News

Influența Chinei în politica occidentală. Extrema dreaptă din Germania face lobby pentru Beijing

China unge în favoarea sa rotițele politicii occidentale. Extrema dreaptă din Germania face lobby pentru „drumurile mătăsii” ale Beijingului
20.10.2023 | 17:03
Influenta Chinei in politica occidentala Extrema dreapta din Germania face lobby pentru Beijing
În ultimii ani, tot mai mulți politicieni occidentali sunt abordați de China, care le caută sprijinul / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Beijingul ar încerca să influențeze politica occidentală pentru a bloca demersurile împotriva sa, încercând să convingă politicieni cheie, a avertizat agenția de informații interne a Germaniei, după ce au fost ridicate suspiciuni în legătură cu europarlamentarul german de extremă dreapta Maximilian Krah (Alternativa pentru Germania, AfD).

Extrema dreaptă germană și Partidul Comunist Chinez

Șeful Biroului Federal pentru Protecția Constituției (BfV), Thomas Haldenwang, a avertizat că, în ultimii ani, tot mai mulți politicieni occidentali sunt abordați de China, care le caută sprijinul. În cadrul unui interviu acordat Euractiv, acesta a declarat că China încearcă să cultive un climat favorabil în Germania pentru a „păstra activitățile sale de colectare de informații politice sub radar”.

ADVERTISEMENT

„Politicieni bine cunoscuți (…) și lideri de afaceri sunt abordați și curtați cu promisiuni de călătorii minunate în China și tratament special, în speranța că vor transmite o imagine pozitivă a Beijingului”, a declarat Haldenwang presei, săptămâna aceasta. Unul dintre politicienii suspectați că ar avea legături dubioase cu China este Maximilian Krah, europarlamentar german și membru al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Lobby pentru „drumurile mătăsii”

Maximilian Krah, care a fost nominalizat pentru a conduce lista partidului pentru alegerile europene din 2024, ar fi făcut călătorii sponsorizate de China și ar fi participat la evenimente legate de Partidul Comunist Chinez, relatează media T-online, care dezvăluie, de asemenea, legăturile sale strânse cu persoane implicate în traficul de influență chinez.

ADVERTISEMENT

În schimb, el ar fi adoptat poziții relativ favorabile Chinei, admirând inițiativa chineză „Noile drumuri ale mătăsii” și susținând comerțul cu China ca mijloc de contracarare a influenței americane și de protejare a economiei germane.

Cu toate acestea, având în vedere lipsa sa de experiență pe scena politică de la Bruxelles, Maximilian Krah este o alegere mai degrabă atipică, deoarece Beijingul tinde să prefere parlamentari și lideri de afaceri mai experimentați și mai influenți. Europarlamentarul german a negat acuzațiile, declarând pentru T-online că nu a văzut nici un conflict de interese în comportamentul său.

ADVERTISEMENT

Beijingul vizează politica europeană

Aceste ofensive ale Chinei reprezintă o schimbare față de strategiile anterioare ale țării, care se limitau la spionaj industrial. Această tendință de a viza cercurile politice într-un moment în care situația geopolitică globală se deteriorează a fost observată și în afara Germaniei.

Pentru Ken McCallum, directorul general al serviciului britanic de informații interne (MI5), este vorba mai degrabă de o strategie pe termen lung, Beijingul încercând să cultive relații pentru a manipula opinia publică în favoarea sa în viitor. The Times a dezvăluit recent că Partidul Conservator britanic a fost nevoit să retragă doi candidați de pe lista sa pentru 2021 și 2022 după ce MI5 a avertizat că aceștia ar putea fi spioni.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Haldenwang a precizat că Direcția Generală de Securitate Internă (DGSI) din Franța este, de asemenea, îngrijorată de impactul activităților chinezești asupra cercurilor politice. Agențiile europene sunt în contact strâns pe această temă, a spus el, adăugând că este crucial ca potențialele ținte ale ofensivei chineze să devină conștiente de această problemă.

Guvernul a publicat vara aceasta strategia sa privind China, cu scopul de a-și revizui în mod fundamental relațiile cu gigantul asiatic, care este văzut din ce în ce mai mult ca un rival și un concurent. Ascensiunea Chinei ca putere economică globală a determinat Berlinul să își regândească relația cu această țară autoritară,

ADVERTISEMENT