Life

Cât costă un kilogram de șorici. Cumpărătorii s-au speriat de prețurile mai mari decât anul trecut

Ce preț are un kilogram de șorici. Clienții români au intrat în panică când au văzut costurile mai ridicate decât în 2022.
03.12.2023 | 12:31
Cat costa un kilogram de sorici Cumparatorii sau speriat de preturile mai mari decat anul trecut
Ce preț are un kilogram de șorici. Clienții români au intrat în panică când au văzut costurile mai ridicate decât în 2022. Sursa foto: capital.ro
ADVERTISEMENT

Cât costă un kilogram de șorici. Cumpărătorii s-au speriat de prețurile mai mari decât anul trecut. Carnea de porc a ajuns să fie un lux în perioada sărbătorilor de iarnă și oamenii nu se mai înghesuie ca în trecut la cozi.

Ce preț are un kilogram de șorici. Clienții români au intrat în panică când au văzut costurile mai ridicate decât în 2022

Ce preț are un kilogram de șorici. Clienții români au intrat în panică când au văzut costurile mai ridicate decât în 2022. Unele persoane au ajuns la concluzia că anul acesta vor cumpăra mai puțină carne pentru masa de Crăciun.

ADVERTISEMENT

Potrivit observatornews.ro, cel mai scump este șoriciul care costă în unele locuri chiar și 200 de lei kilogramul. Cât despre lebăr, tobă și caltaboș acestea se găsește cu prețuri cuprinse între 40 şi 60 de lei kilogramul.

De asemenea, carcasa de porc este mai scumpă cu 5 lei față de anul anterior, când era 11 lei pe kilogram. Anul acesta este 16 lei, în timp ce pentru pulpa de porc cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar 28 de lei.

ADVERTISEMENT

Scumpirile sunt mult mai ridicate pentru că producătorii au plătit anul acesta mai mult pentru materia primă. Și specialiştii din industria alimentară au o explicaţie pentru prețurile crescute de la carnea de porc.

„Pe de-o parte din cauza unor măsuri pe care Guvernul le-a luat şi care evident conduc la creșteri de prețuri. Guvernul a crescut preţurile produselor tradiţionale”, a declarat Dragoș Frumosu, expert în industria alimentară, mai arată sursa menționată mai devreme.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Guvernul a eliminat facilităţile din salariile angajaţilor din industria alimentară”, a completat specialistul. Românii care vor să cumpere carne mai ieftină pot merge în supermarketuri, unde în proporție de 80% este din import.

Carnea de porc, mai scumpă decât în alți ani

„Începând de anul trecut toate costurile au crescut și noi am resimțit acest lucru, cât și la materia primă. În apropierea Crăciunului este normal să se scumpească carnea de porc.

ADVERTISEMENT

Şi atunci preţurile au suferit o ușoară diferența față de anul trecut, dar încercăm să menținem niște prețuri accesibile pentru clienți”, a spus un producător român, pentru aceeași sursă.

În aceeași notă, fermierii anunță că prețul unui kilogram de carne de porc, în viu, este de 10 -12 lei. Porcii sunt vânduți cu sume considerabile și în funcție de regiunile din țară. Spre exemplu, în Mehedinți animalele sunt vândute cu 15 lei/kg, iar în Dâmbovița cu 20 lei/kg.

ADVERTISEMENT
Tags: