Life

Cât a ajuns rata pentru un apartament de 2 camere în București. Chiria este și mai mare

Ratele pentru apartamentele din Capitală au ajuns să fie mai mici decât chiriile. Ce trebuie să ia românii în considerare înainte de a apela la credit.
15.04.2024 | 07:44
Cat a ajuns rata pentru un apartament de 2 camere in Bucuresti Chiria este si mai mare
În Capitală, rata a ajuns să fie mult mai avantajoasă decât chiria. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Tot mai mulți români simt nevoia de a se muta la casa lor. Cei care se îndreaptă spre achiziționarea unui apartament în rate în București, trebuie să bage mâna adânc în buzunar. Prețurile sunt destul de mari, însă, adevărata surpriză de abia de acum urmează. În Capitală, unele chirii au ajuns să fie mai mari decât rata pentru propriul imobil achiziționat prin credit.

Ce trebuie să iei în calcul înainte de a-ți cumpăra un apartament în rate

Subiectul legat de închirierea sau de achiziționarea unui apartament a fost mereu unul controversat. Părerile sunt împărțite și variază în funcție de dorințele fiecăruia. Însă, un lucru este cert și anume, faptul că datele nu mint.

ADVERTISEMENT

În 2024, rata unui apartament cumpărat în Capitală a ajuns să fie mult mai mică decât chiria. Tocmai de aceea, din ce în ce mai mulți români sunt tentați să apeleze la credite bancare.

Deși faptul că rata este mai mică decât chiria i-ar putea atrage pe mulți, experții financiari trag un semnal de alarmă. Înainte de a apela la credit bancar, este recomandat ca fiecare persoană să își facă foarte bine calculele.

ADVERTISEMENT

Pe lângă banii necesari avansului, este foarte important ca rata să nu depășească 25% din venitul lunar al unei persoane. Doar în acest caz îndatorarea este sigură și nu se va ajunge în impasul în care nu se va mai putea achita rata.

Cât a ajuns rata pentru un apartament în Capitală

În Capitală, cererea de apartamente a crescut mai mult ca niciodată. Cei care vor să se asigure că prind o locuință proprie, cumpără apartamente din stadiul de proiect. În acest caz, prețul lor este mult mai mic.

ADVERTISEMENT

De exemplu, un apartament achiziționat cu 65.000 de euro, cu avansul necesar, ajunge să aibă o rată lunară de 300 – 350 de euro. Însă, cei care aleg să închirieze același apartament, vor plăti pe lună 450 de euro.

Și în acest caz, experții financiari vin cu anumite precizări. Rata este mult mai avantajoasă în cazul apartamentelor medii. Dacă vorbim de cele de lux, tot chiria rămâne cea mai bună variantă pentru cei care nu dispun de un buget mare.

ADVERTISEMENT

Apartamentele de lux din Capitală au un preț piperat, ceea ce înseamnă că și avansul este mai mare. În medie, un apartament în zona de nord a Bucureștiului se vinde cu 15.000 de euro. Cei care nu dispun de astfel de sume, preferă să opteze pentru chirie.

În ciuda faptului că apartamentele noi au început să aibă rate din ce în ce mai ”prietenoase” cu bugetul, nu mulți tineri se îndreaptă spre ele. Problema multora este avansul care nici el nu este deloc unul mic. Cine nu a reușit să strângă o sumă generoasă de bani, preferă să locuiască cu chirie.

Cumpărarea unei locuințe reprezintă un pas serios pe care românii ar trebui să îl facă doar după ce au analizat bine situația lor financiară. Specialiștii spun că, la un moment dat, creditul pe 30 de ani ar putea fi mai costisitor decât chiria. Tocmai de aceea, recomandă ca după cinci ani de dobândă fixă să se ceară o refinanțare a creditului.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”