News

153 de ani de la nașterea Iuliei Hașdeu, copilul genial al României. Destin tragic: la 16 ani era admisă la Sorbona, la 18 murea de-o boală gravă

Au trecut aproape 153 de ani de la nașterea Iuliei Hașdeu. Considerată copilul genial al României, aceasta a avut un destin tragic. O pneumonie a răpus-o la doar 18 ani.
29.09.2022 | 08:56
153 de ani de la nasterea Iuliei Hasdeu copilul genial al Romaniei Destin tragic la 16 ani era admisa la Sorbona la 18 murea deo boala grava
Au trecut aproape 153 de ani de la nașterea Iuliei Hașdeu, copilul genial al României. Sursa foto: Wikipedia.org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 14 noiembrie se vor împlini 153 de ani de la naşterea Iuliei Hașdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hașdeu.

Au trecut aproape 153 de ani de la nașterea Iuliei Hașdeu, copilul genial al României

Au existat voci în cultura română care au spus că Iulia Haşdeu era un geniu care putea să îl întreacă pe Eminescu.

ADVERTISEMENT

S-a născut la București, la 14 noiembrie 1869, fiind fiica savantului și scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu și a Iuliei Faliciu. În cei doar 18 ani cât a trăit, Iulia Hașdeu s-a remarcat ca un fenomen în cultura românească.

La doar 2 ani cunoștea deja literele și învăța limba franceza, iar la 4 scria. I-au fost necesari doar 5 ani pentru a compune deja primele poezii.

ADVERTISEMENT

Tot la 5 ani, fiica lui B.P. Hașdeu crea nuvele, iar la 7 ani scria naraţiuni precum ”Mihai Vodă Viteazul“ sau poeme precum ”Domnia lui Ţepeş Vodă“, sau ”Oaselor lui Ţepeş Vodă“.

Dascălii săi au realizat că fetița este la alt nivel față de colegii săi în privința cunoștințelor. Dat fiind faptul că în acea vreme nu exista procedura de a absolvi mai multe clase deodată, profesorii au făcut o excepție și au lăsat-o să își susțină examenele de absolvire ale cursului primar.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, până la 8 ani, a învățat și limba engleză până la cunoașterea ei la același nivel cu franceza.

De notat că un rol major în dezvoltarea culturală a fetiței l-a avut mama sa. Aceasta și-a dedicat întreg timpul şi toată energia de care dispunea în slujba micuței Iulia.

ADVERTISEMENT

A pășit pentru prima dată pe treptele școlii în 1877-1878, în clasa I la Liceul ”Sf. Sava”. Gimnaziul l-a absolvit în vara anului 1881 numai cu medii de 9 şi 10.

La vârsta de 11 ani a scris deja o piesă de teatru, tragedie în trei acte numită ”Dama de circ”. Pasionată de muzică şi cu o voce extraordinară, a terminat Conservatorul, la sectia de canto si pian.

Alexandru Macedonski, uimit de geniul Iuliei Hașdeu

Nu doar părinții erau impresionați de talentul Iuliei. Un alt nume uriaș din cultura autohtonă, ”poetul rondelurilor”, Alexandru Macedonski, a trăit un episod notabil cu geniul familiei Hașdeu.

Poetul român a venit în vizită în casa lui B.P. Hașdeu și a rămas uimit de inteligența copilei.

Macedonski a întrebat-o pe fetiţă dacă ştie o poezie, iar Iulia nu i-ar fi răspuns, ci i-ar fi întors întrebarea: “Dar tu?”. Atunci, Macedonski i-a recitat o poezie. Iulia a ascultat-o cu atenţie şi i-a recitat-o cuvânt cu cuvânt, câteva minute mai târziu, spre uimirea acestuia.

Destin tragic pentru Iulia Hașdeu. La 16 ani era admisă la Sorbona, la 18 murea de-o boală gravă

La numai 16 ani, în 1886, la o vârstă la care copiii nu termină încă liceul, Iulia Hașdeu a devenit prima română înscrisă la Universitatea Sorbona.

Aici, a susţinut licenţa în Filosofie la Facultatea de Litere. Și la Paris, și-a uimit toţi profesorii. Pe lângă studiile intense, lua lecţii de pictură şi lecţii de canto de la profesori celebri ai vremii.

Sănătoasă, puternică, veselă şi glumeaţă”, aşa o descrie Ionescu Gion pe Iulia, la vârsta de 17 ani, când uimea mediul universitar de la Sorbona, în lucrarea ”Portrete istorice”.

”Lampa ei şi vara, şi iarna se stingea cu miezul nopţii pentru a se reaprinde după cinci sau chiar mai puţine ceasuri de odihnă. A trăi era pentru ea a scrie, citi şi cugeta. Iulia Hașdeu străbătea fără încetare întreg universul ştiinţei”, mai spunea Ionescu Gion.

Geniul numit Iulia Hașdeu avea să se stingă rapid. În 1887 au apărut primele semne de tuberculoză, scrie RadioRomâniaCultural.

”Ce-mi pasă! zise fecioara şi în faţa eroicei sale nepăsări toţi o crezură”, mai scrie Ionescu Gion. Acesta spune că fata ar fi ignorat primele semne de îmbolnăvire, fiind prea preocupată cu studiul.

Iulia a revenit la Paris, însă boala s-a agravat. A fost nevoită să întrerupă studiile în aprilie 1888. Disperați, părinţii au dus-o la Montreux, apoi în Elveţia.

Se părea că boala acesteia va trece, însă nu a fost așa. Avea să evolueze galopant. S-a întors în ţară şi părinţii au dus-o la Agapia şi apoi la Bucureşti.

În ultimele clipe de viață, Iulia a continuat să scrie poezii şi cugetări pe bucăţi de hârtie. În primăvara anului 1888 a scris, resemnată în faţa finalului, poezia ”Moartea”. Avea să se stingă pe 29 septembrie 1888.

ADVERTISEMENT