Life

Cât a ajuns să coste un radio de pe vremea bunicilor. Poți face avere dacă încă îl mai ai acasă

Cât costă în prezent un radio de pe vremea bunicilor, din perioada regimului comunist. Dacă îl mai ai acasă, poți face o avere din el.
11.03.2023 | 22:37
Cat a ajuns sa coste un radio de pe vremea bunicilor Poti face avere daca inca il mai ai acasa
Radio de pe vremea bunicilor. Sursa foto: Poducuvechituri's Blog
ADVERTISEMENT

Mai ai pe acasă un radio de pe vremea bunicilor? Află că poți face o avere astăzi din el. Pe vremuri era o adevărată ”bijuterie” în locuința cuiva care nu avea nici măcar televizor, fiind o raritate, iar regimul comunist restricționa dreptul la libera informare.

Prețul unui radio de pe vremea bunicii, în prezent. Te poți îmbogăți

Radioul de epocă cu tuburi îl găsim mai des în prezent prin muzee sau galerii de artă și este considerată o adevărată piesă de colecție. Însă, sunt persoane care l-au păstrat, căci probabil s-au gândit că va deveni cândva un obiect precum o operă de artă.

ADVERTISEMENT

Cei care mai dețin radioul bunicii îl postează în momentul de față pe diferite site-uri de specialitate sau forumuri, în speranța că se vor identifica persoane doritoare și care să le ofere bani frumoși. Suma reprezintă uneori un salariu cât pentru o lună pentru unii români, potrivit cancan.ro

De exemplu, pe platforma OLX, un individ a publicat un anunț prin care precizează că are un Radio Capri 6401, de epocă, cu tuburi, și pe care îl vinde. A fost fabricat între 1963 și 1964 și ar fi ”unul dintre radiourile cele mai prestigioase din blocul comunist, vârf de gamă al producătorului, înglobând cele mai performante soluții ale vremii, precum intrare și etaj audio stereo, difuzoare de înaltă calitate, fiind primul model al producătorului cu unghiuri drepte, adaptat stilului de design scandinav al epocii (începutul anilor ‘60)”.

ADVERTISEMENT

Utilizatorul OLX nu solicită nici mai mult nici mai puțin de 2200 lei. De asemenea, el garantează că radioul, deși este foarte vechi, funcționează și acum la fel ca odinioară. Mai mult, dispozitivul a fost tot timpul curățat și ar fi recondiționat electric și mecanic.

Aceeași persoană garantează că radioul a fost ”produs special pentru Republica Populară Română, dovada fiind scala de sticlă ce are notațiile cu prescurtări ale limbii române (ex. UUS – Unde Ultra Scurte, UM – Unde Medii, PU – pickup, MG – Magnetofon, O – Oprire etc)”.

ADVERTISEMENT

Radio de epocă cu peste 8000 de lei

Alții însă se laudă cu radiouri de epocă și mai valoroase. Un alt român a publicat tot pe OLX un anunț în care cere pe un radio picap vintage hifi traviata2 S692Ap cu lămpi vechi suma de 8359 lei. Cumpărătorii vizați sunt strict cei colecționari, deoarece piesa nu mai funcționează.

Pentru necunoscători, dacă vă întrebați ce ascultau bunicii noștri la aceste radiouri, cu siguranță nu informații ca în prezent și mai ales despre orice subiect. Se auzeau melodii specifice ”generației de aur”, povești pentru copii sau comentarii sportive despre meciuri de fotbal.

ADVERTISEMENT

În perioada comunistă, la aceleași radiouri se ascultau, pe furiș, Radio Europa Liberă, Radio Libertatea sau Vocea Americii. Cei care erau prinși, de către simpatizanții regimului, erau imediați turnați la Securitate. Acestea transmiteau informații opuse dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, care încerca pe cât posibil să-i pedepsească pe cei care i se opuneau.

ADVERTISEMENT
Tags: