Life

Castelul celebru din România de care s-a ales praful. Dintr-o bijuterie arhitecturală e acum o ruină, iar turiștii au ajuns să evite locul

Castelul celebru din România de care s-a ales praful. A ajuns o ruină, deși era o adevărată bijuterie arhitecturală. Turiștii îl ocolesc.
14.02.2024 | 09:25
Castelul celebru din Romania de care sa ales praful Dintro bijuterie arhitecturala e acum o ruina iar turistii au ajuns sa evite locul
Un castel celebru din România a ajuns o ruină. Sursa foto: Capturi YouTube Virtual Press/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Castelul celebru din România de care s-a  ales praful în ultimii ani. Monumentul nu a mai fost deloc îngrijit și reabilitat în ultimii ani. Turiștii evită acest loc.

Castelul celebru din România de care s-a ales praful, pe care turiștii îl evită

Un castel care era foarte spectaculos la vremea lui a devenit o ruină. Nimeni nu s-a mai ocupat de el de ani buni, iar acum este evitat de turiștii care ajung în zonă.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Castelul Nalați Fay din Hațeg, despre localnicii cred că nu mai poate fi salvat. Deși se numără printre cele mai spectaculoase monumente istorice din Țara Hațegului, castelul este părăsit de la finalul anilor ’90.

Presupușii moștenitori ai familiei Fay – ultimii proprietari privați ai moșiei înainte de a avea loc naționalizarea de la 1948 – și statul român s-au luptat în instanță pentru monument, care cuprinde atât clădirea istorică și anexele ei, cât și grădinile și parcul dendrologic. Acestea se întind pe o suprafață de aproximativ 7,5 hectare.

ADVERTISEMENT

În 2022, atunci când procesul a ajuns la final, monumentul a revenit patrimoniului statului român. Ulterior, în 2023, printr-o hotărâre a administrației locale, a intrat în domeniul privat al orașului Hațeg.

În anii în care castelul a fost abandonat, unii localnici l-au vandalizat. Aceștia au furat instalațiile electrice, parchetul, mobilierul, cărămizile, tocăria și alte materiale pe care le-ar fi putut valorifica.

ADVERTISEMENT

“Acoperișul și tavanele s-au prăbușit, zidurile sunt crăpate, iar acum castelul este mai periculos ca niciodată. Mai vin copiii din sat și se joacă aici, fac focul, distrug ce a mai rămas.

Le-am spus să nu mai intre, pentru că bârnele și cărămizile se prăbușesc din senin. Parcă ar fi blestemat. Se va prăbuși cu totul.

ADVERTISEMENT

Cu fiecare ploaie și zăpadă este tot mai rău. Și nu doar castelul, ci și arborii din vechiul lui parc se prăbușesc din senin”, a povestit un localnic, potrivit Adevărul.

Primarul orașului Hațeg, Adrian Pușcaș, susține că, totuși, castelul poate fi reabilitat, chiar dacă se află într-o stare precară de ani buni. Edilul are de gând să se ocupe de acest monument istoric.

“Vom solicita fonduri europene pentru reabilitarea monumentului și pentru a repune în valoare parcul său”, a spus primarul, conform sursei menționate.

Când a fost construit castelul

Castelul a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea. Monumentul s-a numărat printre cele mai spectaculoase clădiri de epocă ce au existat în Țara Hațegului. În proprietatea castelului s-au aflat mai multe familii înstărite.

La începutul secolului trecut, în castel locuiau contele Victor Fay și soția acestuia, Blanka, care provenea din familia nobiliară Teleki. Cei doi au avut o fiică, Blanka Clementina (Pekri), care s-a stins din viață în 1960.

După 1990, presupușii urmași ai familiei au revendicat castelul. În final, după ce a avut loc un proces în instanță, aceștia nu aveau, de fapt, dreptul la moștenirea clădirii.

Castelul Fay din Nalați a fost naționalizat în timpul regimului comunist. Monumentul a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii, apoi în secție de neuropsihiatrie, tot pentru copii, a spitalului din Hațeg.

Terenurile fostei moșii au fost utilizate în agricultură. Unele dintre ele au fost cuprinse în amenajarea hidroenergetică Lacul Bucium Orlea (Hațeg).

Parcul care înconjura castelul a fost îngrijit până la finalul anilor ’90. Mai mult, înainte se afla și un mic lac, pe care oamenii obișnuiau să-l folosească iarna ca patinoar. Între timp, lacul a secat.

ADVERTISEMENT