Etichete de avertizare pe caserolele de carne ca în cazul țigărilor. O astfel de strategie ar putea ajuta la reducerea consumului de carne, arată un studiu realizat de cercetători din Marea Britanie.
De-a lungul timpului, imaginile grafice și avertismentele severe de pe pachetele de țigări, care prezintă riscurile fumatului, au avut un impact în a-i convinge pe unii fumători să renunțe la acest viciu.
Unii se întreabă dacă astfel de practici ar putea ajuta și la reducerea consumului de carne. În opinia oamenilor de știință din Regat, folosirea unor etichete de avertizare, ca cele de pe pachetele cu ţigări, ar putea fi utile.
Un studiu realizat de o echipă de la Universitatea Durham din Marea Britanie a constatat că folosirea unor etichete de avertizare ar putea avea un impact în reducerea consumului de carne. Au fost testate o serie de astfel de etichete pe produsele care conțineau carne.
Au participat la cercetare 1000 de adulți care preferă carnea. Împărțiți în patru grupuri, li s-au arătat imagini ale unor mâncăruri gătite, pe care le-ai putea cumpăra dintr-o cantină, cum ar fi paste cu carne, paste cu pește, paste cu legume sau paste vegane. Pe trei feluri de mâncare a fost imprimată o etichetă de avertizare, iar unul era fără. Erau alerte privind sănătatea, clima, pandemia.
În final, influențați de mesajul etichetei, 10% dintre respondenţi, care erau consumatori înfocați de carne, au spus că vor trece pe preparate vegetariene. Eticheta cu schimbările climatice ar fi avut cel mai puternic impact, au spus cercetătorii britanici, scrie Observator News.
De aici s-a tras concluzia că avertismentele de sănătate pe produsele din carne, similare cu cele de pe pachetele de țigări, ar putea ajuta la reducerea consumului.
În ceea ce-i privește pe români, aceștia nu sunt fani ai renunțării la carne. Prin urmare, ideea cu avertizările, ca în cazul țigărilor, nu le prea convine. ”Nu ar fi ok. Tabacul dăunează, carnea nu, e forţă. Dacă nu mâncăm carne, nu facem treabă”, spune o femeie, pentru sursa citată.
Conaționalii noștri admit că mănâncă zilnic carne. ”Da, o iubesc din tot sufletul! Şi eu o iubesc, mănânc zilnic. Românul e cu carnea, cu slăninuţa, cârnatul, răţuşca, viţelul şi purcelul”, răspunde un alt cetățean.