Life

Cât a ajuns să coste un kilogram de ceapă. Oamenii au rămas șocați la cumpărături. Scumpirile vin chiar înainte de sărbători

Nu doar prețul carburanților și cel al alimentelor de bază a crescut, ci și cel al legumelor, precum ceapa. Inclusiv oamenii au rămas șocați când au mers la cumpărături.
11.03.2023 | 17:08
Cat a ajuns sa coste un kilogram de ceapa Oamenii au ramas socati la cumparaturi Scumpirile vin chiar inainte de sarbatori
Cât a ajuns să coste un kilogram de ceapă în România. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimul an ne-am confruntat cu prețuri record, fie că vorbim de cel al benzinei sau al motorinei, prețul gazului, al energiei electrice, sau cel al alimentelor de bază, precum ouăle, laptele, cartofii, ori carnea. Și se pare că scumpirile nu se opresc doar aici și continuă.

Cât costă un kilogram de ceapă în România, înainte de Paște

După declanșarea războiului din Ucraina, ne-am confruntat cu o inflație record, ale căror urmări s-ar părea că încă se reflectă în continuare în traiul românilor. Cel mai bun exemplu este prețul pentru un kilograme e ceapă, care a ajuns la 8 lei, adică practic s-a dublat în doar două săptămâni.

ADVERTISEMENT

Iar pentru că ceapa este folosită în mai toate mâncărurile din lume, prețul ei îi afectează în pare parte pe toți românii. Și nu doar ceapa s-a scumpit, ci și cartoful, varza, dar și alte legume care până acum aveau prețuri cât se poate de accesibile pentru orice tip de buzunar.

Ce este cel mai rău este că acest val de scumpiri vine cu o lună înainte de Paște, sărbătoare la care gospodinele pregătesc nenumărate rețete tradiționale, iar ceapa este ingredientul cheie pentru multe dintre ele. În ceea ce privește explicațiile oficialilor români, aceștia spun că la bază stau două motive.

ADVERTISEMENT

Mai exact, unul dintre ele este războiul din Ucraina, care a afectat exportul de ceapă, iar de cealaltă parte producția de ceapă din Europa, care de altfel a fost foarte slabă în ultimele luni de zile. De asemena, un oficial român spune că nu ar fi exclus ca vânzătorii să profite de acest lucru pentru a majora prețurile.

”Pe lângă asta, nu excludem ca vânzătorii să profite de penuria de ceapă și să adauge în preț și o componentă speculativă. Să profite de lipsa de ceapă pentru a-și rotunji veniturile, mai exact”, spune oficialul român, citat de hotnews.ro, care a mai adăugat și că vor începe niște controale la marii producători, dar și la magazine, pentru a se vedea situația stocurilor de ceapă.

ADVERTISEMENT

România, preț record la ceapă față de Polonia, Franța sau Olanda

În supermarketurile din România în schimb sunt șanse slabe să găsim ceapă din România. În general aceasta este fie din Polonia, Olanda, ori Franța. Iar dacă stăm să ne uităm la prețuri, în Franța un kilogram ceapă costă un euro, în timp ce în Olanda 1,19 euro.

În România în schimb, iată că avem un preț record, mai exact 8 lei, adică echivalentul a 1,6 euro pe kilogram. Inclusiv ministrul Agriculturii, Petre Daea, se declara șocat săptămâna trecută când a fost în piață și a văzut prețurile. Pe atunci, un kilogram de ceapă costa 7 lei, însă ministrul nu părea încântat de practica comercianților.

ADVERTISEMENT

”Le-am spus producătorilor că nu e în regulă să dai cu şapte lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preţ mare pe piaţa internațională.”, a fost reacția lui Petre Daea, în momentul în care a văzut cât a ajuns să coste un kilogram de ceapă, potrivit botoșaninews.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: