News

Exclusiv. Cum şi-a mărit Carmen Iohannis salariul cu 25 la sută. Soţia preşedintelui este profesoară de 37 de ani

Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis, este profesoară de limba engleză la la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Prima doamnă a țării și-a rotunjit veniturile după ce a participat la un concurs.
18.11.2021 | 12:49
Exclusiv Cum sia marit Carmen Iohannis salariul cu 25 la suta Sotia presedintelui este profesoara de 37 de ani
De 37 de ani profesoară, Carmen Iohannis va avea salariul mărit cu 25% pentru următorii 5 ani
ADVERTISEMENT

Carmen Iohannis (61 de ani) este de 37 de ani profesoară de limba engleză la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu. La începerea anului școlar 2021-2022, prima doamnă a țării a avut un mesaj pentru toți elevii.

“Doresc tuturor un an școlar cu rezultate foarte bune și să nu ne încurce pandemia. Să scăpăm de ea. Toate cele bune, mult succes și bucurie în tot anul nou școlar”, a transmis atunci soția președintelui Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Potrivit ultimei declarații de avere depusă de Klaus Iohannis pe 7 iunie anul curent, Carmen câștigă anual suma de 44.816 lei din meseria de profesor. FANATIK a aflat însă că, în vară, partenera de viață a președintelui țării a reușit să-și mărească veniturile.

Carmen Iohannis și-a depus dosarul pentru obținerea gradației de merit

Astfel, acum câteva luni, Carmen Iohannis și-a depus dosarul în vederea obținerii gradației de merit, sesiunea 2021. Iată ce înseamnă acest lucru, conform metodologiei existente în cadrul Ministerului Educației.

ADVERTISEMENT

”În conformitate cu prevederile pct. 6 din anexa nr. II/1.4 “Sporuri şi alte drepturi ale personalului didactic din învăţământ” din Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice nr. 330/2009, personalul didactic din învăţământ beneficiază de gradaţia de merit, acordată prin concurs.

Această gradaţie se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar, respectiv al instituţiei de nivel superior şi reprezintă 25% din salariul de bază. Gradaţia de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.

ADVERTISEMENT

Doar 16% dintre cadrele didactice primesc gradație de merit

Numărul de gradaţii care se vor acorda se calculează astfel: din numărul stabilit prin aplicarea a 16% din totalul posturilor didactice se scade numărul de gradaţii acordate în ultimii 3 ani, având în vedere că gradaţia de merit se acordă pe o perioadă efectivă de 5 ani.

Nu sunt luate în calcul perioadele de suspendare a contractului individual de muncă din motive neimputabile angajatului sau de exercitare a unei funcţii în condiţiile art. 101 alin. (1), (2), (4) şi (5) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în metologia și criteriile privind acordarea gradației de merit personalului didactic.

ADVERTISEMENT

Pe înțelesul tuturor, prin gradația de merit, profesorii, învățătorii și educatorii primesc 25% majorare de salariu timp de 5 ani. Doar 16% dintre cadrele didactice, pentru fiecare disciplină, încasează această bonificație, pe fiecare județ în parte.

Câștigătorii se aleg printr-un concurs anual de dosare, acordarea gradației de merit făcându-se prin participarea profesorilor la un concurs, în fapt o analiză a dosarelor – cu un volum substanțial de documente – pe care aceștia trebuie să le depună.

Câte puncte a primit Carmen Iohannis pentru dosarul ei

Metodologia presupune și o fișă în care profesorul își face autoevaluarea, în funcție de activitățile avute. Așa a procedat și Carmen Iohannis, al cărui punctaj la autoevaluare a fost similar cu punctajul de evaluare primit de la Inspectoratul Județean, adică 102, potrivit informațiilor FANATIK.

Cum Carmen Iohannis a primit verdictul ”admis” la dosarul depus pentru respectivul concurs, asta înseamnă că soția președintelui României va încasa un salariu cu 25% mai mare, pentru următorii 5 ani. Adică în loc de 44.816 lei, cât câștiga până acum, prima doamnă va primi 56.020 lei pe an, cu 11.204 lei mai mult, potrivit informațiilor FANATIK.

ADVERTISEMENT