News

Coaliția PSD-PNL a decis soarta lui Cătălin Cîrstoiu. Renunță la candidatul comun și merg cu Firea și Burduja la Capitală. Update

Coaliția PSD-PNL a decis, după o ședință maraton, să renunțe la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu și să meargă cu candidați separați la primăria Capitalei.
23.04.2024 | 00:06
Coalitia PSDPNL a decis soarta lui Catalin Cirstoiu Renunta la candidatul comun si merg cu Firea si Burduja la Capitala Update
PSD-PNL vor decide dacă medicul rămâne candidatul comun la Primăria Generală / Foto: Facebook, Cătălin Cîrstoiu
ADVERTISEMENT
23-04-2024
12:29

PSD și PNL, candidați separați la primăria Capitalei

După mai bine de 14 ore de discuții, PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei și au decis ca fiecare formațiune să aibă candidat propriu în campania electorală.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, l-a confirmat pe Sebastian Burduja, iar Marcel Ciolacu a anunțat candidatura Gabrielei Firea, din partea PSD.

Coaliția PSD-PNL a mai decis la alegerile pentru sectoarele Capitalei să rămână candidații comuni și să păstreze listele convenite pentru consiliile locale.

22-04-2024
21:06

Cîrstoiu le-a fi lăsat decizia liderilor PSD și PNL (surse)

Medicul Cătălin Cîrstoiu a plecat din ședința coaliției care durează de aproape 14 ore. Acesta le-ar fi spus lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă că își pune mandatul pe masă și le-a cerut sa îl anunțe și pe el când vor lua o decizie în privința candidaturii sale, susțin surse politice citate de Digi24.

Potrivit acelorași surse, liderii PSD și PNL au rămas să continue maratonul discuțiilor. Dacă s-ar fi decis înlocuirea lui Cătălin Cîrstoiu, încă nu s-a găsit un înlocuitor, iar o decizie ar trebui luată în această noapte.

22-04-2024
12:34

Lucian Romașcanu: „Cîrstoiu este primul care trebuie să spună dacă merge sau nu înainte”

Purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romașcanu a declarat că mandatul medicului Cătălin Cîrstoiu este pe masă, iar coaliția va urma strategia de a merge în alegerile pentru Primăria Capitalei cu un candidat comun.

„Sigur că dacă domnul Cîrstoiu va decide să se retragă nu este o chestiune de costuri, pentru că până la urmă ţi le asumi. Este un lucru în care va trebui.

Pentru mine este o oarecare amărăciune pentru că nu am apucat să vorbim despre viziunea domnului Cîrstoiu despre Bucureşti, despre viziunea contracandidaţilor. Am discutat foarte mult despre foarte puţin, aş zice eu. O să vedem. (…)

Toate declaraţiile conducerii celor două partide au fost în sensul unui candidat comun şi acesta este şi sensul acestei alianţe, cel puţin la nivel central.

N-are rost să avem listă comună, să avem candidaţi comuni la sectoare şi să nu avem un candidat comun la Capitală, deci eu cred că se va merge pe un candidat comun care poate fi, până la urmă, domnul Cîrstoiu. Nu s-a luat nicio decizie”, a afirmat Lucian Romașcanu, luni la Parlament.

Purtătorul de cuvânt al PSD acesta a mai spus că mandatul lui Cătălin Cîrstoiu privind candidatura este pe masa coaliției, însă medicul este cel care ar trebui să lămurească public dacă se retrage sau merge mai departe.

„Mandatul său este pe masa coaliţiei, dar în acest moment cred că este primul care trebuie să spună dacă merge sau nu înainte pentru că toate presiunea şi tot ce s-a întâmplat s-au revărsat asupra dumnealui, în primul rând.

Sigur că va fi probabil împreună cu dumnealui în coaliţie o discuţie, dar eu înclin să cred că decizia îi aparţine.

Lucrurile nu vor decurge cu uşurinţă, dar eu cred că pot decurge înspre un rezultat bun al domnului Cîrstoiu la Bucureşti.

Lucrurile sunt foarte complicate. V-o spun ca un observator profesionist, că e în fişa postului, dar şi ca un telespectator sau cititor de media, mult foarte mult a fost dedicat atacului împotriva domnului Cîrstoiu, iar ceilalţi doi candidaţi şi-au văzut de treaba şi au fost promovaţi aşa cum probabil ar fi trebuit să fie toţi.

A fost o lipsă de balans pe care am văzut-o, nu acuz pe nimeni, iar acest lucru sigur că are şi repercursiuni în ceea ce înseamnă opinia publică”, a mai declarat Lucian Romașcanu.

Coaliția PSD-PNL este reunită, luni, în ședință, urmând să decidă dacă medicul Cătălin Cîrstoiu va rămâne candidatul comun la Primăria Generală, după acuzațiile de incompatibilitate ce i s-au adus. Cîrstoiu urma să își depună candidatura, tot luni, la Biroul Electoral Municipal.

PNL ar da un candidat propriu

Coaliţia PSD-PNL se află în ședință, luni, pentru a decide cu privire la candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu, având în vedere acuzațiile de incompatibilitate ce i s-au adus.

ADVERTISEMENT

Anterior, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit despre un „plan B” și un „plan C” în cazul în care candidatura lui Cătălin Cîrstoiu va fi retrasă. Liderul liberalilor s-a referit la o „situație de extremă urgență” în care partidul va avea un candidat propriu la Primăria Capitalei.

PSD, candidat comun și membru de partid

De partea sa, PSD a subliniat că medicul rămâne candidatul comun la Primăria Generală. Marcel Ciolacu a declarat însă în weekend că „vremea independenței a trecut”, referindu-se la un posibil candidat comun în cazul retragerii medicului, dar care să fie membru de partid.

ADVERTISEMENT

„Domnul Cîrstoiu nu e un criminal, iertaţi-mă! Înţeleg campania… dom-le, e un medic de excepţie e un decan la UMF, un om care şi-a clădit profesional tot ce se poate, este solicitat şi în România şi în străinătate pentru operaţii şi nu face operaţii simple. Haideţi să fim corecţi!”, a declarat ulterior Ciolacu.

Cătălin Cîrstoiu a declarat, în conferința de presă de vineri, că mandatul său „este pe masa” Coaliției și că nu se va retrage din cursă. „Vreau să vă spun că eu nu am intrat în cursa aceasta pentru că m-am trezit într-o dimineaţă că pot fi un bun primar general al Capitalei. Eu am avut o propunere din partea coaliţiei. În momentul în care a devenit o propunere evidentă, din punctul meu de vedere, de atunci şi până astăzi inclusiv, mandatul meu pe care mi l-a oferit coaliţia PSD – PNL a fost şi este pe masa coaliţiei”, a spus medicul.

ADVERTISEMENT

Rareș Bogdan: „E nevoie să avem mintea la noi”

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat înaintea ședinței de luni, că , dacă se dorește ca Coaliția să funcționeze în continuare, trebuie să vină cu un candidat unic. „Dacă vrem să mai funcţioneze coaliţia, cred că e nevoie să avem mintea la noi şi să venim cu un candidat unic. Dacă mergem cu candidat separat, dinamităm şansele lui George Tuţă şi a lui Rareş Hopincă” (candidații PSD-PNL la Sectoarele 1 și 2) , a spus Bogdan. Liderul liberal a adăugat: „E o situaţie grea, dar trebuie să ieşim astăzi cu o soluţie finală”.