News

Cât a putut să plătească un român pentru două beri mici, în Vama Veche. Nota de plată e ireală

Vama Veche, „victime” noi. Fosta stațiune a nonconformiștilor a ajuns să ceară prețuri peste orice limită. Cât a plătit un turist pentru două beri mici
26.08.2023 | 16:27
Cat a putut sa plateasca un roman pentru doua beri mici in Vama Veche Nota de plata e ireala
Și în acest an turiștii au plătit sume foarte mari la terase / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Vama Veche, la prețuri de Paris. Și în acest an litoralul românesc a servit surprize din cele mai neplăcute pentru turiștii care preferă stațiunile de la Marea Neagră celor din alte țări. Printre ele, prețuri exorbitante la aproape orice produs.

De la stațiunea nonconformiștilor, la stațiunea profitului

Din Vama Veche a rămas doar un mit, și acela neînțeles de noile generații. Pe vremuri o stațiune unde primau liniștea, discreția și nonconformismul, Vama Veche a ajuns un conglomerat (unii vamaioți mai bătrâni nu ezită să folosească termenul „maidan”) de terase, restaurante, asfalt și beton.

ADVERTISEMENT

Totul ridicat și construit alandala, fără nici un plan, fără respect pentru natură, singurul scop fiind profitul. Cât mai mare și cu orice preț. Astfel că în Vama Veche se cer prețuri exorbitante pentru aproape orice produs, la concurență directă cu Mamaia (iar stațiunea apropiată, 2 Mai, îi calcă cu repeziciune pe urme).

Un exemplu în acest sens este și pățania unui turist care a venit în Vama Veche. Nu a comandat mâncare și băutură de fițe dar nota de plată stă dovadă că în Vama Veche se aplică adaosuri comerciale amețitoare.

ADVERTISEMENT

30 de lei o bere mică

Așadar, turistul cu pricina a comandat pui crispy cu cartofi prăjiți, un pepsi și două beri la 330 ml, deci două beri mici, cum se spune. Pentru toate acestea, omul a plătit nici mai mult nici mai puțin de 114 lei! Cel mai mult au costat berile mici, Weihenstephaner, o bere germană blondă, nefiltrată: 30 de lei sticla, scrie Antena3 CNN.

Potrivit sursei citate, „berea Weihenstephaner în magazine se comercializează la prețul de 10 lei, astfel că adaosul comercial practicat de terasa din Vama Veche a fost uriaș, triplând practic prețul”.

ADVERTISEMENT

De altfel, încă de la început se sezon estival, Vama Veche „oferea” prețuri amețitoare. Chiar și la magazine, nemaivorbind de terase sau restaurante, numai o sticlă de apă plată (1,5-2 litri) costa 10 lei. O sticlă de jumătate de litru costa și ea în jur de opt lei.

Turiștii, sponsorii propriilor nemulțumiri

De altfel, în fiecare sfârșit de sezon estival, turiștii de pe litoralul românesc, inclusiv cei din Vama Veche, se plâng de prețurile la cazare, la restaurante, terase, și de calitatea serviciilor. Când ar putea foarte bine să aleagă alte destinații, știind că în Vamă nimic nu se va schimba. De la an la an, prețuri tot mai mari.

ADVERTISEMENT

O explicație cinică este că totul se reduce la cerere și ofertă. Dacă cererea este mare și foarte mare, și depășește oferta, nimic nu se va schimba. De ce ar schimba patronul unei terase foaia când mesele sunt pline iar în parcare stau numai SUV-uri de lux? Iar la mese oameni dispuși să plătească oricât pentru o bere de supermarket.

Curios, furia post-estivală a românilor despre servicii și prețuri contrastează și cu gradul de ocupare, în Vama Veche și în alte stațiuni, care este mereu unul foarte ridicat. Așa se face că turistul român este, în fiecare an, în căutarea „distracției”, sponsorul unei situații de care tot el se plânge.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: