Life

Cât a ajuns să coste un șezlong pe o plajă din Grecia. Suma ireală i-a făcut pe turiști să protesteze

Apreciată odinioară pentru prețurile mici, Grecia începe să-i sperie pe turiști. S-a ajuns la proteste, iar un șezlong se închiriază pe bani mulți.
07.08.2023 | 17:10
Cat a ajuns sa coste un sezlong pe o plaja din Grecia Suma ireala ia facut pe turisti sa protesteze
Cât au ajuns să coste șezlongurile pe o plajă din Grecia. Sursa foto: Unsplah
ADVERTISEMENT

Grecia, destinația favorită de vacanță a multor români, cunoscută pentru condițiile bune la preț accesibil, începe acum să-i pună pe fugă pe turiști. Plângerile pentru ocuparea ilegală a plajelor cu umbrele și șezlonguri au crescut considerabil, precum și costurile de închiriere ale acestora. S-a lăsat cu proteste.

În Grecia au început protestele pentru plajele libere

Locul favorit de vacanță al românilor, Grecia, începe să-și piardă din glorie. Până nu de mult, litoralul român era apreciat pentru toate facilitățile de vis pe care le oferea pentru sume nu foarte mari, dar acum prețurile au început să crească și aici. 

ADVERTISEMENT

Iar situația devine din ce în ce mai rea, pe măsură ce s-au înmulțit plângerile privind ocuparea plajelor cu umbrele și șezlonguri în mod ilegal. Asta a dus la apariția „mișcării prosoapelor”, desfășurată pe teritoriul mai multor insule, ca Paros, Naxos, Serifos și altele.

Grupurile de oameni care s-au alăturat acestei cauze militează pentru accesul nemijlocit la plaje și chiar au înregistrat o primă victorie. De exemplu, în Naxos, s-a reclamat faptul că au fost îndepărtate stânci de pe coastă, pentru a mări plaja.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, autoritățile din Grecia au luat atitudine, monitorizează evoluția situației și promit că legea va fi aplicată cu orice preț. Conform presei locale citată de ziare.com, Michalis Kiriazanos, șeful Șeful Mișcării cetățenești pentru plajele libere din Paros a dezvăluit că s-a stabilit un proces împotriva dezvoltatorului care a pus în mod ilegal șezlonguri pe plaja Mikri Santa Maria.

„Din fericire l-am ținut departe, nu știm pentru cât timp, dar cu siguranță este o victorie mare. Cu mijloacele slabe pe care le avem, am văzut că 7.186 de metri pătrați au fost acordați legal antreprenorilor și au fost acoperiți în total 18.800 de metri pătrați, 11.500 de metri pătrați de ocupare sunt ilegali. Paharul s-a revărsat și a dat ocazia mișcării noastre să avanseze”, a declarat Michalis Kiriazanos, conform sursei menționate anterior.

ADVERTISEMENT

Șezlongurile au ajuns să coste și 120 de euro pe o plajă cunoscută

Pe de altă parte, Christos Georgousis, din cadrul aceleiași mișcări, a susținut că așteaptă ca să intervină în urma ordinului de stat dat de Curtea Supremă. El s-a plâns de faptul că responsabilii din Grecia au fost mult prea toleranți.

În timp ce primarul a afirmat că nu are nicio putere și că nu s-au mai făcut controale de mai bine de doi ani, la Paros, pe plaja Santa Maria, șezlongurile au ajuns să coste și 120 de euro, acelea din față, iar cele de mai în spate, 40 de euro.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, nici distanța de cinci metri dintre șezlonguri nu este respectată. Prin urmare, guvernul din Grecia intenționează să demareze controale în toată țara. Acolo unde este cazul, se vor da amenzi sau chiar se vor efectua demolări.

ADVERTISEMENT
Tags: