News

Cum arată casa construită din cafea. Locuințele sunt gata în doar câteva zile și asigură un trai decent

Casa construită din cafea e un concept de care cu siguranță n-ai mai auzit, dar care poate fi unul foarte promițător pentru lumea în curs de dezvoltare.
21.11.2021 | 16:26
Cum arata casa construita din cafea Locuintele sunt gata in doar cateva zile si asigura un trai decent
Casa construită din cafea asigură un trai decent pentru mii de familii, iar proiectul abia a demarat. Sursa foto: Fast Company, pixabay.com, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi la nivel mondial. Ajută miliarde de oameni să-și facă dimineața mai bună și să-și înceapă ziua cu dreptul. Vine într-o mulțime de forme și are o varietate de gusturi, pentru toate preferințele. Dacă îți place ideea de cafea, sigur o să găsești una care să se potrivească dorințelor tale.

Desigur, există și varianta în care nu ești băutor de cafea și nu e nicio problemă în această privință. Totuși, chiar și în acest scenariu, te poate interesa un progres secundar, dar semnificativ, care a fost realizat cu ajutorul cafelei: locuințe în mărime naturală.

ADVERTISEMENT

O companie din Bogota, Columbia, a demarat acest proiect îndrăzneț care transformă una dintre cele mai apreciate plante din lume într-un material de construcții cu potențial ridicat.

Alejandro Franco este CEO-ul companiei Woodpecker WPC, ce produce aceste case. Acesta spune că ”Vânzarea unei case realizată din cafea nu e, de fapt, o sarcină prea ușoară. Oamenii sunt destul de neîncrezători la început când aud de ideea unei locuințe realizate din cafea.”

ADVERTISEMENT

Franco mai spune că materialul pe care îl produce compania sa este WPC, realizat dintr-o fibră obținută din coji obținute de la boabele de cafea, la care se adaugă și polimeri reciclați. ”Ideea din spatele acestui proiect este să încorporăm cele două materiale astfel încât să realizăm un produs verde. Folosim undeva între 100 și 200 de tone de materiale în fiecare lună.”

Casa din cafea poate fi asamblată în doar câteva zile

CEO-ul firmei ce produce case din cafea are și un argument în favoarea alegerii acestui produs ca material de construcție. ”Cafeaua este Columbia”, spune Alejandro, ”și am vrut să ne marcăm produsul cu emblema țării.”

ADVERTISEMENT

”Suntem cunoscuți la nivel mondial pentru că plantăm și cultivăm unele dintre cele mai bune cafele din lume”, spune Jaime Medina, tehnician al cafelei la Agrosura (Green Coffee Company). Acesta explică modul de creștere a cafelei. Aceasta crește în arbore, în forma unor ”cireșe” (denumite astfel pentru că au culoarea și dimensiunile similare cireșelor), iar la momentul potrivit, acestea sunt recoltate. Odată ce cireșele au fost culese, sunt spălate, iar pulpa este extrasă. Cafeaua este ulterior vândută în formă uscată, denumită ”pergament.”

Coaja este îndepărtată de pe boabele de cafea, iar ulterior, aceasta este cântărită și porționată. În același timp, boabele sunt scanate pentru a fi descoperite imperfecțiuni în materie de mărime sau culoare. Sacii cu cafea sunt transportați mai departe pentru ca boabele să fie prăjite, iar în urmă rămâne o cantitate mare de coji.

ADVERTISEMENT

Aceste coji, fiind un reziduu, sunt fie aruncate, fie arse, producând poluare în timpul acestui proces de incinerare. Arderea cojilor de cafea generează metan, un gaz cu puternic efect de seră.

Alejandro Franco arată că aceste coji sunt aduse la fabrica sa în forma unor fulgi. Procesul de fabricare a WPC-urilor este literalmente, unul liniar. Atât fulgii de cafea, cât și cei de polimeri sunt pulverizați, urmând ca la final să fie create profilurile de WPC. Amestecate, cele două ingrediente iau forma unor pelete de mici dimensiuni. Materialul rezultat este compus și apoi ajunge în cea mai importantă fază a procesului de fabricare: extrudarea. Sistemul din fabrică este creat pentru a împinge materialul și a-l presa într-o formă anume; forma poate fi schimbată în funcție de profilul ce trebuie realizat. Ulterior, formele sunt răcite treptat, cu apă și aer, iar la final sunt tăiate la dimensiunile potrivite.

Peste 3.000 de case au fost deja livrate columbienilor

Un mare avantaj al materialului rezultat este că nu e doar durabil, ci și rezistent la insecte și, mai important, la foc.

Casele produse de Woodpecker WPC sunt livrate ca niște kituri de construcție Lego, ce pot fi asamblate rapid, cu un minimum de unelte necesare. O locuință construită astfel este gata în mai puțin de o săptămână. În plus, compania lucrează constant la moduri de eficientizare a designului, pentru a face asamblarea cât mai ușoară. De asemenea, materialul trebuie să fie cât mai ușor, pentru a fi transportat cu ușurință în zone rurale.

Compania se laudă că a construit deja peste 3.000 de case în diverse zone din Columbia. Au transportat materialele cu canoe sau ajutorul măgarilor, de unde și nevoia de a crea componente cât mai ușoare.

CEO-ul se laudă că materialul său rezolvă două probleme simultan, atât pe cea a mediului înconjurător, cât și pe cea socială. Acesta spune că o bună parte din populație are nevoie de locuințe în zone îndepărtate ale țării. ”De fiecare dată când livrăm o casă, vedem fericirea pe chipurile membrilor familiei. Sunt oameni care acum pot să trăiască într-un spațiu decent, într-o locuință. Totodată, provocarea e mare. De fiecare dată când livrăm o școală sau o casă, știm că mai sunt alte o mie de persoane pe lista de așteptare pentru a beneficia de un asemenea produs.”

ADVERTISEMENT
Tags: