News

Care sunt țările din UE unde rasismul este cel mai prezent. Un nou raport denunță abuzurile: “Aceasta este realitatea”

Locuri de muncă, locuințe, abuzuri ale poliției: persoanele de culoare se confruntă cu o creștere a rasismului în toate țările UE
27.10.2023 | 08:03
Care sunt tarile din UE unde rasismul este cel mai prezent Un nou raport denunta abuzurile Aceasta este realitatea
Jumătate dintre persoanele de culoare din UE au fost victime ale discriminării / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De la școală la piața muncii, locuințe și sănătate, persoanele de culoare sunt victimele unei discriminări „omniprezente și neîncetate”, potrivit unui raport al Uniunii Europene. Acest nou raport a evidențiat nivelurile „rușinoase” de rasism din Europa, comparând țările europene între ele.

„Aceasta este realitatea”

Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) constată că persoanele cu pielea de culoare neagră se confruntă în mod regulat cu discriminarea rasială, hărțuirea și violența în toate aspectele vieții lor, indiferent unde trăiesc.

ADVERTISEMENT

„Imaginați-vă că aplicați pentru un loc de muncă, dar nu primiți niciodată un răspuns. Imaginați-vă că sunteți în căutarea unei locuințe pentru familia dumneavoastră, dar nu reușiți niciodată să găsiți una. Imaginați-vă că sunteți victima unei hărțuiri sau a unei violențe care vă traumatizează profund”, scrie Michael O’Flaherty, director al FRA, în raport.

„Aceasta este realitatea pentru mulți oameni din UE în prezent, pur și simplu din cauza culorii pielii lor”. FRA constată că aproape jumătate dintre persoanele de culoare din UE au fost victime ale discriminării – o creștere față de ultimul raport din 2018. Aceasta adaugă că o mare parte din rasism nu este vizibilă și trece neobservată.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 6.750 de persoane de culoare au fost intervievate în 13 state membre, printre care Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia. Unele dintre cele mai proaste rezultate au fost înregistrate în Austria și Germania, unde partidele de extremă dreapta sunt în creștere în sondaje, deși rasismul este „omniprezent” în întreaga Uniune Europeană.

„Șocant și rușinos”

Aproximativ două treimi dintre persoanele de culoare din Austria (67%) și Germania (65%) afirmă că au fost discriminate în ultimele 12 luni. Portugalia și Polonia sunt țările în care rasismul este cel mai răspândit, cu 17% și 19% dintre respondenți care au fost discriminați pe baza rasei sau a etniei lor, potrivit FRA, notează Euronews.

ADVERTISEMENT

„Să o spunem din nou: rasismul nu își are locul în Europa. Este atât șocant, cât și rușinos să ne confruntăm cu adevărata amploare a rasismului. Aceste constatări ar trebui să ne stimuleze să acționăm în favoarea egalității și incluziunii persoanelor de origine africană”, scrie Michael O’Flaherty în prefață. FRA notează că rasismul a crescut în majoritatea țărilor europene între 2016 și 2022. Austria și Germania au înregistrat cele mai mari creșteri, de la 42% la 64% și, respectiv, 33% la 64%. În Germania, rasismul aproape s-a dublat.

Practicile poliției, criticate

În Franța, Luxemburg și Portugalia, persoanele de culoare au raportat mai puțin rasism. FRA arată că rasismul are un impact omniprezent asupra vieții de zi cu zi a oamenilor. Una din patru persoane (23%) declară că a fost împiedicată să închirieze o proprietate din cauza rasei sau a originii sale etnice.

ADVERTISEMENT

Un sfert (23%) afirmă că au fost făcute comentarii jignitoare sau amenințătoare la adresa copilului lor din cauza originii lor etnice sau a imigranților. Aproape doi din cinci părinți din Irlanda (39%), Germania și Finlanda (ambele 38%) și Austria (37%) au raportat acest tip de situație. Practicile poliției au fost, de asemenea, evaluate de FRA. În întreaga UE, FRA a constatat că una din patru persoane cu pielea neagră a fost reținută de poliție în ultimii cinci ani, iar jumătate dintre cei chestionați consideră că a fost vorba de un caz de profilare rasială.

„Vocile oamenilor nu sunt auzite”

Potrivit FRA, tinerii de origine africană au de trei ori mai multe șanse de a părăsi timpuriu școala decât populația în ansamblu. În plus, aproape o treime dintre ei au lucrat în „locuri de muncă elementare” (32%) și cu contracte temporare (30%) – aceast din urmă procent fiind, de asemenea, de trei ori mai mare decât în cazul populației generale.

De asemenea, FRA relevă faptul că peste o treime (35%) dintre cei intervievați cu calificări de nivel universitar ocupau locuri de muncă slab sau mediu calificate, comparativ cu 21% din totalul populației.Cu toate acestea, autorii raportului avertizează că o mare parte din rasism „rămâne invizibilă”.

„Incidentele de discriminare rasială, hărțuire rasistă și violență nu sunt adesea raportate, ceea ce privează victimele de sprijinul pe care au dreptul legal de a-l primi din partea instituțiilor care ar trebui să le protejeze”, scrie directorul O’Flaherty. „Vocile oamenilor nu sunt auzite”, concluzionează el.

ADVERTISEMENT