News

A murit Ioana Măgură Bernard. A fost una dintre marile voci de la Radio Europa Liberă

Reprezentanții Radio Europa Liberă au anunțat recent că Ioana Măgură Bernard a murit la 80 de ani, în Statele Unite ale Americii, în urma unei lungi suferințe.
04.08.2022 | 19:13
A murit Ioana Magura Bernard A fost una dintre marile voci de la Radio Europa Libera
Ioana Măgură Bernard, alături de foștii colegi de la Radio Europa Liberă. Foto: facebook.com/liviu.tofan.14
ADVERTISEMENT

Ioana Măgură Bernard a fost una dintre vocile reprezentative ale Radio Europa Liberă. Decesul ei a fost confirmat marți, 2 august. Născută în România, la data de 24 mai 1940, Ioana Măgură Bernard a fost atrasă de scenă și a decis să studieze actoria.

Ioana Măgură Bernard a făcut carieră în televiziune și radio

A fost admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cultură Cinematografică (n.r. fostul IATC, în prezent UNATC) din București. La finalul studiilor a urmat plecarea la Craiova, conform repartizării de la acea vreme.

ADVERTISEMENT

Ulterior, ea s-a întors la București și în 1963 a fost acceptată pentru a ocupa postul de crainică la radio și televiziune. Beneficiind de pregătirea de la IATC, ei i-a fost ușor să se impună pe micile ecrane.

Astfel, între anii 1964 și 1968 a devenit rapid una dintre cele mai cunoscute și totodată apreciate prezentatoare ale Televiziunii Române. Cariera ei a cunoscut punctul culminant când a fost rugată să prezinte a doua ediție a festivalului de muzică Cerbul de Aur.

ADVERTISEMENT

Se întâmpla în 1969, iar alături de ea s-a aflat pe scena de la Brașov și actorul Ștefan Bănică. În același an, organele Partidului Comunist Român (PCR) au consemnat fuga acesteia în Occident.

Nu i-a plăcut cum arăta Epoca de Aur

Se întâmpla la patru ani de când Nicolae Ceaușescu preluase puterea și consfințea începutul Epocii de Aur. Un an mai târziu, fosta vedetă a Televiziunii Române era angajată la Europa Liberă de Noel Bernard, omul care peste doi ani se va căsători cu ea.

ADVERTISEMENT

Noel Bernard a fost născut în 1925 și a murit în 1981, iar între anii 1955-1958 și 1966-1981 a fost directorul redacției române Radio Europa Liberă.

Dacă a fost bună de Televiziunea română, este bună și de Europa Liberă”, a spus la un moment dat Ioana Măgură Bernard despre explicația oferită de Noel Bernard în momentul angajării.

ADVERTISEMENT

Cariera la Europa Liberă a continuat până în vara anului 1995. La acea vreme, postul de radio s-a mutat de la München la Praga. Ioana Măgură Bernard rămâne în memoria românilor care sfidau regimul comunist ascultând Europa Liberă și datorită citirii unor scrisori și documente ale disidenților români.

Printre ele, memorabila declarație de protest primită de la Paul Goma. Dispariția ei a lăsat un gol mare în redacția Europei Libere, care a transmis următorul mesaj: ”Dragă Ioana, ne lipsești. Redacția Europei Libere.”

ADVERTISEMENT
Tags: