Cât te costă să divorțezi în 2023. Majoritatea românilor preferă să-și vadă de viață după un drum la notar, decât să apeleze la instanța de judecată și să își spele rufele în public. Mai mult, costurile la notar pot fi mai mici decât cele ale unui proces.
Conform Gândul, care citează notari.pro, ”notarul public poate constata divorțul prin acordul soţilor şi elibera certificatul de divorţ, în baza art. 375 din Noul Cod Civil”. Actele necesare pentru divorțul prin acord sunt actele de identitate ale soților, certificatele de naștere (în original sau copie legalizată), precum și certificatul de căsătorie în original.
Costul divorțului pentru familiile care nu au copii minori ajunge la 795 de lei cu toate taxele incluse, iar în cazul divorțului cu copii minori, suma se poate ridica la 1460 de lei cu toate taxele incluse. Soții pot alege să divorțeze la un notar din localitatea unde s-au căsătorit sau de la ultima lor locuință comună, potrivit legii.
Dovada ultimei locuințe comune se poate face cu actul de identitate, sau prin declarație notarială, chiar dacă în cartea de identitate figurează alt domiciliu. Pentru București, oamenii trebuie să știe că pot divorța la orice birou notarial din Capitală, indiferent de sector.
Care este, însă, procedura divorțului prin notariat. Practic vorbim de două etape, prima ar fi depunerea cererii și a doua eliberarea certificatului de divorț. Cererea de divorț se depune la notariat de către ambii soți sau printr-un reprezentant împuternicit cu procură notarială autentică.
În al doilea pas al procesului de divorț va fi eliberat un certificat de divorț, însă doar în anumite condiții. Așadar, după înregistrarea cererii, notarul va acorda un termen de 30 de zile calendaristice pentru eventuala retragere din acest proces.
E foarte important ca la termenul fixat să fie prezenți ambii soți personal, ”stăruiţi în cererea de desfacere a căsătoriei”. Mai mult, soții trebuie să fie ”de acord cu numele pe care îl veți purta după finalizarea procedurii, să mențină celelalte declaraţii date cu ocazia depunerii cererii, să-și poată exprima consimţământul liber şi neviciat”.
Dacă toate aceste cerințe vor fi îndeplinite, dosarul este aproape finalizat, conform sursei citate. ”Dacă îndepliniţi cumulativ toate condiţiile de mai sus, notarul public va redacta încheierea de admitere a cererii de divorț, încheiere prin care constată desfacerea căsătoriei şi dispune eliberarea certificatului de divorţ.
Încheierea este semnată de ambii soți, de notarul public și, după caz, de interpret. Fiecare dintre soți va primi câte un exemplar al certificatului de divorț. Certificatul de divorţ nu va conţine nicio menţiune cu privire la culpa vreunuia dintre soţi”, se arată pe notari.pro. În România, una din trei căsătorii se încheie prin divorț. Doar în 2022 aproape 23.000 de familii au divorțat.