News

Cârnații și burgerii vegani vor dispărea de la raft. Decizia UE care va stârni revoltă

14.10.2020 | 16:54
Carnatii si burgerii vegani vor disparea de la raft Decizia UE care va starni revolta
ADVERTISEMENT

Cârnații și burgerii vegani dispar de la raft dacă Uniunea Europeană votează la finele acestei luni o lege care propune interzicerea utilizării acestor termeni pentru produsele pe bază de plante. Nici cele care sunt prezentate drept „alternative la produse lactate” nu vor mai fi acceptate.

Argumentul din spatele acestei propuneri este că, astfel de termeni induc consumatorii în eroare, făcându-i să cumpere produse vegetale pe care nu și le doresc de fapt. Culmea, lucrul acesta se întâmplă, deși trendul pare a fi total invers.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în Statele Unite ale Americii, mai multe francize fast food fac trecerea spre produse vegetale, care înlocuiesc carnea şi brânza din burgeri şi de pe pizza. Cu toate acestea, Parlamentul European s-a arătat deranjat de aceste denumiri generice pentru produsele vegetariene şi vegane.

Ce se întâmplă cu cârnații și burgerii vegani

De remarcat că cei din comisia pentru agricultură din cadrul Parlamentului European solicită de zor interzicerea utilizării termenilor “friptură”, “cârnaţi”, “escalop”, “burgeri” sau “hamburgeri”, „alternative pentru produse lactate”, pe teritoriul UE, pentru produsele care nu conţin carne.

ADVERTISEMENT

Aceștia au motivat că vor proteja fermele de animale, care au înregistrat o scădere serioasă de venituri în ultima vreme, din cauza reducerii consumului de carne.

Sursa foto – hepta.ro

Interesant este că în urmă cu doar trei ani de zile, Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că terminologia “lapte”, “brânză” şi “unt” să fie folosită strict pentru produse animale. Consecința firească, din magazine au început să dispară produsele denumiri ca “lapte de soia”, “lapte de migdale” sau “unturi vegetale”.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul socialist francez Éric Andrieu, care era responsabil cu supravegherea legislației, reprezintă cea mai puternică voce a contestatarilor. Acesta consideră că burgerii vegetali sunt “aproape o înşelătorie”. „Lobby-ul pentru carne nu este implicat în acest lucru … A generat dezbateri considerabile în rândul grupurilor politice și o mare majoritate a dorit să clarifice lucrurile.

Mai ales în lumina istoriei, a istoriei pe care o împărtășim, puteți avea o friptură sau un burger, nu puteți numi altceva”, a zis acesta.

ADVERTISEMENT

Olanda, împotriva legii

Nu toată lumea a primit cu brațele deschise propunerea. Guvernul olandez a precizat încă de la finalul anului trecut că nu este deloc deranjat de folosirea acestor termeni de către persoanele vegane sau vegetariene. „Suntem mulțumiți de faptul că guvernul olandez confirmă faptul că industria cărnii nu are dreptul exclusiv la cuvinte precum„ burger ”și„ cârnați ”, a spus Asociația Veganilor într-un comunicat.

Sursa foto – hepta.ro

„Acești termeni ajută consumatorii de produse de origine animală și vegetariană de ani de zile să își facă rapid o idee despre ce tip de„ carne ”consumă. Prin urmare, utilizarea termenilor recunoscători este în interesul tuturor”, au continuat reprezentanții ProVeg.

Potrivit estimărilor Asociației Vegetarienilor din România, aproximativ 5 % din populație a renunțat să mai mănânce carne, în ciuda medicilor care nu încurajează această dietă pe timp îndelungat. Doctorii consideră că există riscul apariției unor dezechilibre în organism.

Românii nu văd rostul schimbării

„O prostie fără margini. S-au terminat problemele adevărate ale Uniunii Europene și ne-a venit nouă rândul. Nu mai există sărăcie, toate merg unse,  gata, veganii și vegetarienii la rând. Ca să vă faceți o impresie despre cât de tâmpă poate fi această lege, unii dintre cei care nu mănâncă deloc carne, nu apelează nici la aceste, să le spunem, alternative.

Cât despre șansele să te păcălești în magazin, să fim serioși. Se pot schimba etichetele, se pot face multe până la a interzice un cuvânt”, a zis Andreea Petre, reprezentantă a unui club de vegani din România.

Sursa foto – hepta.ro

De remarcat că vegetarienii consumă în general ouă și produse lactate precum lapte sau unt. De altfel aceștia tind să fie puțin mai îngăduitori atunci când vine vorba de consumul produselor derivate de la animale, iar preferințele variază de la persoană la persoană.

Din punct de vedere dietetic, veganismul exclude însă produsele lactate, ouăle și mierea, astfel de diete fiind indicate pentru scăderea riscului de infarct miocardic, cancer de colon, colesterol ridicat în sânge, tensiune arterială ridicată, cancer de prostată, atac de cord și multe altele.

 

 

ADVERTISEMENT