News

Carrefour retrage de la vânzare tone de portocale cu pesticide. Inspectorii sanitari au găsit și o eroare de etichetare

Carrefour retrage de la vânzare 12 tone de portocale. Demersul vine după ce inspectorii ANSVSA au descoperit un conținut de pesticide peste limita admisă, dar și o eroare de etichetare.
06.01.2022 | 22:23
Carrefour retrage de la vanzare tone de portocale cu pesticide Inspectorii sanitari au gasit si o eroare de etichetare
12 tone de portocale cu pesticide peste limita admisă, retrase de la vânzare de către Carrefour. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost publicat pe site-ul Autorității Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Portocalele erau etichetate ca fiind din Grecia, dar s-a descoperit că provin din Egipt.

În acest caz, vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea, susține că ar fi vorba despre o fraudă. Tot el a dezvăluit că cei de la depozitul care s-au ocupat de distribuţia fructelor către supermarketuri se apără spunând că eroarea este una umană.

ADVERTISEMENT

Suspiciuni de fraudă în această situație

Ei ar fi pus fără intenție portocolalele din cutiile de Egipt, în cutii de Grecia şi cu etichete ca fiind din statul elen.

”Vă informăm că urmare a notificării primite din partea furnizorului ANDROS STIL SRL, CARREFOUR ROMÂNIA SA a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienți a articolului menționat mai jos.

ADVERTISEMENT

Motivul rechemării: depasire a valorilor admise de reziduuri de pesticide (Dimetoat, Chlorpirifos). Produsele au fost comercializate în perioada: 23.12.2021 – 05.01.2022.

Originea produsului a fost mentionată eronat pe etichetă de către furnizorul Andros Stil SRL ca fiind Grecia, produsul fiind ca origine din Egipt”, este menționat pe site-ul ANSVSA.

ADVERTISEMENT

Ce pot face persoanele care au cumpărat portocalele cu pesticide

Persoanele care știu că au cumpărat portocale din lotul menționat sunt sfătuite să nu le consume sau să le aducă înapoi din magazinele de unde le-au achiziționat. Carrefour dă asigurări că va restitui suma de bani, chiar și fără prezentarea bonului fiscal.

”Se recomandă persoanelor care dețin produse din lotul descris mai sus, comercializate în perioada 23.12.2021- 05.01.2022, să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat.

ADVERTISEMENT

Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.  Ne cerem scuze pentru inconveniențele create!

Pentru informațiisuplimentare, puteți contacta Carrefour România S.A.: clienti@carrefour.com”, a mai transmis Carrefour.

S-a demarat o anchetă în acest caz

Directorul ANSVSA a mai transmis că s-a demarat o anchetă în această situație. Dacă se va afla că este vorba despre o fraudă făcută cu intenție, se va lua legătura cu oamenii legii.

”S-a constatat existența unui lot de 20 de tone de portocale, dintre care 12,5 tone au ajuns pe rafturile unui supermarket, cu origine Grecia. În acest caz, este vina depozitului, care a încercat, după părerea mea, să schimbe cu intenție originea acestor produse, ele provenind din Egipt. La această oră, se desfășoară o anchetă care să elucideze dacă acest fapt a fost făcut cu intenție și atunci vom informa organele abilitate pentru a continua această anchetă.

Mă îngrijorează că se încearcă această fraudă alimentară, să se spună că portocalele provin din Grecia, ele provenind din Egipt și mai grav este că ele sunt contaminate cu două reziduri de pesticide”, a declarat directorul ANSVSA la Digi24.

ADVERTISEMENT