News

De ce refuză Egiptul să deschidă ușa palestinienilor. Punctul de frontieră Rafah, crucial în conflictul Hamas-Israel

Rafah, singura ieșire pentru palestinieni la granița cu Fâșia Gaza, blocată de Egipt. Importanța acestui punct de trecere în conflictul Hamas-Israel
17.10.2023 | 15:45
De ce refuza Egiptul sa deschida usa palestinienilor Punctul de frontiera Rafah crucial in conflictul HamasIsrael
Rafah este singura ieșire pentru palestinienii din Fâșia Gaza către Egipt / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

În timp ce populația din Gaza se confruntă cu o criză umanitară, ochii lumii sunt ațintiți asupra terminalului Rafah de la granița dintre Fâșia Gaza și Egipt, singurul punct de ieșire pentru evacuarea palestinienilor către o țară terță. Cairo ar dori să trimită ajutor umanitar, dar țara nu este pregătită să primească refugiații din Gaza.

„Medicii pregătesc certificate de deces”

Luni, sute de palestinieni s-au adunat în sudul Fâșiei Gaza în speranța că punctul de trecere Rafah va fi deschis, permițându-le să scape de războiul dintre Hamas și Israel. Dar până acum, punctul de trecere a frontierei cu Egiptul, una dintre singurele căi de ieșire din enclavă, a rămas închis.

ADVERTISEMENT

Pentru a intra sau a ieși din Fâșia Gaza, există alte două puncte de trecere, la Erez, în nord, la granița cu Israelul, și la Kerem Shalom, în apropiere de granița egipteană, care este rezervat pentru trecerea mărfurilor. Pe partea egipteană a Rafah, ajutorul umanitar și medical, în special cel al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este în așteptare. Acesta este blocat în Sinaiul egiptean, în absența unui acord între Israel și Egipt.

„Mai sunt 24 de ore după care apa, electricitatea și combustibilul” se vor epuiza în Gaza, iar dacă ajutoarele nu ajung, medicii nu vor avea decât „să pregătească certificate de deces”, a avertizat luni șeful regional al OMS, Ahmed Al-Mandhari.

ADVERTISEMENT

Egiptul nu poate decide singur

Pentru ca punctul de trecere de la Rafah să se deschidă, „este nevoie de un proces diplomatic, de un acord între părți”, a rezumat Johann Soufi, fost șef al biroului de afaceri juridice al Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA). „Acest lucru înseamnă o presiune din partea întregii comunități internaționale, a autorităților franceze și a Uniunii Europene asupra tuturor părților, astfel încât – cel puțin – să existe un acord pentru crearea unui coridor umanitar către Gaza”.

Cu alte cuvinte, Egiptul nu poate decide de unul singur să își deschidă granița cu Israelul. Mai ales că aceasta a fost deja bombardată de mai multe ori de la atacul Hamas din 7 octombrie. Luni, în prezența ministrului francez de externe la Cairo, Catherine Colonna, șeful diplomației egiptene, Sameh Choukri, a insistat asupra faptului că devine urgentă deschiderea acestui coridor umanitar prin punctul de trecere a frontierei Rafah.

ADVERTISEMENT

„Cei care doresc să părăsească Gaza trebuie să poată face acest lucru”, a pledat și Catherine Colonna. „Cerem tuturor să deschidă punctele de trecere”. Însă Sameh Choukri a pus închiderea terminalului pe seama Israelului, care „nu a dat niciun semnal până acum”.

„Egiptul nu vrea să fie singura țară care să se ocupe de această situație umanitară dezastruoasă. Ei ar fi pregătiți să participe la o operațiune umanitară atât de necesară. Dar nu doresc și nici nu pot face acest lucru pe cont propriu, din cauza unei situații economice foarte deteriorate. Egiptul nu este capabil să suporte șocul unei operațiuni umanitare pentru un număr atât de mare de persoane”, explică Didier Billion, director adjunct al Institutului de Relații Internaționale și Strategice din Franța (Iris), notează France 24.

ADVERTISEMENT

Cairo le spune palestinienilor să stea acasă

Cairo pledează pentru o soluție diplomatică și face apel la reținere de ambele părți, dar se opune ideii de a permite palestinienilor care fug de război să intre pe teritoriul său. Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi i-a îndemnat chiar pe locuitorii din Gaza să „rămână pe pământul lor”, în ciuda apelurilor tot mai numeroase care îi cer să permită trecerea în siguranță a civililor din Fâșia Gaza.

În ceea ce privește Hamas, liderul său, Ismail Haniyeh, a declarat sâmbătă că refuză „deplasarea” palestinienilor, acuzând în același timp Israelul de „crime de război” în Gaza. La rândul său, mișcarea palestiniană este acuzată în mod regulat de Israel că folosește civilii ca scuturi umane.

Teama de destabilizare politică

Pentru Marc Lavergne, specialist în Egipt și director de cercetare la CNRS (Centrul Național de Cercetare Științifică, Franța), motivul refuzului egiptenilor de a-și primi vecinii palestinieni este în primul rând politic. „Egiptul – unde toate manifestațiile sunt interzise – se teme de orice disidență internă și, în special, de o mișcare de solidaritate a populației egiptene față de palestinieni și împotriva Israelului”.

Pe de altă parte, relațiile dintre guvernul egiptean și Hamas, o ramură a Frăției Musulmane față de care Abdel Fattah al-Sissi are o ură absolută, sunt conflictuale. Actualul președinte egiptean a ajuns la putere în 2013 în urma unei lovituri de stat militare împotriva lui Mohamed Morsi, care era apropiat de Frăția Musulmană.

„Timp de zece ani, Frăția Musulmană a fost supusă unei represiuni din partea autorităților egiptene, cu mii de activiști în închisoare, ceea ce a slăbit-o considerabil. Există o temere reală că militanți apropiați acestei mișcări vor ajunge în țară”, subliniază Didier Billion.

Gestionarea unei mișcări migratorii în Sinai

Dacă vor accepta să deschidă punctul de trecere de la Rafah, liderii egipteni se tem, de asemenea, că va exista un aflux foarte greu de controlat – probabil mii și mii de locuitori din Gaza care vor încerca să fugă.

„Nici o țară nu ar accepta un astfel de risc. Mai ales că, dacă granița ar fi traversată de aceste zeci sau sute de mii de locuitori din Gaza ajunge în Sinai. Or, peninsula Sinai nu este o zonă sigură. Este un loc de trafic și de activitate mafiotă, unde există și celule jihadiste. Așadar, acest lucru este foarte îngrijorător pentru autoritățile egiptene”, comentează Didier Billion.

„Egiptul primește deja sute de mii de sudanezi, pe care se străduiește să îi integreze cum trebuie”, spune Marc Lavergne. „Dacă palestinienii ar inunda Egiptul, ar ajunge în orașe care sunt deja suprapopulate. În prezent, țara are 110 milioane de locuitori, pe un teritoriu locuibil de mărimea Belgiei”, adaugă cercetătorul, care descrie o țară aflată la capătul puterilor, „cu mult șomaj și multă mizerie și care nu a reușit să își reglementeze demografia”.

Mai importante sunt acordurile economice cu Israelul

Amnon Aran, specialist în Orientul Mijlociu la City University din Londra, este de acord. „Chestiunea deschiderii frontierei Rafah dintre Egipt și Gaza ar putea deveni unul dintre principalele puncte de foc diplomatic în cazul unei operațiuni militare terestre în Gaza din partea Israelului (…) Într-adevăr, este singura soluție pentru evacuarea locuitorilor din Gaza și pentru a limita costul umanitar al operațiunii. Dar Egiptul, care este una dintre țările care au avut cel mai mult de suferit din punct de vedere economic în regiune de pe urma războiului din Ucraina (din cauza creșterii prețului petrolului), foarte greu își poate permite să primească un număr mare de refugiați”.

În orice caz, vecinul Israelului – prima țară arabă care a recunoscut existența statului evreu în 1979 – nu își va asuma niciodată riscul de a acționa fără acordul israelienilor, sunt de acord specialiștii citați. Cele două state mențin legături puternice, în special în ceea ce privește serviciile secrete egiptene și Mossad. Dar ele au și acorduri economice care reprezintă o importantă sursă de venit pentru Egipt.

„Investitorii și turiștii israelieni sunt foarte numeroși și foarte activi în această țară, iar produsele israeliene sunt fabricate în uzine egiptene și revândute în Statele Unite. Toate acestea asigură mijloacele de trai pentru o mulțime de oameni”, subliniază Marc Lavergne, care notează că câștigurile economice au întâietate față de orice altceva.

Biden, așteptat în Israel

Președintele american Joe Biden se va deplasa miercuri în Israel pentru o vizită de „solidaritate” în urma atacului sângeros al Hamas, care vizează și deblocarea livrării de ajutoare în Fâșia Gaza, aflată sub asediu și amenințată cu o catastrofă umanitară. În timp ce Israelul se pregătește pentru o ofensivă terestră împotriva Hamas, continuă o intensă activitate diplomatică pentru a încerca să împiedice ca războiul, declanșat la 7 octombrie de atacul sângeros al mișcării islamiste palestiniene, să pună pe foc regiunea, dar și pentru a-i cruța pe civilii prinși în capcană, privați de ajutor umanitar.

Un milion de palestinieni din Fâșia Gaza, bombardată fără încetare de armata israeliană, și-au părăsit casele în panică în ultimele zile. Mii de persoane au fost deja ucise de ambele părți de la începutul războiului, în timp ce Hamas a răpit 199 de ostatici, potrivit Israelului.

Sute de mii de civili sunt masați în sudul Fâșiei Gaza, în apropiere de granița cu Egiptul, în timp ce Israelul a întrerupt aprovizionarea cu apă, electricitate și alimente în micul teritoriu controlat de Hamas. Punctul de trecere Rafah, singura deschidere către Fâșia Gaza care nu este controlată de Israel, rămâne închis, ceea ce face imposibilă intrarea ajutoarelor de urgență. Cu toate acestea, marți, convoaiele de ajutoare staționate în Sinai, Egipt, au pornit spre Rafah fără a se putea ști dacă frontiera se va redeschide.

„Solidaritatea SUA cu statul evreu”

Marți dimineață, bombardamentele israeliene au vizat clădiri din Rafah, potrivit unui fotograf al AFP. Armata „continuă să lovească ținte militare în întreaga Fâșie Gaza”, a declarat un purtător de cuvânt. La finalul unei nopți de discuții maraton la Tel Aviv cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a anunțat că Joe Biden va efectua o vizită în Israel pentru a „reafirma solidaritatea Statelor Unite cu Israelul”, scrie Boursorama.

Iranul amenință cu „acțiuni preventive” împotriva israelienilor

Și asta în condițiile în care Iranul a amenințat cu o posibilă „acțiune preventivă” împotriva Israelului dacă țara își menține planurile de ofensivă terestră. Joe Biden speră „să audă de la Israel cum își va conduce operațiunile într-un mod care să reducă la minimum victimele civile și să permită livrarea de ajutor umanitar către civilii din Gaza într-un mod care să nu avantajeze Hamas”, a adăugat Antony Blinken.

El a anunțat că Statele Unite au obținut garanții din partea Israelului în ceea ce privește livrarea de ajutoare externe. De asemenea, Biden urmează să se întâlnească la Amman cu președintele egiptean, cu regele Iordaniei și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, într-un moment în care riscul de extindere a conflictului provoacă îngrijorare în întreaga lume.„Posibilitatea unei acțiuni preventive din partea Axei Rezistenței este așteptată în următoarele ore”, a avertizat luni ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, folosind acest termen pentru a desemna aliații regionali ai Iranului (Siria, Hamas și Hezbollahul libanez, printre alții).

Schimburi de focuri între Hezbollah și IDF

Tensiunile sunt ridicate și în nordul Israelului, la frontiera cu Libanul, unde armata israeliană a anunțat marți că a ucis patru atacatori în timpul unei tentative de infiltrare. În ultimele zile, la această graniță au avut loc tot mai multe schimburi de focuri de armă între Hezbollah, aliat al Hamas, și armata israeliană. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a declarat că nu știe dacă vizita lui Biden ar putea pune sub semnul întrebării data ofensivei terestre împotriva Hamas. „Nu cred că această vizită este menită să o împiedice”, ci mai degrabă „să se asigure că Israelul are tot ce îi trebuie pentru a se apăra”, a adăugat el.

„Asediu total” în Fâșia Gaza

O astfel de operațiune se anunță periculoasă, deoarece nordul Fâșiei Gaza este împânzit de tuneluri în care Hamas, clasificată drept organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel, își ascunde luptătorii și armele. Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel de la începutul războiului. Cei mai mulți au fost civili care au murit în ziua atacului, cel mai sângeros de la crearea statului Israel în 1948. Atacurile israeliene ca represalii au ucis cel puțin 2.750 de persoane, majoritatea civili palestinieni, inclusiv sute de copii, potrivit autorităților locale.

Armata israeliană, care a desfășurat zeci de mii de soldați în jurul Fâșiei Gaza și la frontiera libaneză, a anunțat că a recuperat cadavrele a 1.500 de combatanți Hamas. Supusă unei blocade israeliene terestre, aeriene și maritime de la venirea la putere a Hamas în 2007, Fâșia Gaza, unde 2,4 milioane de oameni sunt înghesuiți pe o suprafață de 362 de kilometri pătrați, se află în stare de „asediu total” din 9 octombrie.Martin Griffiths, responsabil cu urgențele umanitare la ONU, a anunțat că se va deplasa marți în Orientul Mijlociu. De partea israeliană, aproape 500.000 de persoane au fost, de asemenea, strămutate, potrivit armatei.

Coridor umanitar european către Fîșia Gaza

Europa va deschide un coridor aerian umanitar către Fâșia Gaza, a anunțat luni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, explicând că palestinienii din Gaza „nu pot plăti prețul barbariei Hamas”. „Palestinienii din Gaza au nevoie de ajutor (…), motiv pentru care „lansăm un coridor umanitar via Egipt”. Primele două zboruri vor pleca săptămâna aceasta, aducând provizii umanitare în Gaza”, a explicat Ursula von der Leyen de la Tirana, în Albania.

Primele două zboruri vor transporta încărcături umanitare din partea UNICEF, medicamente și kituri de igienă”, se arată într-un comunicat de presă, fără a se oferi detalii despre modul în care ajutoarele vor fi livrate în Gaza, aflată sub o blocadă totală din 7 octombrie.

Cu câteva ore mai devreme, OMS a avertizat că, în lipsa ajutorului, o „adevărată catastrofă” se va produce în 24 de ore în Gaza, care se află sub asediu de la atacul sângeros al palestinienilor din Hamas împotriva Israelului. „Nu poate exista nicio justificare pentru actul terorist al Hamas”, a declarat Ursula von der Leyen, „pentru masacrul brutal a 1.400 de persoane în Israel. În fața acestei orori, Israelul are dreptul să se apere, în conformitate cu dreptul umanitar și international”.

Israelul arată cadavrele masacrate de Hamas

Israelul a publicat imagini cu cadavrele masacrate de Hamas, recuperate și aduse la institutul de medicină legală din Tel Aviv: cadavre carbonizate, mutilate și descompuse. Sunt rămășițele israelienilor masacrați de Hamas la 7 octombrie, aduse pentru a fi identificate.

Sunt cadaver dar și părți de corpuri umane. În jurul lor, medici legiști în salopete verzi se ocupă de asamblarea a ceea ce poate fi asamblat, ca într-un puzzle macabru. Înainte de a fi examinate, cadavrele sunt puse pe tărgi, înfășurate în saci groși de plastic negru. Unele sunt foarte mici, de mărimea unui copil.

Pe fiecare dintre ele este atașat un număr. Tărgile sunt împinse de bărbați, majoritatea voluntari, evrei ortodocși. În religia evreiască, un cadavru poate fi îngropat doar atunci când este întreg. Pe cât se poate de întreg, în situația de față.

Legați apoi arși de vii

„Am decis să expunem această grozăvie pentru că unii ne acuză că mințim și că arătăm oase de câine”, a declarat directorul institutului, doctorul Hen Kugel, care plângea.

El arată o adunătură de oase și bucăți de carne legate între ele de un cablu electric a cărui izolație s-a topit. „Pe scanner, se pot vedea clar două coloane vertebrale. Cea a unui bărbat sau a unei femei, nu știm, și cea a unui copil. Postura celor două corpuri arată că adultul a încercat să îl protejeze pe copil. Au fost legați și apoi arși de vii”.

„Sunt în această profesie de 31 de ani. Nu am văzut niciodată o asemenea barbarie, o asemenea cruzime. Este pur și simplu atroce”. Pe lângă cei șapte medici legiști de la Institutul din Tel Aviv, un antropolog, un radiolog și opt geneticieni ajută la identificarea cadavrelor, asistați de 30 de voluntari.

Toți s-au declarat surprinși de faptul că plămânii victimelor erau saturați de fum. Alte cadavre erau ciuruite de gloanțe în spate. Altele aveau mâinile străpunse de lame sau de proiectile, cee ace înseamnă că au luptat corp la corp cu atacatorii lor.

Multe cadavre sunt fără cap

„Nu știm câți copii au murit sau câți bătrâni. Există, de asemenea, multe cadavre fără cap. Va fi nevoie de ceva timp pentru a-i identifica pe toți”, spune, doctorul Kugel. O întreagă familie de ucraineni a pierit în atacul Hamas. Aceștia fugiseră din cauza conflictului din țara lor. Identitatea lor este încă necunoscută. Au existat și cetățeni americani.

Nurit Boublil, șefa unității de identificare genetică, spune că sute de cadavre au fost aduse la Institut. Cele mai multe au fost identificate. „Dar totul este îngreunat de faptul că victimele erau adesea legate între ele. Așa că este posibil ca într-un singur sac să se afle două cadavre sau chiar trei”, adaugă medicul.

Înainte de a ajunge la institut, unele dintre cadavre au trecut mai întâi prin baza militară Shura, în apropiere de Ramla (centru), unde așteptau o primă identificare sau plasarea în containere frigorifice. La fața locului, printre medici, experți criminaliști și voluntari se află și  fostul rabin-șef al armatei, Israel Weiss, pensionar acum dar care a venit pentru a ajuta.

Sălbăticia Hamas

„Niciodată în viața mea nu am văzut asemenea orori”, a spus rabinul în fața unor containere care conțineau zeci de cadavre în saci mortuari albi. „Am văzut copii, femei și bărbați decapitați. Am văzut o femeie însărcinată cu burta sfâșiată și cu copilul smuls”. Pentru a identifica victimele, echipele se bazează pe mostre de ADN, amprente și fișe dentare.

Potrivit autorităților, aproape 90% dintre soldații uciși au fost identificați, dar abia jumătate dintre civili au fost identificați. Psihologii și asistenții sociali participă, de asemenea, la operațiune pentru a ajuta echipele de identificare la sfârșitul fiecărei zile. Dar armata, care susține că cel puțin 199 de persoane au fost ținute ostatice de Hamas în Gaza, a avertizat că va dura săptămâni întregi pentru a avea un bilanț definitiv al victimelor și pentru a le identifica pe toate.

ADVERTISEMENT