Life

Mihaela Bilic, adevărul despre slănină. Cât de benefică este pentru organism

Pe baza unei analize detaliate, Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist, face o strategie culiară și ne indică beneficiile slăninii pentru organismul uman.
03.12.2022 | 19:45
Mihaela Bilic adevarul despre slanina Cat de benefica este pentru organism
Mihaela Bilic, adevărul despre slănină. Sursa foto: facebook/ colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Cu o carieră de ani de zile în spate, Mihaela Bilic, medic nutriționist, a făcut o analiză detaliată asupra alimentelor pe care le putem consuma, mai ales în preajma Crăciunului, când preparatele din porc sunt la putere. Astfel, a ajuns la concluzia că slănina de porc este ”o sursă de grăsime sănătoasă”.

Mihaela Bilic, beneficiile slăninii de porc pentru organism

Sărbătorile de iarnă care se apropie au inspirat-o pe cunoscuta nutriționistă și au determinat-o să realizeze o ”strategie culinară pentru Sărbători”. Analiza include indicații privind preparatele din porc, dar și sfaturi despre dulciuri și alcool.

ADVERTISEMENT

Somonul cu picioare e… porcul de Mangalița. Iată o analiză concretă a conținutului de acizi grași din slănina acestui animal. Puteți vedea cu surprindere că procentul de grasimi mono- și poli-nesaturate depășește cu mult pe cel al grăsimilor saturate. Mai aproape de uleiul de măsline și de somon, slănina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă. Și de sezon”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Ce mâncăm că nu ne alegem cu o indigeste de sărbători

Cum facem să mâncăm din toate fără să ne alegem cu o indigestie, descoperim chiar de la Mihaela Bilic, în rândurile de mai jos.

ADVERTISEMENT

În primul rând ea sfătuiește: ”Puteți mânca din toate însă nu tot la o singură masă! Consumați aperitivele dimineața, ciorba și sarmalele la prânz, iar friptura și cozonacul la masa de seară. O altă variantă ar fi să vă mulțumiți cu jumătate de porție, în felul acesta puteți gusta din mai multe preparate la o singură masă și să rămâneți în același buget de calorii”.

Analiza calorică realizată de Mihaela Bilic
Analiza calorică realizată de Mihaela Bilic. Sursa foto: facebook

Mișcarea și friptura, vedetele dietei

Mai departe, medicul nutriționist indică să ”Faceți pauze de 2-3 ore între mese, să încercați să ieșiți la aer liber și să faceți puțină mișcare – preparatele culinare sunt cu atât mai gustoase cu cât ne este mai foame. Dacă anticipați un festin, în orele premergătoare consumați doar iaurt sau ciorbă ca să lăsați loc pentru ospățul ce va urma. Piftia este și ea un fel dietetic de mâncare, care ține de foame cu puține calorii”.

ADVERTISEMENT

La capitolul friptură, Mihaela Bilic susține că totul este numai de bine indiferent că este făcută la grătar sau la cuptor. Are calorii negative care satură și ajută la slăbit, însă contează ce bucățică alegem: conținutul de grăsime variază de la 3-4% pentru mușchiuleț până la 20% pentru ceafa bine împănată.

Cozonacul și alcoolul, pe lista de așa nu

În ceea ce privește cozonacul și turta dulce, aceasta ne informează că sunt ”mai puțin periculoase pentru siluetă decât prăjiturile și torturile. Cozonacul este mai degrabă o pâine dulce și cu cat e mai pufos, cu atât e mai dietetic. Atenție, umplutura de nucă și zahăr poate dubla conținutul de calorii, deci păstrați proporțiile corecte”.

ADVERTISEMENT

Alcoolul, ingredientul esențial pentru buna dispoziție, aduce și el aport caloric organismului. 80 cal pentru fiecare pahar mai exact. Așa că, sfatul este să ”consumați 2 pahare de apă pentru fiecare pahar de vin, în felul acesta ajutați ficatul să elimine alcoolul din circulație. Iar dacă ați exagerat cu cantitatea, tot hidratarea rezolvă mahmureala de a 2-a zi, adică apă, cafea, ciorbă sau zeamă de varză”, a mai completat Mihaela Bilic.

ADVERTISEMENT