Life

Cât a ajuns să coste un kilogram de cireșe într-o piață din România. Prețul e uriaș

Cât a ajuns să coste un kilogram de cireșe într-o piață din România. Este vorba despre un preț uriaș, pe care nu mulți și-l permit.
22.02.2024 | 18:23
Cat a ajuns sa coste un kilogram de cirese intro piata din Romania Pretul e urias
Cât de mult a ajuns să coste un kilogram de cireșe într-o piață din România. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Iată cât de mult a ajuns să coste un kilogram de cireșe într-o piață din România. Pentru mulți, aceste fructe reprezintă un lux, din cauza prețurilor uriașe din extrasezon.

Cât de mult costă un kilogram de cireșe într-o piață din România. Prețul nu e deloc accesibil

La început de an, prețul pentru un kilogram de cireșe este unul uriaș. Fructele nu sunt românești, însă românii trebuie să scoată din buzunare, pentru un kilogram, sume din trei cifre.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în Iași, un kilogram din aceste fructe poate costa chiar și peste 200 de lei. Un anunț dintr-o piață a atras atenția oamenilor din cauza prețului uriaș cerut, de 249 de lei.

Însă cireșele sunt scumpe în toată țara. În Oradea, de exemplu, pentru fructele aduse din Argentina, românii trebuie să plătească suma de 120 de lei, pentru un kilogram.

ADVERTISEMENT

“Un kilogram de cireşe costă 120 de lei. Sunt aduse din Argentina”, a declarat o vânzătoare pentru ebihoreanul.ro. Din cauza prețurilor mari, oamenii au ajuns să cumpere doar câteva cireșe pentru a se bucura de aroma lor.

De exemplu, pentru doi pumni de cireșe, adică 250 de grame, prețul este destul de mare, de 30 de lei. În extrasezon, puțini sunt cei care își permit să consume aceste fructe, care sunt adorate de români datorită gustului lor și a beneficiilor pentru organism.

ADVERTISEMENT

De ce au crescut prețurile la cireșe în ultimii ani

De câțiva ani, oamenii se miră de prețurile mari la cireșe în extrasezon, atunci când fructele nu sunt românești. Dezvoltarea comerțului reprezintă motivul acestor scumpiri.

“În ultimii ani, odată cu dezvoltarea comerţului, nu mai trebuie să ne mire apariţia pe piaţă de trufandale în extrasezon.

ADVERTISEMENT

Cireşele de acum sunt importate din emisfera sudică (Argentina, Bolivia, Chile etc.), cu costuri ridicate, de unde şi preţul de desfacere”, a declarat Nicolae Hodișan, şeful Direcţiei Agricole Judeţene Bihor, pentru sursa menționată.

Astfel, multe persoane renunță la ideea de a cumpăra cireșe aduse din alte țări și preferă să aștepte câteva luni în plus pentru cele românești. Primele cireșe autohtone ar urma să apară pe piață undeva la finalul lunii mai.

În cazul cireșelor românești, prețurile sunt mult mai accesibile. De exemplu, un kilogram costă în jur de 10 – 12 lei, în loc de peste 100 sau chiar 200 de lei, cât costă cireșele aduse din America de Sud.

ADVERTISEMENT
Tags: