Life

Lacul din România unde se produc fenomene stranii: “S-au strămutat aici cu morții și cu viii”

Lacul din România unde se spune că se produc fenomene stranii. Mai multe legende au apărut de-a lungul timpului în legătură cu acest loc.
02.06.2023 | 12:07
Lacul din Romania unde se produc fenomene stranii Sau stramutat aici cu mortii si cu viii
Lacul din România unde se produc fenomene stranii. Sursa foto: Facebook, planiada.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Lacul Cinciș este un loc din România despre care se spune că s-au petrecut numeroase fenomene stranii. Unii susțin că au fost martori la ele și că nu au mai văzut vreodată așa ceva. Care este povestea acestui lac, care stă la baza multor legende?

Lacul din România unde se produc fenomene stranii. Care este povestea acestui loc

Satele Cinciș și Cerna și cătunele Baia Craiului, Moara Ungurului, Valea Ploștii și Bălana, risipite pe Valea Cernei, din Hunedoara aveau împreună, la finalul anilor ’50, aproximativ 1.000 de locuitori, înainte de a fi inundate de Lacul Cinciș.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți locuitori trăiau în Cerna și Cinciș. Acestea au fost și ele inundate și au luat cu ele o bună parte din vestigiile antice și medievale păstrate.

Cei care locuiau în vechile așezări de pe Valea Cernei au fost strămutați apoi pe dealul Iuba, din vecinătatea barajului Cinciș. Acolo a fost înființat, în 1962, satul Cinciș Cerna. În câteva luni, pe o suprafață de 250 de hectare, au fost construite acolo mai bine de 100 de gospodării.

ADVERTISEMENT

Localnicii au fost nevoiți atunci să își demoleze casele și anexele. Materialele urmau să fie refolosite la construirea noilor locuințe. Mulți au lăsat în urmă un număr mare de morminte, precum și unele biserici străvechi de pe așezări.

De-a lungul timpului au circulat mai multe legende în legătură cu acest lac. Se spune că aici s-ar fi petrecut numeroase fenomene stranii. În unele locuri, lacul Cinciș are o adâncime de 40 de metri. Multe persoane și-au pierdut viața în apele lacului.

ADVERTISEMENT

“S-au strămutat aici cu morţii şi cu viii. Unii şi-au luat cu ei cărămizile din zidurile caselor si anexelor, alții chiar și lațurile din garduri”, se arată”, se arată într-un document din arhivă, notează Adevărul.

Fenomenele paranormale de pe malul lacului Cinciș

Trupurile unor persoane care au murit înecate în lac nu au mai fost găsite niciodată. Altele au fost căutate de scafandri, fără succes, apa având o vizibilitate foarte redusă. În alte cazuri, au fost descoperite în nămolul de pe fundul lacului.

ADVERTISEMENT

Unii spun că lacul a fost blestemat de cei care au fost nevoiți să-și părăsească vetrele și de aceea s-ar produce atâtea tragedii. De asemenea, unii spun că pe fundul lacului ar trăi creaturi marine înfricoșătoare și că acestea ar fi de vină pentru numărul mare de decese.

Mulți au declarat că au asistat la diverse fenomene paranormale petrecute pe lacul Cinciș. De exemplu, cineva a susținut că a văzut cercuri luminoase ieșind din lac. Aceea a fost singura dată când a fost martor la așa ceva și, inițial, a crezut că pădurea a luat foc.

“Mă aflam pe malul Tătăușului, la pescuit, seara, și am observat atunci, împreună cu tatăl meu, un cerc luminos de diametru relativ mare, care s-a înălţat deasupra pădurii şi a rămas mult timp nemişcat, aproximativ o oră, după care a dispărut.

În prima fază am crezut că a luat foc pădurea, după care ne-am dat seama că e un cerc de foc care s-a delimitat de lizieră. Sunt convins că am văzut un OZN sau un fenomen al naturii foarte ciudat, pe care nu l-am mai semnalat de atunci niciodată în zona respectivă”, a povestit un locuitor din județul Hunedoara.

“Mi s-a părut că aud un murmur de clopote şi glasuri de rugă”

Alte persoane susțin că au văzut apariții ciudate chiar deasupra locurilor unde au existat cândva cimitirele satelor inundate. Oamenii spun că au văzut fantome sau au auzit voci necunoscute de nicăieri.

“Noaptea venea să se aştearnă pe dealurile dinspre Ghelar, ca şi pe apa lacului din spatele barajului, când dintr-o dată mi s-a părut că aud un murmur de clopote şi glasuri de rugă. Vântul se apucă să sufle mai aspru şi apa lacului să se învolbureze. Ruga căpătă un timbru mai grav şi începu să semene a blestem.

Muzica pe care o ascultam sau îmi părea că o ascult pe malul lacului Popeasca semăna mai mult cu o imprecaţie decât cu o rugă. Era parcă o voce gravă de bărbat.

Să fi fost a lui Voicu, ctitorul supărat? Supărat că un monument care datează de la mijlocul secolului al XV-lea a putut fi cu atâta uşurinţă părăsit”, povestea fostul publicist şi demnitar comunist Constantin Prisnea (1914 – 1968).

Publicistul a petrecut o seară pe malul lacului. A stat aproape de locul în care au fost cimitirul și Biserica Medievală din Cinciș, care a fost ctitorită de familia Huniazilor. Întâmplarea a fost povestită în cartea sa, “Catedrala Scufundată”.

Locurile unde cândva au trăit oameni sunt acum abandonate, în mare parte. De exemplu, câțiva oameni trăiesc izolați de restul lumii în cătunul Tătăuș, în mijlocul pădurii. Pe Valea Tătăușului se află ruinele unor case și biserici vechi.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut...
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut drepturile de televizare
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a...
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a străpuns urechea dreaptă: "Am auzit un şuierat, împuşcături"
Reacție uluitoare după tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump: E în Pennsylvania...
Reacție uluitoare după tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump: E în Pennsylvania și scuipă gloanțe!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
CINE l-a ÎMPUȘCAT pe TRUMP! Atacatorul a fost IDENTIFICAT de FBI
CINE l-a ÎMPUȘCAT pe TRUMP! Atacatorul a fost IDENTIFICAT de FBI
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Românii care riscă să rămână fără pensie. Trebuie să depună acest document
Românii care riscă să rămână fără pensie. Trebuie să depună acest document
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca...
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca un adevărat model. Dieta MINUNE ținută de soția lui Alin Oprea. E foarte UȘOARĂ!
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Care este timpul real de așteptare în vama Giurgiu - Ruse. Cea mai...
Care este timpul real de așteptare în vama Giurgiu - Ruse. Cea mai bună oră pentru românii care trec granița din Bulgaria: „Pe pod am așteptat...”