Sport

Carlsen, Kasparov sau Fischer. Piesa lipsă din jocul de șah: cine este “capra”?

Magnus Carlsen a câștigat în august Cupa Mondială la Baku, ultimul mare trofeu care îi lipsea din palmares. Ce schimbă asta în epica luptă cu Fischer și Kasparov pentru titlul de GOAT.
12.11.2023 | 08:15
Carlsen Kasparov sau Fischer Piesa lipsa din jocul de sah cine este capra
Garry Kasparov a fost în luna mai la București, la Superbet Chess Classic. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-un articol publicat în luma martie, chess.com alegea cei mai buni 10 șahiști din istorie. Garry Kasparov, cel care oferea în mai, la București, un interviu de colecție pentru FANATIK, era desemnat drept cel mai bun din istorie. Urmat de Magnus Carlsen și Bobby Fischer.

Kasparov, Carlsen și Fischer își dispută titlul de GOAT în șah. Ce argumente are fiecare dintre cei trei

Cei trei sunt, de altfel, cei mai des menționați oameni din lupta pentru statutul de GOAT în șah. De atunci, Magnus a mai făcut un pas important în lupta pentru supremație. A câștigat Cupa Mondială, singurul trofeu major care îi lipsea în carieră.

ADVERTISEMENT

Atenție: a nu se confunda cu meciul de titlu mondial, pe care Magnus a refuzat să îl joace în primăvară și a fost câștigat în cele din urmă de Ding Liren în fața lui Ian Nepomniachtchi. Cupa Mondială are un format total diferit, sistem knock-out, cu două meciuri pe rundă și tie-break în format mai scurt, șah rapid și blitz, dacă este nevoie.

Cupa Mondială este o competiție adăugată de FIDE la începutul anilor 2000 și care se desfășoară în acest format începând cu 2005. Nu are, astfel, aceeași anvergură precum Campionatul Mondial. Dar cu siguranță reprezintă o bornă importantă în palmaresul deja stelar al lui Magnus.

ADVERTISEMENT

Bobby Fischer, drumul scurt dintre geniu și nebunie. A dominat categoric startul anilor ’70

Este asta suficient pentru a-l considera pe Magnus Carlsen GOAT în șah? Userii aceluiași cunoscut site de șah, chess.com, consideră că da. Într-un sondaj recent, Magnus Carlsen a obținut 37% dintre voturile fanilor șahului pentru titlul de cel mai bun șahist din istorie. Câte 21% pentru Kasparov, la fel și pentru Fischer. Alți tot 21% au mers pe alte nume în afara celor trei „granzi”.

Este corect de precizat, însă, că rezultatul e cu siguranță influențat și de faptul că mulți dintre votanți nu i-au văzut vreodată jucând pe Kasparov și mai ales pe Fischer. În realitate, americanul, dar mai ales Kasparov, au argumente cât se poate de serioase în lupta cu Magnus Carlsen pentru titlul de GOAT din șah.

ADVERTISEMENT

Despre Bobby Fischer se spune că a dominat lumea șahului așa cum nimeni nu a mai făcut-o vreodată. Între 1970 și 1971, Fischer a avut o serie de 20 de victorii consecutive contra jucătorilor de top ale acelor vremuri. Performanță inimaginabilă în șahul zilelor noastre. În plus, se consideră că acuratețea lui Fischer pe parcursul celor 20 de partide din această serie a fost cea mai ridicată văzută vreodată într-o perioadă atât de lungă.

Fischer deține recordul de titluri naționale în SUA, nu mai puțin de 8. Primul la 14 ani, iar ultimul dintre ele la 23 de ani! De altfel, Fischer a câștigat toate Campionatele Naționale ale SUA la care a participat, de fiecare dată la distanță de minimum un punct față de următorul clasat. Parcursul din ediția 1963-1964 a fost cel mai impresionant, cu 11 victorii din 11 partide jucate și 3,5 puncte peste următorul clasat.

ADVERTISEMENT

Fischer, singurul campion mondial de șah din istoria SUA. A câștigat „Meciul Secolului” cu rusul Boris Spassky

Bobby Fischer este singurul campion mondial de șah din istoria SUA, titlu pe care l-a cucerit în 1972, în fața rusului Boris Spassky, în așa numitul „Meci al secolului”. Fischer nu a mai concurat pentru a-și apăra titlul mondial și, cu un singur astfel de trofeu în carieră, pare greu de imaginat că poate lupta cu Magnus și Kasparov pentru titlul de GOAT. Dar pentru cei care caută povești nemuritoare în sport, Bobby Fischer este omul perfect.

Victoria sa împotriva lui Spassky și practic încheierea dominației URSS în plin Război Rece este considerată de mulți cea mai spectaculoasă poveste din șah, ba chiar din întreaga lume a sportului. Mai ales că venea după două înfrângeri în  primele două jocuri ale acelui meci cu Spasski. Prima într-un joc în care pur și simplu a refuzat să accepte o remiză evidentă și a ales să forțeze, iar al doilea pentru că nici măcar nu s-a… prezentat la masa de joc! Pretențiile financiare i-au fost în cele din urmă satisfăcute, iar Fischer a reușit apoi o demonstrație de forță în fața lui Spassky.

A jucat Fischer, la doar 13 ani, cel mai spectaculos joc din istoria șahului?

De asemenea, Fischer a jucat și poate cea mai spectaculoasă partidă din istoria șahului, așa cum a fost catalogată de mulți specialiști. În 1956, la doar 13 ani! Îl înfrunta pe Donald Byrne, 26 de ani, maestru internațional. Un spectaculos sacrificiu de regină, care a lăsat regele advers într-o plasă de mat, pe care Fischer îl reușea 24 de mutări mai târziu. „The Pefect Game”, traducerea este redundantă…

De asemenea, cartea „Cele mai bune 60 de partide ale mele”, scrisă de Fischer, este de nelipsit din colecția oricărui iubitor de șah, pentru modul foarte clar în care campionul mondial își explică planurile.

Magnus Carlsen, omul care domină șahul mondial în ultimii 10 ani

În 2009, cu câteva zile înainte de a împlini 19 ani, Magnus Carlsen devenea cel mai tânăr jucător care reușea să treacă bariera de 2800 ELO. Performanță pe care Alireza Firouzja avea să o depășească în 2021, la 18 ani și 5 luni. Iar în 2014, Magnus ajungea la ELO 2889, cel mai ridicat din istoria șahului. De mai bine de 12 ani, din iulie 2011, Magnus Carlsen este jucătorul cu cel mai ridicat ELO. Deține în continuare poziția 1 în clasamnetul FIDE, chiar dacă a renunțat la titlul mondial.

Magnus câștiga primul său titlu mondial în 2013, după ce îl învingea chiar în India pe Anand. Este al doilea cel mai tânăr campion mondial din istorie, la 23 de ani, după Garry Kasparov. Carlsen și-a apărat ulterior titlul mondial în fața lui Anand (2014), Karjakin, (2016), Caruana (2018) și Nepomniachtchi (2021).

A refuzat să își apere titlul mondial în fața lui Nepomniachtchi și în 2023, iar Ding Liren a profitat de șansă și l-a învins pe rus. Totuși, prestațiile fabuloase de la Cupa Mondială, în luna august, au demonstrat că Magnus rămâne cel mai puternic șahist din lume.

În 2019, Magnus devenea singurul jucător din istorie care a deținut titlul mondial în toate cele trei formate oficiale, șah clasic, rapid și blitz. Palmaresul fabulos al lui Magnus mai conține, pe lângă cele 5 titluri mondiale de șah clasic, 4 titluri mondiale la șah rapid și 6 la blitz. Dominația lui Magnus din ultimii ani este demonstrată și la cele mai importante turnee de șah clasic: 8 titluri la Tata Steel, 5 la Norway Chess, câte 4 la London Chess și Sinquefield Cup.

Magnus și contrele continue cu FIDE. Va mai lupta vreodată pentru titlul mondial?

Chiar dacă și-a câștigat un loc la Turneul Candidaților după victoria la Cupa Mondială, șansele ca Magnus să mai concureze vreodată pentru titlul mondial sunt extrem de reduse. Norvegianul insistă că nu va accepta să joace dacă formatul de timp nu va fi redus drastic, în vreme ce FIDE nici nu vrea să audă de o asemenea variantă. „Chess? Completed it!”, este postarea care nu mai are nevoie de traducere făcută de Magnus imediat după victoria de la Cupa Mondială.

S-a vorbit imediat despre iminenta retragere a norvegianului, mai ales din turneele de șah clasic. Ulterior, norvegianul a recunoscut că intenția sa este să joace mai puțin șah clasic, dar va continua să participe la o serie de competiții atractive pentru el. Ba chiar a admis că tânăra generație este din ce în ce mai aproape pe urmele sale.

Noua generație, pe urmele lui Magnus. Cine sunt tinerii care vor să îl detroneze

Rameshbabu Praggnanandhaa, un indian de 18 ani, cel pe care l-a învins în finala de la Baku, este cu siguranță pe această listă. La fel ca și Vincent Keymer, neamțul care l-a învins pe Magnus în primul joc din turul 4 și era la o mutare să îl elimine de la Cupa Mondială.

Iranianul Alireza Firouzja, uzbecul Nodirbek Abdusattorov sau indienii Dommaraju Gukesh și Arjun Erigaisi sunt și ei pregătiți să lupte pentru supremație cu Magnus, sau ceilalți considerați deja veterani, ca rususl deja amintit Ian Alexandrovich Nepomniachtchi, italianul Fabiano Caruana sau americanul de origine japoneză Christopher Hikaru Nakamura. Urmează o perioadă nebună în șah!

Garry Kasparov, locul 1 în clasamentul FIDE pentru 255 de săptămâni! Cum poți să bați asta?

Și totuși, peste toate aceste nume stă Garry Kasparov. Numărul 1 mondial în clasamentul FIDE vreme de 22 de ani, între 1984 și 2006. Un record de 255 de săptămâni, care pare foarte greu de crezut că va fi egalat vreodată. Și de 6 ori campion mondial, un alt record care pare imposibil de egalat prea curând. Mai ales date fiind neînțelegerile dintre Magnus Carlsen și FIDE.

În 1985, la doar 22 de ani, Garry Kasparov îl învingea pe Anatoly Karpov și devenea cel mai tânăr campion mondial din istorie. Record care rezistă în picioare și în ziua de astăzi. Ulterior, Kasparov și-a mai apărat titlul de 3 ori în fața lui Karpov, în 1986, 1987 și 1990.

După ruptura de FIDE, în 1993, Kasparov a înființat circuitul PCA și și-a mai apărat de două ori titlul mondial. Cu Nigel Short în 1995 și Anand în 1995. Avea să piardă meciul de titlu mondial în fața lui Vladimir Kramnick, în 2000. S-a retras din competiții în 2005, când încă era lider în clasamentul FIDE. Avea să fie depășit abia un an mai târziu. Garry Kasparov a câștigat de nu mai puțin de 8 ori aurul la Olimpiada de Șah cu naționala Rusiei. De fiecare dată când a participat în competiție, de altfel.

Garry Kasparov, elogii pentru Magnus Carlsen într-un interviu oferit pentru FANATIK

„Magnus a fost un reprezentant fenomenal al șahului. Absolut fenomenal, ca să fiu sincer. Și nu putem subestima contribuția lui la promovarea jocului de șah. Toți înțelegem că Magnus este cel mai puternic jucător în prezent, dar din cauza deciziei sale (n.a. – de a nu participa la meciul de titlu mondial), Ding este campion mondial. Situația nu este ideală pentru șah, dar trebuie să ne descurcăm cu ea”, spunea Garry Kasparov în interviul-eveniment acordat pentru FANATIK, cu ocazia prezenței la Superbet Chess Classic, în luna mai.

Kasparov a dominat lumea șahului deși a avut cel mai dur rival, pe Anatoly Karpov

Oricum ar fi, Kasparov are toate atuurile pentru a fi considerat cel mai bun din istorie, în special prin prima celor 255 de săptămâni în care a fost numărul 1 în șah. Asta într-o perioadă fabulos de competitivă, în care îl avea ca rival pe Anatoly Karpov, un alte nume uriaș în istoria șahului. De altfel, chiar locul 5 pe lista celor mai buni șahiști din istorie, în topul chess.com. Iată cum arată această ierarhie. De menționat că pentru realizarea unui astfel de clasament, criteriile nu pot fi altfel decât subiective.

  • 1. Garry Kasparov
  • 2. Magnus Carlsen
  • 3. Bobby Fischer
  • 4. Jose Raul Capablanca
  • 5. Anatoly Karpov
  • 6. Mikhail Botvinnik
  • 7. Vladimir Kramnik
  • 8. Emanuel Lasker
  • 9. Mikhail Tal
  • 10. Alexander Alekhine.

 

„Garry Kasparov a dominat șahul vreme de mai bine de 20 de ani. Chiar și dacă aș câștiga acest titlu mondial, tot aș mai avea un drum foarte lung de parcurs pentru a ajunge pe culmile pe care el a fost. Dar nu voi avea nopți nedormite dacă asta nu se va întâmpla” Magnus Carlsen, într-un interviu acordat pentru CNN în 2021, înaintea meciului de titlu mondial cu Ian Nepomniachtchi

 

„Și eu eram emotiv, dar rezistam sub presiune pentru o lungă perioadă. Pe mine emoțiile nu m-au dominat niciodată. Aveam emoții, dar… nu este întâmplător că îl băteam pe Karpov de fiecare dată când era un joc decisiv” Garry Kasparov, într-un interviu acordat pentru FANATIK în 2023, după inaugurarea Superbet Chess Classic, la București

 

„Sunt cel mai bun șahist din lume și sunt aici să o demonstrez. Scopul meu este să fiu Campion Mondial. Să îi bat pe ruși, iau asta foarte în serios” Bobby Fischer pentru Chess Digest Magazine, în 1971

6 titluri mondiale… a câștigat Garry Kasparov (1985, 1986, 1987, 1990, 1993, 1995)

5 titluri mondiale… a câștigat Magnus Carlsen (2014, 2016, 2018, 2021)

1 titlu mondial… a câștigat Bobby Fischer (1972). A refuzat apoi să își apere titlul în 1975, în fața lui Anatoly Karpov.

ADVERTISEMENT