Life

Castelul spiritist, unic în lume, care se găsește în România. A apărut din durerea unui tată care și-a pierdut fiica genială

Castelul spiritist care se află în România și e unic în lume. A fost ridicat din durerea unui tată căruia i-a murit fiica genială.
09.08.2023 | 12:55
Castelul spiritist unic in lume care se gaseste in Romania A aparut din durerea unui tata care sia pierdut fiica geniala
Castelul aflat în România care e unic în lume. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Castelul spiritist aflat în România, unic în lume, apărut din durerea unui tată căruia i-a murit fiica. Există numeroase legende care au legătură cu această construcție.

Castelul spiritist, unic în lume, aflat în România.  A apărut pentru ca un tată îndurerat să poată comunica cu fiica lui decedată

La Câmpina se află un castel diferit de altele din lume, care i-a fost închinat Iuliei Hasdeu, unica fiică a lui Bogdan Petriceicu Hasdeu. Se spune că acest loc este unul dintre cele mai bântuite de la noi din țară.

ADVERTISEMENT

Iulia Hasdeu a fost un geniu și s-a stins din viață la o vârstă fragedă. La 2 ani și jumătate, știa deja să citească, iar la 4 ani scria. La vârsta de 5 ani compunea primele poezii, iar trei ani mai târziu a trecut examenele de școală primară.

La 11 ani, Iulia Hasdeu a terminat liceul Sfântul Sava din București. Mai mult, înainte de a împlini 7 ani, deja scria povești pentru copii, dar și versuri, pe teme istorice. Știa deja trei limbi străine în adolescență, și anume engleza, germana și franceza. Fata a murit în 1888, cu câteva luni înainte de a împlini 19 ani, fiind răpusă de tuberculoză.

ADVERTISEMENT

B.P. Hasdeu, așa cum era cunoscut scriitorul și cărturarul român, a fost foarte afectat de moartea fiicei sale, pe care o iubea foarte mult. A construit, între 1894 și 1896, un edificiu prin care putea comunica cu ea prin ședințe de spiritism.

Clădirea a fost denumită Castelul Magului sau “Templul Spiritist de la poalele Carpaților”. Este singurul astfel de templu din lume, alături de cavoul familiei Hasdeu, aflat în cimitirul Bellu.

ADVERTISEMENT

În templul său, scriitorul a practicat spiritismul pentru a lua legătura cu fiica lui decedată. Întrunirile oculte erau descrise într-un jurnal al autorului. În perioada 23 decembrie 1890 – 18 aprilie 1903, au fost transcrise 101 rezumate ale ședințelor de spiritism.

Conform rezumatelor, Iulia Hasdeu vorbea despre casă și îi oferea diverse sfaturi tatălui ei, în legătură cu diferite probleme. Mai mult, fata vorbea despre viețile ei anterioare.

ADVERTISEMENT

Nu se cunosc nici în ziua de astăzi circumstanțele ridicării acestui templu. Singura informație cunoscută este că Hasdeu ar fi primit planurile de construcție ale edificiului de la fiica sa, după o ședință de spiritism.

Legendele care au legătură cu castelul

Templul care a fost construit în memoria Iuliei Hasdeu a devenit o sursă de legende locale despre fantome încă de când tatăl fetei ținea ședințe de spiritism.

Potrivit legendei, se spune că Iulia Hasdeu se aude noaptea cântând la pian, aplaudată de tatăl ei. În unele nopți, scriitorul se aude urlând ca un lup, după cum se mai spune.

“Nimeni nu calcă prin faţa castelului. Oamenii trec pe partea cealaltă a străzii şi se închină, speriaţi ca de dracul. Cei aflaţi prin vecinătate au cerut Primăriei ca Hasdeu să fie forţat să se mute şi casa stafiilor să fie dărâmată”, arată o legendă.

“Uneori, noaptea, bătrânul urlă ca lupul. Iese la geam, descheiat la cămaşa de noapte, cu ochii roşi ca rugul şi striga: ‘Vina mafila, Papaliga tatanta’, ce ştiu, o vorbire de vrăjitor…” (Probabil: ‘Viens, ma fille, papaliga – aşa îi spunea Iulia tatălui ei – t’attends!’ – în traducere: ‘Vino, fiica mea, papaliga te aşteaptă!’)”, mai arată o altă legendă despre castelul Iuliei Hasdeu, notează adevarul.ro.

Fenomene înfricoșătoare la castelul Iuliei Hasdeu

Chiar și după moartea lui Hasdeu, au avut loc mai multe fenomene imposibil de explicat. Unul dintre ele s-a petrecut în 1936, atunci când trei tineri aflați în drumeție au mers să viziteze castelul.

Mircea, unul dintre ei și fiul unui mare industriaș, a vrut să-i pună un basc statuetei Hristului, să-l ia de gât în mod amical și să-și facă o poză cu el. La câteva zile de la această întâmplare, tânărul a mers să-și viziteze tatăl la întreprinderea petrolieră “Astra Română”.

De curiozitate, băiatul a tras de mânerul unei uși metalice, neștiind că nu îi este permis acest lucru. Acolo se afla acid sulfuric, utilizat pentru spălatul pieselor, care s-a vărsat peste el. Fața și mâna lui dreaptă au rămas neatinse.

Mai târziu, tânărul a murit în chinuri mari, potrivit legendei. Unul dintre prietenii cu care acesta a mers în drumeție a primit o telegramă prin care era anunțat decesul lui Mircea. Inițial, acesta nu a crezut, însă a mers acasă la el și l-a văzut pregătit de înmormântare.

După mai mulți ani, acesta l-a visat pe Mircea în timp ce plângea și se căia pentru greșelile sale, dar și pentru că a batjocorit imaginea Mântuitorului.

ADVERTISEMENT