News

Cât cheltuiește statul cu tratamentul și internarea unui bolnav de Covid-19. Document

21.07.2020 | 19:00
Cat cheltuieste statul cu tratamentul si internarea unui bolnav de Covid19 Document
ADVERTISEMENT

Cât cheltuiește statul cu tratamentul și internarea unui bolnav de Covid-19? Iată o întrebare la care FANATIK vă oferă răspunsul și prezintă, detaliat, care sunt cheltuielile de spitalizare.

Decontul de cheltuieli al unui pacient care a fost internat în spital cu SARS-CoV-2 arată suma pe care statul român o cheltuiește cu acesta pentru o perioadă de 19 zile.

ADVERTISEMENT

Totalul nu este deloc unul mic, ba dimpotrivă, trece de 10 mii de lei, iar din factura medicală reiese faptul că cei mai mulți bani se duc pe cazare, analize și utilizarea aparatelor specifice.

Costul pentru tratamentul și internarea unui bolnav de Covid-19 asigurat de stat

UPDATE, 21 iulie, ora 19:00 /  Un alt caz al unui român care a fost taxat cu peste 160.000 de lei pentru „tratamentul” primit pentru Covid-19 a ieșit la iveală.

ADVERTISEMENT

Potrivit Adevărul, un pacient internat la Spitalul Municipal Câmpina în luna aprilie 2020, a făcut o „gaură” în bugetul statului de 168.261 lei, atât cât a costat tratamentul și restul cheltuielilor medicale pentru o internare de șapte zile.

Managerul spitalului, doctorul Călin Tiu, a explicat că omul nu va plăti nimic din propriul buzunar. „Aceşti bani nu sunt plătiţi de către pacient, ci sunt suportaţi de către sistem. Este vorba despre un deviz de plată. Noi, prin lege, suntem obligaţi să ataşăm documentelor de externare şi aceste devize de plată. Există un Ordin al Ministerului Sănătăţii din 2008 care stabileşte exact cum se calculează acest deviz. Ideea este următoarea: în deviz apar cheltuielile cu pacientul, cât au costat medicamentele, procedurile, iar la sfârşit se adaugă întraga cheltuială a spitalului pe luna respectivă împărţită pe număr de zile de spitalizare, deci pe pacient”, a explicat medicul, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

FANATIK vă prezintă un decont de cheltuieli pe care statul le-a suportat cu un pacient infectat cu Covid-19 care a fost internat, timp de 19 zile, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș din București.

Conform procedurilor în vigoare, după externare, pacientului unității medicale din Capitală i-a fost prezentat un document în care se arată cheltuielile pe care statul le-a asigurat cu internarea lui pe o perioadă de aproape trei săptămâni.

ADVERTISEMENT

Din act reiese faptul că pentru un bolnav infectat cu noul coronavirus, internat pentru 19 zile în spital, autoritățile asigură o sumă de circa 10 mii de lei.

Mai exact, pentru pacientul de la Spitalul ”Victor Babeș” s-au asigurat cheltuieli de 10.128 de lei. Defalcat, acest total arată faptul că cele mai multe cheltuieli sunt cele cu cazarea, analizele de laborator și materialele sanitare utilizate.

Cât costă tratamentul și internarea unui bolnav de Covid-19
Cât costă tratamentul și internarea unui bolnav de Covid-19. Sursa foto: Facebook

Sume infime pentru medicamente și masă și sume uriașe pentru cheltuieli aferente spitalizării

Din actul postat pe o pagină de socializare de un fost pacient la ”Victor Babeș”, rezultă că aproximativ 9 mii de lei din cheltuielile spitalizării pentru 19 zile se duc în trei direcții.

Astfel, 3.800 de lei reprezintă tarifele de spitalizare, 3.266 sunt analizele de laborator și circa 2.700 sunt banii dați pe materialele sanitare utilizate pe timpul internării.

Sume insignifiante sunt cele pentru medicamentație: 40 de lei în 19 zile, adică undeva la 2 lei pe zi. În document se mai arată faptul că pe timpul internării, pacientul a primit tratament cu hidroxiclorochina timp de 10 zile și Azitromicină pentru restul zilelor petrecute în spital.

Mesele zilnice sunt și ele la o valoare aproape insesizabilă: 190 de lei, adică fix 10 lei pentru fiecare dintre zilele petrecute în spital.

ADVERTISEMENT