News

Caricaturistul The Guardian, concediat din cauza unui desen cu Netanyahu. Cum au interpretat editorii caricatura

Steve Bell a fost concediat după 40 de ani de colaborare cu publicaţia The Guardian, din cauza unei caricaturi ce-l înfăţişează pe premierul israelian.
17.10.2023 | 16:16
Caricaturistul The Guardian concediat din cauza unui desen cu Netanyahu Cum au interpretat editorii caricatura
Caricatura din cauză căreia a fost concediat Steve Bell Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Caricaturistul Steve Bell, de la publicaţia britanică The Guardian, a fost concediat din cauza unui desen pe care l-a făcut despre liderul israelian Benjamin Netanyahu. Desenul îl arată pe Netanyahu, purtând mănuși de box, făcând pe propriul abdomen o incizie în forma Fâşiei Gaza. „Locuitori din Gaza, plecați acum”, se arată în mesajul de lângă desen.

Steve Bell spune că desenul a fost inspirat de o caricatură de acum 60 de ani

O parte a publicului a interpretat caricatura ca fiind de fapt o referire la „Neguţătorul din Veneția”, al lui Shakespeare, adică la cămătarul evreu Shylock din lucrarea menționată mai sus, dar Bell susține că a fost inspirat de o caricatură a președintelui american Lyndon B. Johnson, din anii 1960.

ADVERTISEMENT

Bell a explicat pe reţeaua X că la doar patru ore după ce a trimis desenul pe adresa redacţiei a  primi un apel telefonic de rău augur, cu un mesaj neobișnuit de criptic „o livră de carne”. Cămătarul Shylock din “Neguţătorul din Veneţia”, de Shakespeare, este considerat unul dintre cele mai notorii stereotipuri evreiești din literatura engleză, din cauza naturii sale lacome.

În celebra piesă, Shylock cere o livră din carnea lui Antony dacă împrumutul nu este rambursat în trei luni. Bell a declarat pentru BBC că interpretarea The Guardian “nu are sens, deoarece desenul nu menționează piesa.

ADVERTISEMENT

Caricatura în sine a fost inspirată de desenul regretatului David Levine, în care președintele Lyndon Johnson își arată cicatricea chirurgicală, pe care Levine a desenat-o sub forma unei hărți a Vietnamului”, a explicat el.

The Guardian a confirmat informaţia, printr-un comunicat. “S-a luat decizia de a nu reînnoi contractul lui Steve Bell. Caricaturile sale au fost o parte importantă a The Guardian în ultimii 40 de ani – îi mulțumim și îi dorim toate cele bune”, au transmis aceștia.

ADVERTISEMENT

Decizia a fost luată într-un moment de tensiuni crescute în urma atacurilor Hamas asupra Israelului, la începutul acestei luni, și a atacurilor ulterioare de răzbunare asupra Fâşiei Gaza.

Nu este prima dată când Bell este acuzat că a creat caricaturi antisemite. Un desen din 2020 cu liderul laburist Sir Keir Starmer ținând capul fostului șef Jeremy Corbyn pe o farfurie a fost interpretat de unii ca o referire la capul lui Ioan Botezătorul, care a fost dat lui Salomee, fiica regelui Irod al evreilor.

ADVERTISEMENT