Life

Cât a ajuns să coste un kilogram de slănină afumată înainte de Crăciun. Alimentul adorat de români a devenit un lux pentru unii

Slănina afumată, una dintre delicatesele perioadei, are un preț pe măsură.
20.12.2023 | 07:26
Cat a ajuns sa coste un kilogram de slanina afumata inainte de Craciun Alimentul adorat de romani a devenit un lux pentru unii
Slănina afumată este scumpă, dar sănătoasă / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Masa Sărbătorilor de Iarnă nu ar fi completă fără slănina afumată, mai ales în România. Iar cum, de Crăciun, unul dintre obiceiurile de la noi este ca masa să fie plină cu tot felul de mâncăruri tradiționale, românii trebuie să scoată bani serioși din buzunare.

Cât costă un kilogram de slănină afumată?

Potrivit specialiștilor, slănina afumată este un preparat sănătos. Bogată în acizi grași Omega 3, cu nenumărate beneficii atât în planul sănătății cardiace, cât și al imunității, în consumul de slănină afumată trebuie ținut seama de un singur lucru: moderația.

ADVERTISEMENT

Iar cum acest produs este printre favoritele românilor, prețurile pentru slănina afumată au explodat acum, în prag de sărbători. Mai exact, prin supermarketurile din București, un kilogram de slăninuță afumată costă nu mai puțin de 61 de lei, dar poate ajunge și la 120 de lei.

Normal, pe masă nu se pune doar slăninuță afumată. Mai trebuie, totuși, o bucățică de șorici de porc, niște cârnați, caltaboși și alte delicatese făcute în stil tradițional. Care, la rândul lor, au prețuri care depășesc lejer 60 de lei pentru un kilogram. Friptura de porc este, la rândul ei, destul de costisitoare. Mai exact, prețul pentru un kilogram de carne de porc este în jurul a 24 de lei.

ADVERTISEMENT

Beneficiile consumului moderat de slăninuță afumată

Chiar dacă nu este neapărat un produs care să fie ”recomandat” în curele de slăbire, slăninuța afumată este, cu siguranță, printre favoritele românilor. Și, ultimele studii efectuate de medici indică că acest produs tradițional este mult mai sănătos decât s-ar crede la prima vedere.

Cardiogii susțin că un consum moderat de slănină aduce după sine un ritm cardiac regulat. De asemenea, întărește mușchiul cardiac și facilitează circulația sângelui. De asemenea, slănina este un bun remediu pentru durerile articulare.

ADVERTISEMENT

În plus, slănina e eficientă pentru mastită. Pe locul inflamat se pune o feliuță subțire de slănină, se bandajează cu leucoplast și efectul e rapid. La fel și în cazul durerilor de dinți: o felie mică de slănină cât mai puțin sărată se pune pe dintele dureros și se așteaptă 20 de minute.

Pentru cei care vor să se delecteze și cu cantități mai mari de alcool, slănina afumată face minuni. Înainte de a consuma băutura, câteva bucățele de slăninuță afumată pot crea un pansament gastric și preveni absorbția prea rapidă de alcool.

ADVERTISEMENT

Când vine vorba de imunitate, slănina este un aliment de bază. Cantitatea serioasă de acizi grași Omega 3 și seleniul din produsul tradițional au efecte certe asupra sistemului imunitar și prevenirea oxidării. De asemenea, seleniul din slănină îi ajută și pe fumători să combată, parțial, efectele distructive ale fumurilor.

În plus, conținutul mare de acid arahidonic favorizează scăderea nivelului de colesterol. De asemenea, are efecte antiinflamatorii demonstrate. Evident, toate beneficiile, explică medicii consultați de petry.ro, apar doar în condiția unui consum moderat de slăninuță afumată.

ADVERTISEMENT