News

Care sunt țările care au făcut progrese notabile în dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19

22.07.2020 | 16:00
Care sunt tarile care au facut progrese notabile in dezvoltarea unui vaccin impotriva Covid19
ADVERTISEMENT

Tot mai multe țări se trec pe lista celor care sunt tot mai aproape de a dezvolta un vaccin împotriva Covid-19, cu toate că experții îndeamnă, momentan, la un optimism temperat.

Potrivit chinezilor, nu mai puțin de 24 de vaccinuri sunt în faza de testare clinică pe oameni, în timp ce alte 142 de vaccinuri sunt în faza de evaluare, conform unor date oficiale ce aparțin OMS.

ADVERTISEMENT

Doar luni, 20 iulie, patru țări au raportat progres considerabil referitor la dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva Covid-19.

Țările din lume care sunt tot mai aproape de a dezvolta un vaccin împotriva Covid-19

Experții chinezi susțin că au dezvoltat deja un vaccin care produce un răspuns imunitar eficient și, mai important, nu are efecte secundare. „Faza a doua a testării a adus mai multe dovezi referitoare la siguranța acestui vaccin. De asemenea, față de prima fază a testării am declanșat un răspuns imunitar puternic la un segment mare de subiecți. Acum ne putem concentra pe a 3-a fază”, a explicat profesorul Fengcai Zhu, unul dintre cercetătorii implicați în proiectul medical.

ADVERTISEMENT

Un alt raport publicat în jurnalul medical The Lancet arată că un vaccin dezvoltat la Oxford, botezat ChAdOx1 face progrese semnificative. La fel ca și în cazul vaccinului chinezesc, acest vaccin produce un răspuns imunologic puternic și nu are efecte secundare.

Potrivit britanicilor, vaccinul a creat anticorpi care să lupte împotriva Covid-19 în 28 de zile de la vaccinare, pe cel puțin 1.000 de subiecți.

ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării din Rusia se laudă la rândul său că a dezvoltat un vaccin eficient împotriva noului coronavirus, în colaborare cu Institutul Gamaleya.

Fără excepție, toți voluntarii care au primit vaccinul se simt bine”, a explicat Ruslan Tsaikov, reprezentantul ministerului.

ADVERTISEMENT

Compania nemțească BionTech, alături de americanii de la Pfizer, au anunțat că vaccinul dezvoltat la comun este sigur și provoacă un răspuns eficient al sistemului imunitar.

Același lucru l-au constatat și cei de la Moderna Therapeutics, din SUA, dar și Universitatea din Queensland, Australia. Universitatea Chulalongkorn din Thailanda este ultima care s-a înscris pe lista celor care sunt tot mai aproape să ofere lumii un vaccin.

Cu toate că veștile bune nu încetează să apară, experții îndeamnă oamenii la calm, în situația în care virusul poate suferi mutații și vaccinul s-ar putea dovedi inutil. Doctorul Michael Ryan, reprezentantul OMS, a explicat că nu există o dată clară când un vaccin va fi disponibil publicului larg.

Chiar și în cazul optimist în care un vaccin ar fi dezvoltat la finele anului, rămâne problema distribuirii acestui vaccin la miliarde de oameni. Mai apoi, rămâne de văzut cum se va lăsa convinsă populația să fie vaccinată, într-un război hibrid al informațiilor false, în care nimeni nu mai știe ce să creadă.

ADVERTISEMENT