News

Șoferii nu mai au scăpare. Asigurările RCA vor fi verificate prin camere video în marile orașe

Se schimbă regulile pentru șoferii din România, pentru că asigurările RCA vor fi verificate cu ajutorul camerelor video în marile orașe.
04.10.2023 | 22:59
Soferii nu mai au scapare Asigurarile RCA vor fi verificate prin camere video in marile orase
Asigurările RCA vor fi verificate prin camere video în marile orașe. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit anunțului făcut de ASF, 3 milioane de șoferi din România circulă fără să dețină o asigurare auto obligatorie. Deși riscă amenzi de până la 2000 de lei, oamenii nu își bat capul pentru că se gândesc că nu vor fi opriți degrabă în trafic, însă situația se va schimba.

Asigurările RCA vor fi verificate prin camere video în marile orașe

Asta, pentru că autoritățile își doresc cu orice preț să apeleze la camere de control și supraveghere pe principalele artere din marile orașe, astfel că șoferii vor fi verificați automat fără să mai fie opriți în trafic. Între timp, polițele ar putea fi suspendate în perioada în care mașina nu e folosită, o inovație menită să îi ajute pe șoferi.

ADVERTISEMENT

Situația se complică, așadar, pentru șoferi, mai ales că statistic 1 din 3 conducători auto nu respectă legea și nu are asigurare obligatorie RCA. Ca de fiecare dată, părerile oamenilor sunt împărțite, probabil că cei mai supărați sunt cei care nu mai pot să fugă de lege.

Super, super! Decât să te oprească, să pierzi timpul, eu sunt pentru”, povestește un șofer, în timp ce altul se plânge că e ”controlat”, probabil la fel cum o face atunci când vrea să plătească doar cu bani cash: ”Nu ştiu ce să zic. Cam mare controlul! E prea mare controlul”.

ADVERTISEMENT

De altfel, astfel de practici sunt aplicate peste tot în lumea civilizată, unde oamenii nu au de ales și trebuie să respecte legea de teama consecințelor. “E ca afară! Dacă nu ai poliţa RCA, să-ţi ia maşina frate! În caz de accident, cine plătește”, declară un alt șofer.

Momentan în București există 5.000 de camere de supraveghere, în Sectorul 1 fiind cele mai multe, aproximativ 1.600. În Sectorul 3 ar exista 1.000 de camere de control și supraveghere a traficului, în timp ce Cluj-Napoca, Oradea și Timișoara ar fi orașele din provincie fruntașe la acest capitol.

ADVERTISEMENT

Interesant, mașinile vor putea fi verificate chiar și atunci când sunt parcate, însă există și vești bune pentru șoferii care nu își vor folosi mașina mai multă vreme, pentru că poliția RCA va putea fi prelungită. ”Există multe situații în care anumite categorii de șoferi vor suspendarea contractului RCA. Pentru a oferi posibilitatea am venit cu un proiect care aduce ajustări la legea RCA care se referă şi la această schimbare, dar mai sunt şi altele care vin odată cu noua directivă europeană care vine în 2024.

Poate fi suspendată poliţa RCA de către cel asigurat dacă are mașina avariata şi va sta în service mult timp, sau daca rămân fără permis trebuie să vina cu o dovada ca e suspendat drept de circulație. Solicităm către poliţie suspendarea dreptului de circulaţie a maşinii“, a declarat și reprezentantul ASF, Valentin Ionescu.

ADVERTISEMENT

Probabil că șoferii care nu respectă legea sunt speriați de prețurile asigurărilor RCA, mai mari cu 40% față de anul trecut. Așadar, șoferii sub 30 de ani trebuie să plătească sume între 1822 lei (mașină cu motorul sub 1200 cmc) și 4709 lei pentru motoare mai mari de 2500 cmc.

ADVERTISEMENT