News

Cât a ajuns să coste un metru cub de lemn de foc: “Ne gândim că o să fie mai rău decât anul trecut”

Unii români au început deja pregătirile pentru sezonul de iarnă, iar mulți au cumpărat lemne de foc. Cât costă un metru cub
13.09.2023 | 20:37
Cat a ajuns sa coste un metru cub de lemn de foc Ne gandim ca o sa fie mai rau decat anul trecut
Cât a ajuns să coste un metru cub de lemn de foc. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cât a ajuns să coste un metru cub de lemn de foc la începutul toamnei. Deși vara s-a sfârșit, cel puțin în calendar, iar toamna a sosit, temperaturile sunt încă prietenoase. De altfel, vremea se va menține frumoasă în următoarea perioadă.

Cât a ajuns să coste un metru cub de lemn de foc

Cu toate acestea, unii români au dat deja startul pregătirilor pentru sezonul de iarnă ce va urma. Dacă în acest anotimp gospodinele pregătesc cămara cu tot felul de conserve și bunătăți pentru iarnă, bărbații aprovizionează gospodăria cu lemne.

ADVERTISEMENT

Astfel, mulți dintre ei au achiziționat deja lemne de foc, sperând că le vor găsi la un preț mai mic decât vor fi peste câteva săptămâni sau luni. De exemplu, un localnic din Maramureș a luat 10 metri cubi.

„În jur de 10 metri cubi de lemn de foc. Anul trecut era cu 50 de lei mai scump. Având în vedere ca astea-s cam uscate, mă gandesc să mai cumpăr 5 metri cubi mai verzi”, a declarat bărbatul, pentru Știrile Pro TV.

ADVERTISEMENT

De altfel, până în luna iulie, direcțiile silvice au vândut peste un milion de metri cubi de lemn de foc. Un metru de cub de lemn de foc a fost aproximativ 260 de lei. În magazine sau depozite private, prețul poate depăși 600 de lei/mc.

„Anul trecut, în luna august, aveam 22 de mii de metri cubi și anul acesta, 41 de mii de metri cubi, la sfârșitul lunii august”, a transmis Ioan Tomoiagă, reprezentant al biroului producția Direcția Maramureș.

ADVERTISEMENT

15% dintre gospodăriile din România nu sunt încălzite

Aproximativ 3,5 milioane de locuințe de pe teritoriul României se încălzesc cu lemne. Totodată, peste 15 la sută dintre gospodării nu sunt încălzite, arată un raport Eurostat. Peste țara noastră se află Bulgaria, Cipru și Grecia.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, în ceea ce privește cetățenii care se încălzesc pe gaz, autoritățile spun că vor fi asigurate subvențiile în continuare. De exemplu, în București vor fi subvenționate cu 544 de lei.

„În această iarnă nu vor crește prețurile. Deci o să rămânem la același tarif pe care îl plătesc și acum.”, a transmis primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, potrivit Știrile Pro Tv.

Totuși, sunt români care se tem că facturile vor fi mult mai usturătoare: „Ne gândim că o să fie mai rău decât anul trecut, cred că vor crește prețurile”, a spus un localnic.