Life

Casa unică din România. Este construită din 80 de tone de paie: „Nu este făcut nimic din plastic, nu este nici gresie”

Doi români au avut o idee genială și și-au construit o casă unică, din paie. Este foarte frumoasă și are multiple avantaje.
07.02.2024 | 21:03
Casa unica din Romania Este construita din 80 de tone de paie Nu este facut nimic din plastic nu este nici gresie
Doi români și-au construit o casă din paie. Sursa foto: colaj Fanatik/ Facebook
ADVERTISEMENT

Dacă în poveste casa din paie a purcelușului nu a rezistat, locuința unor români din Odorheiul Secuiesc, construită din același material este un adevărat succes. În plus, costurile pentru încălzire și îngrijire nu sunt deloc mari.

Casa din paie a doi români din Odorheiul Secuiesc a ajuns virală pe internet

Doi români din Odorheiul Secuiesc au construit de la zero o casă din baloți de paie și lemn. Aceștia și-au dorit să stea cât mai departe de agitația orașului, iar viața la țară a fost întotdeauna pe placul lor.

ADVERTISEMENT

Astfel că, și-au construit locuința din materiale naturale și nu doar că au scutit mulți bani, dar arată exact ca în povești. Clădirea este unică, cel puțin în împrejurimi, iar proprietarii au publicat imaginile cu ea pe internet.

În scurt timp, postarea a ajuns virală. „Scopul meu cu aceastā postare este nu numai promovarea mutării la tară, construirii casei naturale, ci vreau să popularizez și prelucrarea lemnului vechi, munca unui om creativ, care face orice mobilier din casă sau reînnoiește ceea ce au folosit bunicii….

ADVERTISEMENT

Locuim de 6 ani într-o casă construită din baloți mari de paie, unic în împrejurime. Partenerul meu a studiat timp de 2 ani technologia contruirii din baloți de paie. Cu propriile mâini, din 80 de tone paie si cu ajutorul rudelor, prietenilor, casa a fost contruitā timp de un an si jumatate”, a scris femeia care deține casa din paie, pe Facebook. 

Este călduroasă, iar proprietarii fac economie la energie

În plus, cuplul face economie și la energie. Când vine vorba de energie, au panouri solare, cu care încălzesc chiar și apa. „Cel mai mare miracol în zilele astea cred ca este economia de energie a casei.

ADVERTISEMENT

Încălzim 170 metri pătrați cu numai 5 metri de lemn la un an, înălțimea interioară este de 3 metri, iar pereții din baloți de paie au grosimea de 1 metru și 40 de centimetri.

Încălzim toată casa cu soba din centrul livingului. Totuși, vara, soarele nu intra din cauza umbririi. Sistemul de apa calda este încorporat în sobă. Din luna aprilie pânā în noiembrie apa caldă este facuta de panouri solare”, a mai spus proprietara despre casa din paie.

ADVERTISEMENT

Cuplul din Odorheiul Secuiesc nu și-a dorit să aibă în locuință gresie sau plastic, așa că au refolosit vechi, rezultatul fiind unul spectaculos. „Nu este facut nimic din plastic, nu este nici gresie.Interiorul casei păstrează valori. Tot mobilierul casei, lămpile sunt făcute din lemn vechi, sau sunt mobiliere reînnoite”, a completat Sara.

ADVERTISEMENT