News

Care sunt produsele de plastic interzise în primă fază în România! De când intră în vigoare ordonanța de urgență

Care sunt produsele de plastic interzise în primă fază în România după ce se aplică directiva europeană
25.08.2021 | 15:32
Care sunt produsele de plastic interzise in prima faza in Romania De cand intra in vigoare ordonanta de urgenta
Sunt mai multe produse de plastic care vor fi interzise. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A devenit oficial – Guvernul României aplică directiva europeană care solicită limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului. De altfel, în Uniunea Europeană aceasta este în funcţiune încă de la începutul lunii iulie. Cu o întârziere de două luni a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă în acest sens şi în ţara noastră. Este nevoie acum ca OUG să fie publicată în Monitorul Oficial şi după trei zile devine lege.

„Trebuie să vedem cum reuşim să legăm această perioadă în care totul este permis cu perioada în care majoritatea acestor produse vor fi interzise atât la producători cât şi punerea lor pe piaţă din stocurile pe care le au comercianţii sau producătorii. Ar putea exista şi măsuri intermediare.

ADVERTISEMENT

Lucrăm la un act normativ, o ordonanţă, prin care măcar la festivaluri să interzicem din vara asta folosirea acestor produse care sunt în Directivă. Cred că ar fi un semnal bun, pozitiv, astfel încât măcar acolo unde imediat se poate implementa să dăm un semnal pozitiv”, explica ministrul Mediului, Tanczos Barna întârzierea României.

Ce produse de plastic devin interzise în România!

Acum, după ce proiectul de ordonanţă a apărut vom avea cadru legislativ. De remarcat că în cuprinsul OUG s-a stabilit de când vor fi interzise pe piață anumite produse din plastic de unică folosință utilizate de majoritatea populației, precum și obligații de reducere treptată a consumului unor alte tipuri de produse de plastic sau amenzile aferente celor care nu se vor conforma.

ADVERTISEMENT

Interesant este că după ce ordonanța intră în vigoare, o serie de produse de unică folosință și produsele din materiale plastice oxodegradabile nu vor mai putea fi puse pe piață. Discutăm despre celebrele bețișoare de urechi din plastic. Aici există o excepţie, cele care intră în categoria dispozitive medicale fiind permise.

De asemenea, tacâmurile de plastic, paiele pentru băuturi, agitatoarele pentru băuturi, bețele care se atașează baloanelor, recipientele pentru alimente ori pentru băuturi din polistiren expandat, paharele pentru băuturi din polistiren expandat devin interzise.

ADVERTISEMENT

Atenţie, nu este de joacă. Mai exact, cei care nu vor respecta obligaţia riscă amenzi între 20.000 și 40.000 de lei, dacă vorbim de firme, ori amenzi între 3.000 și 6.000 de lei, dacă sunt persoane fizice. Contravenţiile vor intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării ordonanței.

De ce au fost interzise produsele din plastic

Comisia Europeană a ţinut să explice că produsele de unică folosinţă din plastic veneau la pachet cu un impact negativ major asupra mediului înconjurător şi a sănătăţii oamenilor. Cercetătorii au ajuns la concluzia că 70% dintre deşeurile descoperite în apele şi pe plajele europene erau produse din plastic.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a fost adoptată în urmă cu doi ani de zile. Aceasta prevede nu mai puţin de zece categorii de produse.

Astfel, beţigaşele de urechi, farfuriile şi tacâmurile de unică folosinţă, baloanele şi beţele pentru acestea, dar şi ambalajele de mâncare, paharele din plastic pentru băuturi şi alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtrele de ţigări, pungile de plastic, ambalajele din plastic, şerveţele umede şi alte produse de igienă din plastic au devenit interzise.

De remarcat că în directivă se vorbeşte despre o reducere cantitativă susţinută a consumului acestor produse până în anul 2026. Astfel, s-a stabilit o ţintă de colectare de 90% pentru reciclarea sticlelor de plastic până în 2029. Există şi un obiectiv provizoriu pentru 2025 de peste 75%

“Anumite produse din plastic de unică folosinţă introduse pe piaţă trebuie să poarte un marcaj vizibil, clar lizibil şi indelebil aplicat pe ambalajul lor sau pe produsul în sine: articole sanitare; serveţele umede; produse din tutun cu filtre; pahare de băut.

Aceste etichete ar trebui să informeze consumatorii despre: opţiuni adecvate de gestionare a deşeurilor pentru produs sau ce tip de eliminare a deşeurilor trebuie evitată pentru produs şi prezenţa materialelor plastice în produs, precum şi despre impactul negativ asupra mediului al eliminării acestora”, se menţionează în Directiva europeană.

ADVERTISEMENT