Life

Cât a ajuns să coste o crenguță de vâsc. Românii se plâng că prețurile sunt de cinci ori mai mari: „Au luat-o razna”

Cu cât se vinde o crenguță de vâsc în anul 2023. Oamenii se plâng că prețurile au explodat și nu își mai permit să cumpere.
31.12.2023 | 08:18
Cat a ajuns sa coste o crenguta de vasc Romanii se plang ca preturile sunt de cinci ori mai mari Au luato razna
Cu cât a ajuns să se vândă o crenguță de vâsc în 2023. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

La finalul lui 2023, românii au ajuns să-și permită cu greu o crenguță de vâsc. Deși tradiția spune că trebuie să-l ai în casă în noaptea de Revelion, mulți vor zice pas din cauza prețurilor mari.

Cât costă o crenguță de vâsc

Legenda și tradiția vâscului sunt cunoscute în aproape fiecare casă. De-a lungul timpului, această plantă a fost considerată leac al infertilității și se spune că femeile care acceptă să fie sărutate sub vâsc au șanse mai mari să devină mame.

ADVERTISEMENT

Acest obicei își are originile în Anglia, iar mitul mai susține că fetele prinse sub vâsc nu au voie să refuze sărutul. În caz contrar, vor avea ghinion în dragoste în anul care vine și nu vor reuși să lege nicio relație de durată.

În zilele noastre, se zice că acele cupluri care se sărută sub vâsc vor reuși să aibă o relație lungă și împlinită. Iar tradiția nu se practică doar în noaptea de Revelion, ci și pe 1 ianuarie.

ADVERTISEMENT

În plus, învățăturile mai amintesc și de faptul că atunci când un băiat îi oferă alesei sale o sărutare, trebuie să rupă și una din bobițele roșii ale plantei. Când au dispărut toate, atunci ramura și-a atins scopul și nu ar mai trebui să fie folosite.

Prețurile au luat-o razna

Dar anul acesta, este foarte posibil ca unii dintre români să renunțe la această tradiție. Deși înainte își împodobeau toată casă cu această plantă, acum prețurile pentru vâsc au crescut considerabil.

ADVERTISEMENT

În piețele din Craiova, o crenguță se vinde cu 10-12 lei, dar poate ajunge și la 25 de lei. În aceste condiții, oamenii se plâng că în anii trecut, acesta era mult mai accesibil și nu o adevărată investiție pentru cei cu buget redus.

„Mereu îmi cumpăram crenguțe de vâsc și puneam prin toată casa. Le atârnam de lustre, de oglinzi, puneam chiar și în vază. Acum și astea au ajuns un lux”, a declarat Maria Cotarcea din Craiova, conform Adevărul. 

ADVERTISEMENT

De asemenea, despre prețul la care o crenguță de vâsc a ajuns, cetățeanul Valeriu Țolea a afirmat: „Am luat-o razna de tot, înainte dădeam maxim doi lei și acum dăm de 10 ori mai mult.  Dar nu mai dăm, mai bine. Sau mă duc în supermarket, am auzit că e 12 lei. Comercianții din piețe parcă vor să se îmbogățească în perioada asta”.

ADVERTISEMENT
Tags: