Life

Cât a ajuns să coste un divorț la notar în 2024. Cine poate face partajul așa

Cât a ajuns să coste un divorț la notar în 2024? Persoanele care iau o astfel de decizie este bine să știe la ce să se aștepte.
26.01.2024 | 06:56
Cat a ajuns sa coste un divort la notar in 2024 Cine poate face partajul asa
Cât a ajuns să coste un divorț la notar în 2024. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Te întrebi cât a ajuns să coste un divorț la notar în 2024? Această procedură este una mult mai rapidă. Chiar și așa, sunt persoane care ajung până în instanță atunci când vor să se separe de celălalt partener.

Cât a ajuns să coste un divorț la notar în 2024

Cine poate face partajul așa și cât a ajuns să coste un divorț la notar în 2024? Tot mai multe cupluri din România aleg să divorțeze. De altfel rata divorțului la noi în țară și nu numai a ajuns să fie destul de ridicată.

ADVERTISEMENT

Divorțul nu este tocmai un eveniment fericit pentru mulți. Acesta implică răbdare, mai multe acte și documente și evident și niște sume de bani, în funcție de modalitatea în care se realizează.

Înainte de a aflat cât a ajuns să coste un divorț la notar în 2024, este bine să știm cine poate alege această cale. Pentru un divorț la notar e nevoie ca ambii soți să fie de acord cu separarea.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, aceștia trebuie să stabilească deja ce se întâmplă cu bunurile comune. Iar aici se încadrează atât anumite sume de bani, cât și proprietăți comune, terenuri, ori piese de mobilier și nu numai.

Important de știut este faptul că tarifele de la notar sunt diferite. Astfel, doi soți care au un copil împreună ajung să plătească mai mult decât cei care sunt singuri. Cât a ajuns să coste un divorț la notar în 2024?

ADVERTISEMENT

Divorțul pentru cuplurile care au copii are un tarif aproape dublu

Cuplurile care nu au copii trebuie să știe că prețul pentru un divorț la notar pornește de la 600 de lei. Acesta poate fi diferit însă, în funcție de orașul în care se face procedura, dar și în funcție de notar.

În această sumă este inclusă taxa pentru divorțul de comun acord. De asemenea, mai sunt incluse și tariful de înregistrare a cererii de divorț, dar și copiile legalizate certificate de naștere soți și certificat de căsătorie.

ADVERTISEMENT

Când vine vorba de cuplurile care au copii, nu doar că e nevoie de mai multe documente. Și suma care trebuie achitată la notar e una cu mult mai mare. Vorbim despre un tarif care pornește de la 1.200 – 1.300 de lei.

Totuși, se poate ajunge chiar și la 6.000 de lei în funcție de caz. Asta în condițiile în care anumite taxe se dublează. În același timp, ce doi soți mai au de achitat și onorariul notarial de convenţie.

Acest document stabilește mai multe detalii precum: numele de familie purtat după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti, locuinţa minorului, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și copii, contribuţia la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

De asemenea, în cazul unor soți care au copii, se realizează și un raport de anchetă psihosocială. Important de știut este că în timpul unui proces de divorț, contractul prenupțial poate simplifica lucrurile. În acest mod, cei doi soți nu mai sunt nevoiți să ajungă la un acord legat de bunurile comune.

ADVERTISEMENT