă să faci pașaportul în 2024

Acești pași sunt făcuți la unul dintre serviciile publice de pașapoarte. În mod normal, pentru emiterea actului nu trebuie să îți rezervi mai mult de 15 zile lucrătoare. Apoi, vei putea ajunge în afara spațiului UE.

ADVERTISEMENT

Fie că vorbim de eliberarea pașaportului temporar, fie că vorbim de cel electronic, trebuie să prezinți câteva documente la serviciul public. Vorbim de cartea de identitate sau buletinul valabil, chitanța din care reiese achitarea taxei de pașaport și pașaportul vechi, dacă ai deținut unul.

În ceea ce privește taxele pentru pașaport acestea sunt diferite în funcție de tipul documentului, dar și de vârsta celui care îl solicită. Astfel, pentru pașaportul simplu electronic taxa este de 258 de lei în cazul persoanelor care au peste 12 ani.

ADVERTISEMENT

Acte necesare pentru pașaportul copiilor

Pentru copiii care au sub 12 ani, costul este de 234 de lei, în 2024. Dacă vorbim de pașaportul simplu temporar, acesta este 96 de lei, indiferent de vârsta solicitantului. Cel electronic are o perioadă de valabilitate de 10 ani, iar cel temporar de un an.

Taxele pot fi plătite la casieriile CEC Bank sau la stațiile de plată Selfpay ale CEC Bank. De asemenea, pot fi achitate și online, prin ghișeul.ro. Documentul care atestă plata trebuie să conțină datele persoanei în cauză.

ADVERTISEMENT

După achitarea taxei și depunerea actelor necesare la serviciile publice de pașapoarte, solicitantul trebuie să depună un formular completat și să facă o fotografie. Odată făcuți acești pași, pașaportul va fi gata în 7-15 zile lucrătoare.

Pentru a-l ridica, persoana în cauza trebuie să se prezinte la locul solicitării cu buletinul. În cazul pașapoartelor pentru copii există anumite aspecte diferite. Valabilitatea acestora este de trei ani pentru cei care au până în 12 ani și de 5 ani în cazul celor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru copii sunt necesare mai multe acte la dosar. Vorbim de certificatul de naștere, buletinul în cazul celor care au peste 14 ani, cărțile de identitate ale părinților, chitanța obținută în urma achitării taxei și pașaportul anterior, dacă acesta a existat.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat...
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi...
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vremea se schimbă radical în următoarele ore
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani:...
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani: Nu aș mai face la fel niciodată!
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Ce s-a ales de Dan Bordeianu, fostul iubit al Adelei Popescu. Din ce...
Ce s-a ales de Dan Bordeianu, fostul iubit al Adelei Popescu. Din ce face bani și cu ce se ocupă acum actorul celebru din telenovele