News

Care va fi valoarea amenzilor pe durata stării de alertă. Prevederile legii adoptate în Parlament

14.05.2020 | 18:08
Care va fi valoarea amenzilor pe durata starii de alerta Prevederile legii adoptate in Parlament
ADVERTISEMENT

Legea care reglementează instituirea stării de alertă pe teritoriul național prevede și cuantumul amenzilor pentru încălcarea normelor ce vor fi impuse de către Guvern. Astfel, valoarea acestora va fi între 500 și 15.000 de lei, însă legea prevede explicit care sunt faptele pentru care se aplică o amendă sau alta.

Amenda cea mai mare poate ajunge la 15.000 de lei

Astfel, amenzile cele mai mari, de la 3.000 la 15.000 de lei se vor aplica pentru cei care organizează mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților
culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.

ADVERTISEMENT

Cu aceleași amenzi va fi sancționată nerespectarea de către operatori, a măsurilor stabilite referitoare la restrângerea sau interzicerea transporturilor rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene sau cu metroul ori încălcarea intervalelor orare în care acestea sunt permise.

De o amendă între 2.000 și 10.000 de lei este pasibilă desfășurarea de către organizatori a unor întruniri publice de orice natură care sunt permise de către autorități, dar organizatorii nu respectă condițiile de desfășurare a acestora.

ADVERTISEMENT

Aceeași sancțiune se va aplica și pentru patronii barurilor și și restaurantelor care nu respectă decizia de suspendare temporară a activității.

Amenda de la 1.000 la 5.000 de lei este prevăzută pentru neluarea măsurilor care le cad în sarcină pe durata stării de alertă de către instituțiile publice. Sancțiunea vizează și companiile care nu  iau măsuri de distanțare socială a angajaților.

ADVERTISEMENT

De asemenea, tot în acest interval vor fi sancționați ccei care încalcă regulile de izolare la domiciliu sau de carantină.

Cât sunt amenzile pentru lipsa măștii de protecție

Faptele cele mai blând pedepsite, cu amenzi de 500-2.500 de lei, se  referă la nerespectarea de către persoanele fizice, a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor. Practic, este vorba de nerespectarea obligativității de a purta masca de protecție în transportul în comun și în spațiile publice.

ADVERTISEMENT

În aceeași categorie de contravenție intră participarea persoanelor fizice la mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau la alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori la întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise, care nu sunt permise.

Tot cu 500-2.500 de lei vor fi sancționate încălcarea restricțiilor de circulație, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi.

Textul complet al legii privind starea de alertă poate fi citit AICI.

ADVERTISEMENT