News

Secretele pe care marile companii nu vor să le știi. Cum poți să reduci consumul de energie electrică în casă

Consumul de energie electrică se anunță o mare problemă în anii ce vor urma, pe fondul creșterilor de prețuri în acest sector. Cu toate acestea, există secrete care ne permit să economisim.
05.07.2022 | 13:40
Secretele pe care marile companii nu vor sa le stii Cum poti sa reduci consumul de energie electrica in casa
Secrete pentru a face economie la curent electric. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cei de la Beko au transmis mai multe sfaturi cetățenilor care vor să economisească energie electrică și, implicit, bani.

Cum sa limitezi consumul de energie electrica

Așadar, prima întrebare la care ar trebui să își răspundă fiecare om e următoarea: ”Știați că aparatele electrocasnice consumă energie electrică atunci când sunt oprite?”. Pentru cei care doresc să plătească mai puțin la factura de curent electric, dar și cei cărora le pasă de mediul înconjurător, cei de la Beko au publicat următoarele ”secrete”.

ADVERTISEMENT

Probabil cel mai important lucru pe care cineva poate să-l facă: o investiție în produse electrocasnice din clase energetice superioare.

Eticheta energetică e unul dintre criteriile evaluate atunci când cineva caută un produs electronic. Electrocasnicele cu un consum energetic reglabil sunt cele mai recomandate.

ADVERTISEMENT

De exemplu, un aparat de aer condiționat cu opțiunea Sleep Mode va face economie de curent electric consumat. De asemenea, un frigider cu funcția Vacation Mode va păstra hrana proaspătă fără a face risipă de energie.

Scoate aparatele din priză când nu le folosești

Pentru a reduce semnificativ costul pfacturilor e recomandat să fie deconectate de la curent dispozitivele care nu sunt folosite, fie că e vorba de laptop, televizor sau robot de bucătărie. Desigur, majoritatea produselor de calitate consumă o cantitate mică de curent atunci când nu sunt folosite, însă sfatul poate să scadă cu câțiva lei factura la curent electric.

ADVERTISEMENT

Utilizeaza becuri cu LED în locul celor clasice

Becurile cu LED consumă chiar și de zece ori mai puțin curent decât un bec obișnuit. De asemenea, becurile LED au o durată de viață de până la 50.000 de ore și trebuie înlocuite atât de des precum cele obișnuite. O altă opțiune este folosirea luminii naturale.

Așadar, becurile aprinse inutil încarcă factura de curent. Cine poate să oprească lumina atunci când părăsește o cameră, va economisi bani.

ADVERTISEMENT

Folosește un prelungitor cu prize multiple și buton de Pornit/Oprit

Un prelungitor cu prize multiple și buton de ON/OFF poate ajuta la oprirea alimentării cu energie electrică a tuturor aparatelor, mai ales la plecarea din casă. La acest prelungitor pot fi conectate mai multe electrocasnice mici pentru bucătărie, precum prăjitorul de pâine și blenderul. După pregătirea micului dejun va fi mai ușor să fie oprite toate simultan.

Opteaza pentru aparatură inteligentă

Bucătăria ar trebui dotată cu aparate electrocasnice eficiente, precum aragazele cu cuptor electric. Așadar, se reduce semnificativ consumul energetic pentru pregătirea mesei. Aspiratoarele economice vor ușura munca și vor reduce, de asemenea, costurile.

Termoizolează casa sau apartamentul

Termoizolarea de interior este extrem de utilă, dacă se folosesc materiale precum vata minerală, rigipsul sau spuma poliuretanică. Pentru exterior se folosește polistiernul expandat, vata minerală sau fibrele de celuloză. Investiția în teromizolație se va amortiza în timp, pentru că temperatura va fi constantă în locuință și fără un consum ridicat de energie electrică.

Instalează panouri solare pe acoperișul casei

Pentru cei ce au posibilitatea, dacă locuiesc la casă, merită înclouit (măcar parțial), energia electrică cu cea solară. Panourile de acest tip valorifică o resursă naturală inepuizabilă. Tehnologia de acest tip de vine tot mai folosită peste tot, punctează sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: