News

Casa unor români din Italia, ocupată abuziv în timpul vacanței lor în România. Legal, nu se pot întoarce în locuință

La întoarcerea în Italia, o familie de români a constatat cu stupoare că locuința lor a fost ocupată abuziv în timpul vacanței în România. Din punct de vedere legal, aceștia nu se pot întoarce în casa lor
02.01.2022 | 14:34
Casa unor romani din Italia ocupata abuziv in timpul vacantei lor in Romania Legal nu se pot intoarce in locuinta
Casa unei familii de români din Italia a fost ocupată abuziv în timpul vacanței lor în România. sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Casa unor români din Italia a fost ocupată abuziv în timpul vacanței lor în România. Aceștia au încercat să rezolve situația în mod amiabil, însă intrușii nu au vrut să părăsească imobilul. Din punct de vedere legal, românii nu se pot întoarce în locuință.

Casa unor români din Italia, ocupată abuziv în timpul vacanței lor în România

Finalul anului 2021 nu a fost prea fericit pentru o familie de români stabilită în Italia, care a decis să își petreacă Crăciunul în România.

ADVERTISEMENT

Doi părinți și copilul lor de numai patru ani au sărbătorit Nașterea Domnului în țara natală.

Au fost plecați doar o săptămână, dar acest interval de timp a fost, se pare, mai mult decât suficient pentru hoții de case.

ADVERTISEMENT

Nu mică le-a fost mirarea când au descoperit că locuința lor a fost ocupată de alte persoane.

Bărbatul român a încercat să rezolve situația în mod amiabil și să își recupereze casa, însă persoanele instalate în locuință în timpul absenței lor au refuzat în mod categoric să plece.

Familia de români a depus plângere împotriva intrușilor, însă din punct de vedere legal aceasta nu se poate întoarce încă în locuință.

ADVERTISEMENT

Situația e cu atât mai absurdă cu cât în interiorul casei, pe care au și renovat-o recent, se află toate lucrurile familiei de români. Vorbim despre mobilier, haine, jucării, dar și documente personale ale acestora.

Până la rezolvarea situației în mod legal, românii s-au cazat temporar în locuința unor prieteni și așteaptă un răspuns favorabil din partea legii.

ADVERTISEMENT

Hoții de case, un fenomen des întâlnit în Italia

Cazul românilor din localitatea Camastra, a căror casă a fost ocupată abuziv de alți oameni, nu este unul singular.

Fenomenul hoților de case pare să fie unul des întâlnit în Italia și destul de mediatizat în presa locală.

Nu puțini sunt cei care, plecați de acasă pentru o perioadă mai mult sau mai puțin scurtă, își găsesc locuința ocupată abuziv.

Recuperarea casei nu poate fi făcută imediat. Din punct de vedere legal, nici carabinierii nu îi pot scoate cu forța pe intruși, nici judecătorul nu îi poate sili pe aceștia să returneze locuința.

Procesul de recâștigare a casei este unul de lungă durată, iar persoanele vătămate au nevoie de un avocat care să îi ajute în acest sens.

Statul italian oferă, totuși, sprijin economic celor care se găsesc într-o astfel de situație. Autoritățile italiene au precizat că, în anul 2022, va fi disponibil un fond de solidaritate, în cuantum total de 10 milioane de euro, pentru persoanele a căror locuință a fost ocupată ilegal.

Măsura este prevăzută de un amendament reformulat, aprobat de Comisia de Buget a Senatului.

Conform legii, metodele de aplicare vor fi dictate prin decret al Ministerului de Interne, de comun acord cu cel al Justiției și al Economiei, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Legii Bugetului.

ADVERTISEMENT
Tags: