News

Țara din UE fără salariu minim. Mulți români se duc se muncească aici: “Nu se caută angajați, ci sclavi”

Mulți români reclamă salarii mici în această țară. Oamenii muncesc în fiecare zi și sunt plătiți doar cu câteva sute de euro.
30.05.2023 | 08:22
Tara din UE fara salariu minim Multi romani se duc se munceasca aici Nu se cauta angajati ci sclavi
Mulți români se plâng de salarii din Italia. Foto: Captura Video.
ADVERTISEMENT

Italia se confruntă cu o situație economică dificilă, ceea ce are un impact asupra pieței muncii. O tânără din Napoli a relatat că a primit mai multe oferte de muncă cu salarii de 400 de euro pe lună pentru un program de lucru full-time. Aceasta este o situație comună în Italia, unde există 1,6 milioane de tineri inactivi, ceea ce plasează țara pe un loc rușinos în UE în această privință. Mulți români din Italia se plâng de salarii mici.

Unii italieni oferă 350 de euro pentru 5 zile de muncă

Italia înregistrează o rată de inactivitate a tinerilor cu vârste între 25 și 34 de ani de 25,4%. Pe de altă parte, țara se confruntă cu inflație și cu o scădere a salariilor pentru anumite categorii de angajați, în special pentru cei necalificați. Un articol din Corriere de la Sera relatează povestea unei tinere în vârstă de 28 de ani care a căutat un loc de muncă în Napoli și a primit oferte cu salarii foarte mici.

ADVERTISEMENT

„Am fost chemată să lucrez de luni până vineri, de la 7.30 la 14.30, pentru 350 de euro pe lună, la negru. Aici nu se caută angajați, ci sclavi. Îmi cer scuze pentru izbucnire, dar sunt foarte indignată. Babysitter, de luni până vineri, de la 8 dimineața la 19 seara, pentru 400 de euro pe lună. În total, aș fi câștigat puțin mai mult de un euro pe oră. I-am spus ofertantului că salariul era absurd, iar răspunsul pe care l-am primit a fost: ‘Păi, atunci stai acasă’.

Într-un supermarket al unui mare lanț de magazine mi s-a oferit 400 de euro pe lună pentru un loc de muncă cu normă întreagă. Mă întreb unde sunt controalele statului? De ce nu face nimeni nimic pentru a împiedica aceste situații să se întâmple? Eu lucrez de 10 ani și nu știu ce este un contract. Când l-am cerut, răspunsurile pe care le-am primit au fost mereu aceleași: ‘Îl vom face în curând’; ‘Nu vă faceți griji’; ‘Apoi vom vedea’. Dar contractul nu a sosit niciodată”.

ADVERTISEMENT

Disperarea tinerilor din Italia

Cu 400 de euro pe lună, cum poți trăi? Astăzi costă mai mult să cumperi alimente decât acum un an, iar facturile au crescut vertiginos. Din câte am auzit, în anii ’50 era mai bine. Astăzi că suntem în 2023, în loc să mergem înainte, mergem înapoi: este descurajant.

Mai mulți dintre prietenii mei au plecat deja din Napoli. În ciuda faptului că mama mea îmi spune să plec, să mă gândesc la viitorul meu, nu suport să o las singură. Sper că mai devreme sau mai târziu se va găsi ceva bun și în Napoli: vorbim de o metropolă, nu de un orășel”, a relatat tânăra, citată de adevărul.

ADVERTISEMENT

Tinerii nu acceptă salarii mici

Potrivit deputatului napolitan, Marco Sarracino, există mulți tineri care vor să lucreze și “să nu fie exploatați”. Aceștia cerând să le fie recunoscut dreptul la un salariu adecvat: „Sunt tineri, educați, adesea femei, dar sunt și oameni de cincizeci de ani care și-au pierdut locul de muncă și care sunt nevoiți să se supună unor algoritmi sau dinamici care înjosesc persoana și lucrează cu salarii inacceptabile”, spune deputatul.

Oficialul subliniază necesitatea de a introduce un salariu minim: „Când dreapta susține că salariul minim este inutil, ar trebui să ne amintim de Emanuela și de toți oamenii ca ea. Cum este de conceput să construim un viitor cu aceste mecanisme care reglementează piața muncii? A avea un salariu minim este o chestiune de civilizație”.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care Italia nu are salariul minim

Românii din Italia sunt afectați de lipsa salariului minim. Concetățenii noști ajungând să muncească și să câștige doar câteva sute de euro. Potrivit vicepreședintelui în Consiliul Local Prato, Claudiu Stănășel, autoritățile italiene nu “au avut voința să lucreze la acest proiect”. Politicianul român remarcând faptul că în “Italia presiunea fiscală este una dintre cele mai mari din Europa”.

Adevărul este că nu a fost niciodată voința politică de a aduce acest rezultat. Nu a fost această voință pentru că interesele unora dintr-o parte a sindicatelor și ale altora, nu au fost capabili în ultimii 15-20 de ani, pentru că acest subiect se discută de mult timp în Italia, să se pună la o masă, nu au avut voința să lucreze la acest proiect. Acesta este adevărul. Ne-am minți dacă am găsi scuze.

Acest guvern a spus un lucru foarte important: este o idee bună, dar nu o putem transforma în realitate dacă ne oprim doar la această idee. Adică, în același timp trebuie să reușim să facem un proiect mult mai mare, care printr-o parte introduce acest salariu minim și prin cealaltă reduce taxele, pentru că în Italia presiunea fiscală este una dintre cele mai mari din Europa, să facem o serie de schimbări în ceea ce privește contractele de muncă naționale. Doar dacă muncești în acest sens la 360 de grade poți ajunge la o schimbare”, a explicat Claudiu Stănășel, vicepreședinte în Consiliul Local Prato.

ADVERTISEMENT
Porsche i-a luat mașina! Emma Răducanu are o avere de 12 milioane de...
Porsche i-a luat mașina! Emma Răducanu are o avere de 12 milioane de euro, dar conduce o Dacia second-hand!
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată...
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată investiția”
Tribunalul a decis ce pensie alimentară trebuie să plătească Reghecampf pentru Bebeto. Anamaria...
Tribunalul a decis ce pensie alimentară trebuie să plătească Reghecampf pentru Bebeto. Anamaria Prodan: „Mi-a cerut să nu-l execut silit”
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui...
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui ignorat niciodată
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Bătrânețea, coșmar pentru vedete? Ana Morodan și Silvia Ioniță se implică în dezbaterea...
Bătrânețea, coșmar pentru vedete? Ana Morodan și Silvia Ioniță se implică în dezbaterea lansată de Ioana Ginghină la Măruță: „Cu tristețe spun, am contribuit și eu”
Anamaria Prodan și Ronald Gavril au râs cu lacrimi la restaurant de „crevetele...
Anamaria Prodan și Ronald Gavril au râs cu lacrimi la restaurant de „crevetele de aur” Laurențiu Reghecampf
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem...
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem acolo și mai găsim trei proprietari”
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii...
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii erau retrași de pe card. Știa unde locuiesc”. Exclusiv
Ce trebuie să știm, de fapt, despre schimbarea cărților de identitate. Informații oficiale
Ce trebuie să știm, de fapt, despre schimbarea cărților de identitate. Informații oficiale
ULTIMA ORĂ. Luni, 14 octombrie, zi liberă pentru elevi şi profesori!!!
ULTIMA ORĂ. Luni, 14 octombrie, zi liberă pentru elevi şi profesori!!!
A TREIA tentativă DE ASASINAT asupra lui TRUMP. A vrut să-l omoare la...
A TREIA tentativă DE ASASINAT asupra lui TRUMP. A vrut să-l omoare la miting, cu O PUȘCĂ
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Omul care a devenit celebru după ce și-a salvat casa de uragan printr-o...
Omul care a devenit celebru după ce și-a salvat casa de uragan printr-o metodă inedită | VIDEO
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă...
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă grasă, gustoasă și găluștele nu se sfărâmau deloc