News

Cât au pierdut profesorii la salariu pe durata grevei. Protestul le-a adus mai puțini bani decât dacă ar fi muncit

Profesorii nu mai iau salariu pe durata grevei generale, iar în cele trei săptămâni de grevă veniturile le-au scăzut considerabil.
09.06.2023 | 08:50
Cat au pierdut profesorii la salariu pe durata grevei Protestul lea adus mai putini bani decat daca ar fi muncit
Liderii sindicatelor nu au obținut pentru profesori mai mulți bani decât au pierdut în timpul grevei/ Foto: Inquam Photos - Sabin Cîrstoveanu
ADVERTISEMENT

În războiul nervilor dintre Guvern și profesori, nu doar oficialitățile sunt puse într-o situație delicată. Profesorii nu iau salariu pentru zilele în care s-au aflat în grevă, iar vineri se va încheia cea de-a treia săptămână de când a început conflictul de muncă, ceea ce are impact direct asupra banilor pe care îi vor primi cadrele didactice.

Profesorii au pierdut până acum trei sferturi de salariu

Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu, după caz, al angajatului se suspendă de drept. Pe perioada suspendării se mențin doar drepturile de asigurări de sănătate”, se spune în primul alineat al articolului 195 al Legii 62/2011, a dialogului social.

ADVERTISEMENT

Greva generală a profesorilor a început pe 22 mai, iar vineri se încheie trei săptămâni lucrătoare de când nu au mai venit la ore. Cu concesiile financiare pe care le-au primit până acum de la Guvern profesorii nu vor reuși să-și acopere pierderile suferite la salariu pe durata grevei.

Trei săptămâni de grevă înseamnă că profesorii nu vor mai primi echivalentul a trei sferturi dintr-un salariu. Numai că acest procent este diferențiat în funcție de vechime și gradul didactic. De exemplu un profesor cu gradul I, care se apropie de vârsta pensionării și care câștigă 4.000 de lei, va pierde 3.000 de lei pe durata celor trei săptămâni de grevă.

ADVERTISEMENT

Un profesor debutant, cu un salariu de 2.400 de lei, are mai puțin de pierdut de pe urma grevei, anume 1.800 de lei. Astfel, un profesorul cu gradul didactic I va trebui să trăiască o lună cu numai 1.000 de lei, iar tânărul său confrate, aflat la început de carieră, cu 600 de lei.

Pierderile, eșalonate de durata a două luni

Numai că liderii sindicatelor din învățământ au fost suficient de inspirați să facă greva la sfârșit de lună și să o continue în luna următoare. Asta înseamnă că pierderile la salariu pentru profesori au fost eșalonate pe două luni, în proporții relativ egale, încât lipsa banilor a fost resimțită mai puțin acut decât dacă protestul ar fi fost declanșat la început de lună. În consecință, și profesorii au fost mai puțin înclinați la compromis în negocierile cu Guvernul.

ADVERTISEMENT

În afară de promisiunea că viitoarea lege a salarizării va duce la creșteri substanțiale de venituri pentru cadrele didactice și ceilalți angajați din sistemul de învățământ, singura certitudine oferită de Guvern este legată de cele două prime pe care le vor primi profesorii până la finele acestui an. Numai că modalitatea în care acestea vor fi acordate îi avantajează mai mult pe profesorii debutanți sau cu vechime redusă, în timp ce profesorii mai în vârstă cu vechime au mai mult de pierdut dacă vor relua acum activitatea didactică.

Profesorii cu vechime au mai mult de pierdut dacă reiau lucrul

Singurele beneficii certe pe care le-a primit profesorii în momentul de față constă într-o primă didactică de 2.500 de lei și o primă compensatorie de 1.000 de lei. Ele se acordă tuturor profesorilor, indiferent de vechime. Trebuie spus din cei 2.500 de lei ai primei didactice, doar 30% vor putea fi folosiți de către profesori pentru nevoi personale, restul fiind dedicați formării profesionale sau achiziției de materiale pentru uz didactic.

ADVERTISEMENT

Combinând banii din cele două prime reiese că profesorii vor primi în plus, în următoarele șase luni, doar 1.450 de lei față de ceea ce câștigă în momentul de față, de unde rezultă că majorarea veniturilor de care vor beneficia profesorii este foarte mică, între 5% și 9%.

Asta înseamnă primele nu vor acoperi nici măcar pierderile la salariu înregistrate de profesori în cele trei săptămâni de grevă. Procentual, compensarea va fi de 80,5% pentru un profesor debutant și de numai 48,3% pentru profesorul cu un salariu de 4.000 de lei. În mod paradoxal, deși una dintre principalele revendicări ale greviștilor a fost majorarea consistentă a salariilor debutanților, profesorii cu salarii mai mari au mai multe motive să rămână în grevă până când vor obține și alte concesii din partea guvernanților, măcar până în punctul în care să acopere pierderile la salariu de pe durata protestului.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar....
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Doctoriţa ucisă la Brăila, înmormântată la Chişinău. Fratele ei este un jurist notoriu
Doctoriţa ucisă la Brăila, înmormântată la Chişinău. Fratele ei este un jurist notoriu
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul