Cu o carieră de ani de zile în spate, Mihaela Bilic, medic nutriționist, a făcut o analiză detaliată asupra alimentelor pe care le putem consuma, mai ales în preajma Crăciunului, când preparatele din porc sunt la putere. Astfel, a ajuns la concluzia că slănina de porc este ”o sursă de grăsime sănătoasă”.
Sărbătorile de iarnă care se apropie au inspirat-o pe cunoscuta nutriționistă și au determinat-o să realizeze o ”strategie culinară pentru Sărbători”. Analiza include indicații privind preparatele din porc, dar și sfaturi despre dulciuri și alcool.
”Somonul cu picioare e… porcul de Mangalița. Iată o analiză concretă a conținutului de acizi grași din slănina acestui animal. Puteți vedea cu surprindere că procentul de grasimi mono- și poli-nesaturate depășește cu mult pe cel al grăsimilor saturate. Mai aproape de uleiul de măsline și de somon, slănina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă. Și de sezon”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Cum facem să mâncăm din toate fără să ne alegem cu o indigestie, descoperim chiar de la Mihaela Bilic, în rândurile de mai jos.
În primul rând ea sfătuiește: ”Puteți mânca din toate însă nu tot la o singură masă! Consumați aperitivele dimineața, ciorba și sarmalele la prânz, iar friptura și cozonacul la masa de seară. O altă variantă ar fi să vă mulțumiți cu jumătate de porție, în felul acesta puteți gusta din mai multe preparate la o singură masă și să rămâneți în același buget de calorii”.
Mai departe, medicul nutriționist indică să ”Faceți pauze de 2-3 ore între mese, să încercați să ieșiți la aer liber și să faceți puțină mișcare – preparatele culinare sunt cu atât mai gustoase cu cât ne este mai foame. Dacă anticipați un festin, în orele premergătoare consumați doar iaurt sau ciorbă ca să lăsați loc pentru ospățul ce va urma. Piftia este și ea un fel dietetic de mâncare, care ține de foame cu puține calorii”.
La capitolul friptură, Mihaela Bilic susține că totul este numai de bine indiferent că este făcută la grătar sau la cuptor. Are calorii negative care satură și ajută la slăbit, însă contează ce bucățică alegem: conținutul de grăsime variază de la 3-4% pentru mușchiuleț până la 20% pentru ceafa bine împănată.
În ceea ce privește cozonacul și turta dulce, aceasta ne informează că sunt ”mai puțin periculoase pentru siluetă decât prăjiturile și torturile. Cozonacul este mai degrabă o pâine dulce și cu cat e mai pufos, cu atât e mai dietetic. Atenție, umplutura de nucă și zahăr poate dubla conținutul de calorii, deci păstrați proporțiile corecte”.
Alcoolul, ingredientul esențial pentru buna dispoziție, aduce și el aport caloric organismului. 80 cal pentru fiecare pahar mai exact. Așa că, sfatul este să ”consumați 2 pahare de apă pentru fiecare pahar de vin, în felul acesta ajutați ficatul să elimine alcoolul din circulație. Iar dacă ați exagerat cu cantitatea, tot hidratarea rezolvă mahmureala de a 2-a zi, adică apă, cafea, ciorbă sau zeamă de varză”, a mai completat Mihaela Bilic.