Life

Cât costă, de fapt, o zi de spitalizare la stat dacă nu eşti asigurat. Ce riști atunci când nu plătești

Cât costă o zi de spitalizare la stat dacă nu ești asigurat la CNAS. Ce riscă pacienții care nu plătesc cheltuielile aferente.
20.03.2024 | 22:04
Cat costa de fapt o zi de spitalizare la stat daca nu esti asigurat Ce risti atunci cand nu platesti
Cât costă o zi de spitalizare pentru pacienții neasigurați. Sursa foto: Freepik/DC Studio
ADVERTISEMENT

Află cât costă o zi de spitalizare la stat dacă nu ești asigurat la CNAS. Unele servicii medicale sunt gratuite. Ce se întâmplă în cazul pacienților care nu plătesc?

Cât costă o zi de spitalizare la stat dacă nu eşti asigurat

Un pacient care nu este asigurat la CNAS poate să fie internat într-o unitate medicală de stat doar pe perioada în care este vorba despre o internare de urgență.

ADVERTISEMENT

Dacă se constată încetarea stării de urgență, atunci pacientul neasigurat CNAS trebuie să fie informat în privința acestei situații. Internarea sa în spital se poate face doar dacă achită cheltuielile de spitalizare în afara perioadei de urgență.

În această situație este vorba despre pachetele minimale de servicii medicale gratuite de care poate să beneficieze un pacient neasigurat la CNAS.

ADVERTISEMENT

Un pacient neasigurat poate beneficia de servicii medicale pentru situații de urgență, supraveghere și depistare de boli cu potențial endemoepidemic. Sunt gratuite, de asemenea, și serviciile de consultație și monitorizare a evoluției sarcinii.

O zi de spitalizare la stat, pentru pacienții neasigurați CNAS, poate avea prețuri destul de mari. În general, se percepe un cost minim de 60 de euro pe zi.

ADVERTISEMENT

Costurile pot fi, însă, chiar mai mari. În funcție de unitatea implicată și de problema pacientului respectiv, se poate ajunge chiar și la câteva sute de euro pentru o singură zi de spitalizare, potrivit Observator News.

De-a lungul timpului, multe persoane care au fost internate la spitalele de stat s-au plâns de costurile mari ale serviciilor oferite, comparativ cu condițiile din acestea.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă nu plătești cheltuielile de spitalizare

Deși asemenea cazuri sunt rare, se poate întâmpla ca un pacient să nu-și achite cheltuielile de spitalizare. În această situație, reprezentanții spitalelor pot solicita evacuarea pacienților neasigurați CNAS și care nu-și pot plăti spitalizarea.

Se poate ajunge și la situații extreme. De exemplu, unitatea medicală respectivă poate acționa în instanță împotriva pacientului, pentru a recupera banii.

Persoanele care nu sunt angajate sau nu au venituri, cel puțin nu în mod constant, se pot asigura în sistemul social de sănătate pe cont propriu.

Pentru a face acest lucru, trebuie completat un formular D212, declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Se achită, în mod constant, o sumă de bani către bugetul de stat. Această sumă trebuie să fie undeva la 10% dintr-un salariu minim.

ADVERTISEMENT