Life

Cât a ajuns să coste o porție de mâncarea săracului. Puține restaurante mai includ în meniu așa ceva

”Mâncarea săracului” de altădată a devenit un preparat de lux. Se găsește foarte greu, iar prețul lui i-a uimit până și pe turiști.
25.02.2024 | 11:26
Cat a ajuns sa coste o portie de mancarea saracului Putine restaurante mai includ in meniu asa ceva
Cât a ajuns să coste, în prezent, faimoasa ”mâncare a săracului”. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

În ultima vreme, meniurile restaurantelor din România au început să aibă foarte multe preparate internaționale. Locațiile unde se mai servește mâncare autentică românească pot fi numărate pe degetele de la o mână. Și, totuși, restaurantele care au păstrat esența gastronomiei autohtone au prețuri adaptate contextului economic actual.

Cât a ajuns să coste, în prezent, mâncarea săracului

România încearcă să țină pasul cu țările dezvoltate, iar unul dintre domeniile care se aliniază trendului internațional este cel gastronomic. În ultima vreme, din ce în ce mai multe restaurante au inclus în meniu diversitatea preparatelor, multe dintre ele fiind de inspirație internațională.

ADVERTISEMENT

Foarte puține mai sunt restaurantele care servesc preparatele autentice de odinioară. Și, totuși, cu unele excepții, există și localuri care pun pe masă pofticioșilor felurile de mâncare de altădată.

Cunoscută, în trecut, sub denumirea de ”mâncarea săracului”, pâinea cu untură și ceapă a ajuns să fie o adevărată delicatesă. Aceasta abia se mai găsește în meniurile restaurantelor, semn că nu este la mare căutare.

ADVERTISEMENT

Un restaurant din Maramureș păstrează gustul de altă dată. Acest local continuă să servească faimoasa pâine cu untură și ceapă, iar prețul ei nu este deloc unic mic. O porție de 120 de grame costă 19,00 lei, un preț destul de piperat pentru un astfel de preparat, ar spune unii.

Nu doar în Maramureș se servește pâine cu untură și ceapă, ci și în Cluj. Fiind un preparat tipic românesc, mulți turiști vor să îl încerce. Din păcate, unii dintre ei pleacă la ei în țară cu un gust amar.

ADVERTISEMENT

Pâinea cu untură și ceapă, motiv de revoltă pentru un turist venit la Cluj

În urmă cu un an, un turist a venit la Cluj, iar pe lista cu lucruri de încercat s-a numărat și celebra ”mâncare a săracului”. Așa cum îi spune numele, turistul se aștepta să plătească foarte puțin pentru acest preparat, dar a avut parte de o surpriză.

Turistul a recunoscut în mediul online că a fost uimit de prețul pe care l-a plătit pentru pâinea cu untură și ceapă. Prima dată când a venit în România, pentru același preparat a scos din buzunar 2 lei. Anul trecut, însă, a fost nevoit să plătească 20 de lei.

ADVERTISEMENT

Prețurile, dar și vremurile s-au schimbat. Odinioară, pâinea cu untură și ceapă era considerată cea mai ieftină și cea mai sățioasă variantă. Mulți români apelau la ea atunci când nu mai aveau ce mânca. Acum, însă, a ajuns să fie un preparat foarte rar, ba chiar, încadrat la categoria de lux, dacă ne uităm la preț.

Cei care vor să consume un astfel de preparat, dar nu vor să scoată bani mulți din buzunar pentru el, îl pot pregăti acasă. Pentru pita cu untură și ceapă este nevoie de untură, ceapă, sare, boia, roșii, ardei sau castraveți, în funcție de preferințe.

Pentru ca gustul să fie intens, se recomandă ca pita să fie proaspătă, abia scoasă din vatră. Cu cât pita este mai caldă, cu atât untura se va topi mai repede. Opțional, aceasta se poate consuma alături de roșii sau ardei.

ADVERTISEMENT
Tags: