Life

Castelul superb din România, lăsat în paragină, despre care se spune că ar fi bântuit de fantome. “E doar sărăcie”

Castelul superb din România, lăsat în paragină, care ar fi bântuit de fantome. Construcția clădirii este una impresionantă.
08.04.2024 | 08:35
Castelul superb din Romania lasat in paragina despre care se spune ca ar fi bantuit de fantome E doar saracie
Castelul din România lăsat în paragină. Se spune că ar fi bântuit. Sursa foto: alba24.ro, kastelyerdelyben.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Castelul superb din România care a fost lăsat în paragină și despre care se spune că ar fi bântuit de fantome. A fost ridicat în secolul al XIII-lea și are o arhitectură impresionantă.

Castelul superb din România, lăsat în paragină, care ar fi bântuit de fantome

Este vorba despre ansamblul Teleki din orașul Ocna Mureș, județul Alba. Acesta se află pe lista monumentelor istorice, însă a fost distrus și lăsat în paragină.

ADVERTISEMENT

Clădirea este atestată din secolul al XIII-lea și a rezistat până în secolul al XIX-lea. În octombrie 1848, a fost distrus de trupele lui Simion Prodan, însă a fost reconstruit ulterior.

O familie de nobili maghiari a cumpărat castelul. Între 1859 și 1859, a fost transformat în stil neogotic, conform planurilor arhitectului Anton Kagerbauer, la cererea proprietarilor.

ADVERTISEMENT

După naționalizarea din timpul regimului comunist, clădirea a fost, o perioadă, fabrică pentru decorațiuni de Crăciun, dar și depozit de vin pentru MAT (Monopolul Alcoolului şi Tutunului), însă castelul s-a degradat în timp. În 30 de ani, nu a mai fost folosit în niciun scop, fiind în pericol să se prăbușească.

Castelul aflat în cartierul Uioara de Sus are și o legendă. Bătrânii din zonă susțin că acest castel ar fi bântuit de o fantomă, iar povestea de care este legată această legendă ar fi avut loc în Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Câțiva ruși ar fi intrat în beciul castelului, unde erau mai multe butoaie cu vin, iar aceștia s-au îmbătat. Aceștia ar fi început să tragă cu armele în butoaiele mari, iar mii de litri s-au vărsat acolo. Astfel, rușii s-au înecat.

Oamenii din sat au spus că fantoma din beciul castelului ar fi fost responsabilă de moartea rușilor. Atunci când încă era locuit, erau numeroase butoaie, de dimensiuni foarte mari.

ADVERTISEMENT

Pentru a transporta proviziile și butoaiele cu vin, se intra în beci cu carul cu boi. Acum ceva timp, o parte din beci s-a prăbușit, dezvăluind unele dintre butoaiele are erau păstrate la subsol.

Oamenii se tem să viziteze subsolul castelului

Multor persoane le este frică să viziteze această parte din castel, din cauza fantomei. Acum câțiva ani, au fost realizate mai multe fotografii. Pe unda dintre ale apare o ceață albă, având chipul unui om.

Cu toate acestea, alți localnici spun că nu ar fi vorba despre nicio fantomă. În schimb, mule persoane au plecat din localitate și au rămas numai pensionarii.

“Nu, domnule, nu sunt fantome aici, doar sărăcie. De când s-au închis toate, fabrici, ferme, oamenii or plecat şi am rămas numai noi, pensionarii, pe strada noastră. Şi-aşa-i în tot oraşul”, a spus acesta, potrivit libertatea.ro.

Moștenitorii acestui castel au luptat timp de 15 ani în tribunale și au reușit să obțină câștig de cauză, însă au decedat. În schimb, terenul este proprietatea UAT Oraşul Ocna Mureș.

Autoritățile locale au spus că se vor implica în restaurarea castelului numai dacă proprietarii vor ceda imobilele către Primăria Ocna Mureș. Institutul Național al Patrimoniului, organism din subordinea Ministerului Culturii, a transmis, pe de altă parte, că se poate acorda sprijin pentru a restaura castelul, însă proprietarii trebuie să facă o solicitare.

Castelul a păstrat mai multe trăsături ale clădirii baroce. Fațada sa principală este deschisă spre Mureș prin balconul susținut de console ce sunt bogat decorate. Deasupra este aflată o intrare principală, care are trei deschideri.

De asemenea, pe cele două colțuri ale fațadei, se află două balcoane închise. Fațadele laterale au sculpturi neogotice, având și elemente de fiert forjat, arhivoltă, precum și ferestre cu închiderea dreaptă. Pe tavanul salonului se află picturi care reprezentau casete (de lemn) pictate.

ADVERTISEMENT