News

Cât a ajuns să coste un gram de aur. E cel mai mare preț de până acum

Cât a ajuns să coste un gram de aur, conform ultimelor informații transmise de reprezentanții BNR. Este cel mai mare preț din istorie.
12.03.2024 | 07:19
Cat a ajuns sa coste un gram de aur E cel mai mare pret de pana acum
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cât a ajuns să coste un gram de aur, potrivit datelor transmise luni, 11 martie, de Banca Națională a României. Metalul prețios a atins cel mai mare preț înregistrat până acum. Ce influențează creșterea prețului la aur?

Cât a ajuns să coste un gram de aur. Este cel mai mare preț din istorie

Încă de la începutul lunii martie, costul metalului galben a început să se majoreze semnificativ. La ultimele ședințe de cotație, aurul a înregistrat record după record. Asta s-a întâmplat și luni, când metalul prețios a punctat o nouă creștere, cu aproape un leu și 4 bani.

ADVERTISEMENT

Mai exact, vorbim de o creștere cu 1,0391 lei, ajungând să valoreze 317.9323 lei pentru un gram, față de 316,8932 lei de lei, valoarea înregistrată vineri, 8 martie. Acesta este cea mai mare cotație din istoria României pentru un gram de aur.

În schimb, moneda națională a câștigat teren în fața euro și dolarului american, luni, 11 martie. În cazul monedei euro se observă o scădere cu 0.0020 de unități, ajungând la valoarea de 4.9671 lei.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește dolarul american, observăm o depreciere cu 0.0066 de unități, în prima zi a acestei săptămâni. Astfel, a fost cotat la suma de 4.5397 de lei, potrivit datelor Băncii Naționale a României.

Ce influențează scumpirea aurului

Față de începutul acestui an, prețul metalului prețios a ajuns să fie mai scump cu peste 17 lei. De altfel, cererea globală de aur a punctat o creștere de 3 la sută anul trecut, față de anul 2022, arată datele Consiliului Mondial al Aurului.

ADVERTISEMENT

Costul mare al aurului este influențat de tensiunile geopolitice, având în vedere războiul dintre Rusia și Ucraina, dar și conflictul militar din Fâșia Gaza, dintre Israel și gruparea Hamas. Totodată, incertitudinea pieței, dobânzile care au ajuns la niveluri record au influențat creșterea prețului pentru gramul de aur.

Potrivit unei analize a mintgenie.livemint.com, citată de economica.net, pe piața externă, prețul aurului a crescut cu circa 8% în 2023. Aceeași analiză arată că metalul prețios va continua să urmeze un trend ascendent pe parcursul anului 2024.

ADVERTISEMENT

„Zilele următoare, în special cu publicarea datelor economice critice şi declaraţiilor preşedintelui Rezervei Federale Jerome Powell, vor fi cruciale pentru a determina dacă aurul îşi poate menţine traiectoria actuală sau dacă vom vedea o perioadă de consolidare”, a transmis Alexander Zumpfe, trader senior de metale preţioase la Heraeus.

 

ADVERTISEMENT
Tags: